Ebeveynlerin En Zorlu Süreci: Kardeşi Yenidoğana Alıştırmak

Ebeveynlerin En Zorlu Süreci: Kardeşi Yenidoğana Alıştırmak
28 Mayıs 2017

Çocuğu kardeşe hazırlamak çoğu zaman ebeveynleri korkutan bir dönemdir. Çocuğunuzun yaşayacağı kıskançlıklar, size zorlu bir süreç yaşatabilir. Fakat dikkat edeceğiniz küçük detaylarla bu dönemi daha iyi yönetebilirsiniz.

Çocuğu kardeşe hazırlamak demek, çoğu ebeveyn için zorlu bir sürecin habercisidir. Eve ikinci bir bebeğin gelecek olması, her anne-baba için mutluluk sebebidir. Ailenizin genişleyecek olması sizi ve eşinizi heyecanlandırabilir. Fakat çoğu zaman bu durum büyük kardeş için öyle değildir. Eve yeni bir kardeşin gelmesi, onun için anne babanın ve oyuncakların paylaşılacak olması anlamına gelir. Dolayısıyla bir kıskançlık duygusu yaşayabilir ve kardeşini kabullenmekte bir süre zorlanabilir. Böylesi bir durum her anne-babayı korkutsa da üstesinden gelinmeyecek bir konu değil. Uzmanların bazı tavsiyeleri ile süreci daha iyi kontrol edebilirsiniz.   Ebeveynlerin En Zorlu Süreci: Kardeşi Yenidoğana Alıştırmak  

Çocuğu Kardeşe Hazırlamak İçin İlk Önce Hamileliğiniz Hakkında Onu Bilgilendirmelisiniz

Çocuğu kardeşe hazırlamak aşamasında en önemli nokta burasıdır. Hamileliğinizin ilk aylarını atlattığınızda yavaş yavaş çocuğunuzu yeni kardeş fikrine alıştırmalısınız. Özellikle 0-3 yaş arası çocuklar soyut düşünemeyeceklerinden karnınızı elleterek daha somut bir şekilde bu duruma alıştırabilirsiniz. Yeni doğacak olan bebeğinizin ne büyüklükte olacağını, nasıl şeylere ihtiyaç duyacağını anlatmalısınız. 'Mamasını yedireceğiz, altını değiştireceğiz' diyerek sorumluluk duygusunu yavaşca aşılamalısınız. Hamileliğiniz boyunca, bebek doğduktan sonra birlikte oynayacaklarını ve yalnız kalmayacağı mesajını vermelisiniz.  

Bebek İlk Eve Geldiğinde Nasıl Davranmalısınız

Bebeğin artık eve gelmesiyle, hayatınızdaki pek çok düzen değişecektir. Çocuğunuzun buna uyum sağlaması zor olabilir. Uzmanlar genellikle doğuma gittiğinizde, çocuğunuzun da hastanede olmasını ve onu ilk orada görmesini tavsiye ediyor. Eve döndüğünüzde, eski düzeninizi mümkün olduğu kadar korumaya çalışmalısınız. Özellikle çocuğunuzun odasında değişiklikler yapmamaya çalışmalısınız ve kendi yaşam alanının bozulmamasına dikkat etmelisiniz. Doğumdan sonra pek çok kişi yenidoğanı görmeye gelecek ve fazlasıyla ilgi gösterecektir. Bu durumda büyük kardeşi ihmal etmemelisiniz ve gereken ilgiyi ona da göstermelisiniz. Yenidoğanın ihtiyaçlarını karşılarken çocuğunuza da sorumluluklar vermeli ve birbirlerine alışmasını sağlamalısınız. Bebeğiniz uyuyorken, büyük kardeşle birlikte vakit geçirmelisiniz ve eskiden yaptığınız aktivitelere zaman ayırmalısınız.   Ebeveynlerin En Zorlu Süreci: Kardeşi Yenidoğana Alıştırmak  

Çocuğunuzdaki Kardeş Kıskançlığı Belirtilerini Nasıl Anlarsınız?

Bazı çocuklar kardeş kıskançlığı konusunda net olabilir. Direkt belli ederek onu sevmediğini, istemediğini ve evden gitmesi gerektiğini söyleyebilir. Bazı çocuklar ise yenidoğan kardeşine aşırı ilgi göstererek ebeveynlerini bile şaşırtabilir. Kardeşlerine aşırı ilgi gösteren bebekler, genelde ebeveynlerinin olumsuz tepkilerinden korktuğu için çok ilgili olurlar. Anne-babasının ilgisini kaybetmemek için kıskançlık duygusunu bastırmaya çalışırlar. Yani her durumda, çoğu abi/abla, yenidoğan kardeşini kıskanır. Bu durum, büyük kardeşte bazı davranışsal değişimlere de yol açar. Bebeksi davranma, alt ıslatma ve parmak emme gibi çoktan aşmış olduğu şeyleri tekrar etmeye başlayabilir. Bununla birlikte anne ve bebeği evde yalnız bırakmamak için kreşe gitmek istemeyebilir, babayla yapılan aktivitelerde annenin de gelmesi konusunda ısrarcı davranabilir.

Çocuğu Kardeşe Hazırlamak İçin Ebeveynlere İpuçları

Yeni kardeşin gelmesiyle birlikte evde yeni bir düzen oluşacak ve farklı bir yaşama başlanacaktır. Bu sürece kardeşi hazırlamak elbetteki yorucu ve zor olabilir. Uzmanların bazı tavsiyeleriyse, bu dönemde işinize yarayabilir.   *Çocuğu kardeşe hazırlamak için hamileliğinizde alıştırmaya başlamalısınız.   *Çocuğunuzun kardeşini büyük bir mutlulukla karşılamasını beklememelisiniz.   *Kardeşle birlikte eve yeni bir düzen gelse de ona karşı duygularınızın hiçbir zaman değişmeyeceğini hissettirmelisiniz.   *Kardeşi hakkında çocuğunuza da sorumluluklar vermelisiniz. Mesela; mamasını yedirirken kardeşinden yardım alabilirsiniz.   *Bebekle ilgili alışverişlerde, isim düşünme sürecinde çocuğunuzun da fikrini almalısınız.   *Çocuğun alışık olduğu ev düzenini mümkün olduğunca korumalısınız.   *Kıskançlık ortamını hissettiğinizde onları uzaklaştırmak yerine yakınlaştıracak ortamlar yaratmalısınız.   *Büyük kardeşin yanında, küçük kardeşi övecek sözler fazla kurmamalısınız.     Ebeveynlerin En Zorlu Süreci: Kardeşi Yenidoğana Alıştırmak  

Kardeşine Zarar Veren Çocuğunuza Nasıl Yaklaşmalısınız?

Anne-babalar öncelikle şunu unutmamalıdır; kıskançlık evrensel bir duygudur ve aslında çocuğunuz kardeşini değil, sizi kıskanmaktadır. Sizin, ona olan ilginizin azalacağı korkusuyla öfkeli davranmaktadır. Bu öfkesini de olayların somut kaynağı gibi görünen kardeşine yansıtmaktadır. Öncelikle şunu belirtelim; çocuklar özellikle 5 yaşına kadar bazen kardeşine zarar verdiğinin farkında olmayabilir. Kardeşini tanımak, nasıl bir şey olduğunu kavramak için yaptığı şeyler, ona zarar vermek için olmayabilir. Bu durumda çocuğunuza öfkeyle yaklaşmamalı ve ona kızmamalısınız. Ancak yine de her ihtimale karşı zarar görmemeleri açısında, küçük kardeşler birbirleriyle vakit geçirirken gözünüzü üstlerinden ayırmamalısınız. Eğer çocuğunuzun kıskançlık seviyesi çok fazla ve kardeşine zarar vermeye başladıysa, çocuk psikologlarından destek alabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.