Bebeğin Dişli Doğması Normal mi?

Bebeğin Dişli Doğması Normal mi?
24 Nisan 2023

Yenidoğan bebeklerin diş ile dünyaya gelmesi kalıtsal olabileceği gibi bazı tıbbi durumların habercisi de olabilmektedir.

Bebeğin dişli doğması kulağa garip gelse de her 3000 bebekten 1’i dişle doğuyor. Natal diş olarak da adlandırılan bu dişler, bebeğin beslenmesini olumsuz etkilemiyorsa herhangi bir tedavi gerektirmiyor. Ancak diş gevşekse ve boğaza kaçma ihtimali varsa kısa bir operasyon ile alınması öneriliyor. Bununla birlikte dişli doğan bebekler tamamen sağlıklı olabileceği gibi bu durum bazı hastalıkların da habercisi olabiliyor. Sizler için hazırladığımız bu yazıda yenidoğanda diş olması normal mi, dişli doğan bebeklerde ortaya çıkabilecek komplikasyonlar nelerdir gibi çok merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.

Yenidoğanda Diş Olması Normal mi?

Bebeklerin çoğu ilk dişini 5. – 6. ay civarı çıkarır. Ancak bazı bebekler daha erken aylarda diş çıkarabilir. Hatta anne karnında diş çıkaran ve dişli doğan bebekler de mevcut. Yenidoğanın ilk bir ayında gelişen dişler neonatal diş, doğumda bebeğin ağzında görülen dişler ise natal diş olarak adlandırılır. Bu durum ebeveynleri endişelendirse de aslında sanıldığı kadar nadir karşılaşılmıyor. Araştırmalara göre her 3000 bebekten 1’i natal diş ile doğuyor. Yine aynı çalışmalar, kız bebeklerin erkeklere kıyasla dişli doğma olasılığının daha fazla olduğunu gösteriyor. Peki, bebeğin dişle doğması normal mi? Dişli doğan bebek için olası komplikasyonlar neler?

Bebeğin Dişli Doğması Neden Olur?

Westborough’daki DentaQuest Enstitüsü’nde diş hekimi ve araştırmacı olarak görev alan Hyewon Lee, bir bebeğin dişle doğup doğmamasına katkıda bulunabilecek birçok faktör olsa da natal dişlerin çıkmasının nedeninin kesin olarak bilinmediğini belirtiyor. Ancak en olası durumların kalıtsal faktörler ve diş eti yüzeyine yakın konumlanmış diş germ hücreleri olabileceğini söylüyor. Bir çocuğun süt dişlerinin ne zaman çıkacağı, büyük oranda onun genetik planına bağlıdır. Bu nedenle ebeveynlerinden biri veya her ikisi erken ya da geç diş çıkardıysa, bebeğin de geç veya erken diş çıkarma olasılığı yüksektir. Bununla birlikte diş germ hücrelerinin diş eti yüzeyine yakın konumlanması da bebeğin dişli doğması veya erken dönemde diş çıkarmasına neden olabilir.

Bebeğin dişle doğması genellikle bu iki sebebe bağlı olarak gelişse de natal dişler bazen belirli tıbbi durumlarla da ilişkilendirilebilir. Bunlar arasında;

  • Yarık damak dudak
  • Ellis-van Creveld sendromu
  • Jadassohn – Lewandowsky sendromu
  • Hallerman-Streiff sendromu
  • Sotos sendromu
  • Wiedemann-Rautenstrauch sendromu ve
  • Pierre-Robin sendromu yer alabilir.

Bebeğin Dişli Doğması Normal mi?

Dişli Doğan Bebek İçin Olası Komplikasyonlar Nelerdir?

Natal dişler; bebeğin dişi yanlışlıkla yutması, emzirme problemleri ve dilde yaralanmalar da dahil olmak üzere bazı komplikasyonlara yol açabilir. Şimdi bunlara daha yakından göz atalım:

1. Meme Ucunu Tutma Güçlüğü

Dişli doğan bebeklerde en sık karşılaşılan komplikasyondur. Dişlerin varlığı, çene kaslarının da güçsüz olduğu düşünüldüğünde bebeğin biberonu veya memeyi düzgün bir şekilde kavramasını zorlaştırarak kesintisiz beslenmesini engelleyebilir.

2. Yetersiz Beslenme

Meme ucunu veya biberonu kavrayamayan bebek düzgün beslenemeyeceği için gerekli vitamin ve mineralleri alamayabilir. Bu da genel sağlığını ve gelişimini olumsuz etkileyebilir.

3. Meme Ucunu Isırma

Emzirmeye alışmaya çalışan anne için bebeğin ısırıkları ilk aylarda emzirmeyi güçleştirebilir.

4. Boğulma

Eğer natal diş gevşek ise yerinden çıkıp bebeğinin boğazına kaçarak boğulma riski oluşturabilir.

5. Bebekte Sinirlilik

Bebeğin diğer dişlerinin diş etine gömülü ve patlamaya hazır olması diş çıkarma ağrısına yol açarak bebekte huzursuzluk ve sinirliliğe neden olabilir.

Natal Dişler İçin Herhangi Bir Tedaviye İhtiyaç Var mı?

Bebeğin dişli doğması aslında herhangi bir tedavi gerektirmez. Ancak bu durum bebeğin beslenmesini olumsuz etkiliyorsa, ağız ve dil yaralanmaları yaşanıyorsa veya dişi gevşekse ve boğazına kaçma riski bulunuyorsa doktor dişin alınmasını önerebilir. Natal dişler ameliyatla ve genellikle lokal anestezi altında alınır. Bunun için bebeğin en az 10 günlük olması gerekir. Ameliyat sırası veya sonrasında kanamayı önlemek için ise K vitamini enjeksiyonu uygulanır. Kısa bir operasyonun ardından bebek taburcu edilerek ve sağlık kontrolleri düzenli bir şekilde gerçekleştirilerek süreç tamamlanır.

Süt Dişi Natal Dişin Yerini Alır mı?

Yenidoğanda diş olması yukarıda da değindiğimiz gibi 3000 bebekten 1’inde görülen bir durumdur. Bu dişlerin %90’ından fazlası zamanından önce çıkan süt dişleridir. %1-10 kadarı ise sürnümerer, yani fazladan diştir. Eğer dişli doğan bebeğin dişi süt dişi ise daha sonra kalıcı dişleri çıkacaktır. Ancak fazladan diş söz konusuysa, çoğu bebek gibi önce süt dişlerini daha sonra ise kalıcı dişlerini çıkaracaktır.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?

Kaynak: 1, 2

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Yabalak 1. Yabancı. 2. Issız kır,ova. 3. Dışan, başka ülke, gurbet. 4. Ekin Tarlası.