Hazırlanın Doğum Başlıyor
Heyecanlısınız çünkü sona yaklaştınız. Her an bebeğinizi kucağınıza alabilirsiniz. Ancak doğumla ilgili cevaplanmasını istediğiniz kafanızda birçok soru var, kaygılarınız var... Panik yok. O anın geldiğini anlayabilirsiniz...
Hazırlanın Doğum Başlıyor
Heyecanlısınız çünkü sona yaklaştınız. Her an bebeğinizi kucağınıza alabilirsiniz. Ancak doğumla ilgili cevaplanmasını istediğiniz kafanızda birçok soru var, kaygılarınız var... Panik yok. O anın geldiğini anlayabilirsiniz... Gebelik gibi zorlu bir süreci tamamlamak üzeresiniz. Gebeliğinizin son anlara kadar tüm incelemeleri yapıldı. Belki ilk defa gebelik yaşadığınız için, belki de uzun bir süre önce doğumla ilgili şeyleri yaşayıp da unuttuğunuz için bir heyecan var içinizde. Bir sürü soru ve düşünce de aklınızdan geçiyor. Doğum başladığında hazır olacak mıyım? Aman yanlış bir şey yapıp da bebeğime zarar vermeyeyim. Sancım başladığında hemen bebek gelirse ne yaparım? Hastaneye yetişebilecek miyim? Doğumun başladığını nasıl anlarım? Ağrılarım acaba doğum kasılmaları mı? Suyum geldi mi? Doğum sırasında neler yaşayacağım? Bütün bunların hepsi aklınızdan geçerken sakin olun, derin bir nefes alın ve şunu hatırlayın; “Ben bir anneyim ve bebeğime yardımcı olmam lazım”… Doğumun başlamasına yakın zamanlardaki doktor muayenesinde veya kendiliğinden şunu fark edebilirsiniz: Kaburgaların altına kadar yükselen gebelik bir anda daha aşağıya indi, nefesiniz eskisine göre daha rahatladı, bacaklarınızın iç kısmında eskiden olmayan bir uyuşma ve baskı hissi var. Tüm bu belirtiler doğuma yakın haftalarda anne tarafından algılanabilir ve normaldir. Bütün bu hazırlanma evreleri hatta hazırlık kasılmaları oluyor, ancak gerçek doğum kasılmalarını nasıl anlayacağım’ diye soruyorsanız işte ipuçları:
Doğum kasılmalarının özellikleri
- Doğum kasılmaları düzenlidir: Genellikle beş dakikada bir olmak üzere belli bir ritimde ve 30-40 saniye sürecek şekilde gelir. Aradaki dönemlerde tamamen normaldir.
- Doğum kasılmaları istirahatle düzelmez: Gebelik sırasında ara sıra bebek tekmelerken bazen de yorulduğunuzda düzensiz birkaç kasılma yaşamış olabilirsiniz. Bunlar genellikle dinlenince kendiliğinden geçerler. Gerçek doğum kasılması istirahatle ve yatarak geçmez.
- Doğum kasılmaları giderek şiddetlenir: Kasılma hafiften başlar ve siz gerçek bir kasılma olup olmadığını anlamak için uzandığınızda bunun hala geçmediğini ve kasılmaların şiddetinin giderek arttığını görürsünüz. Doğum kasılması şiddetinin hafiften güçlüye kadar yavaş yavaş arttığını hissedersiniz.
- Kasılma tüm karnınızın sertleşmesi şeklindedir: Daha önce bebek tekmelediğinde olan sertleşmeler genellikle bebeğin tekmelediği tarafta veya bir yanda olmaktaydı. Şimdi ise tüm karnınız top gibi toparlanmakta, sertçe bir kitle gövdenin ortasında oluşup yumuşamakta.
- Sancı zamanla oluşabilir: Kasılmalar yeteri kadar uzun sürerse kaslarda yorulma olacağı için sancı ve kramplar başlayabilir. Başlangıçta hemen görülmesi pek beklenmez. Tabii ki olağan dışı durumları hemen doktorunuzla paylaşmanız gerektiğini hatırlamakta yarar var.
Yalancı doğum kasılmaları: Düzensizdir, istirahatle geçer yanda, ortada veya değişik yerlerde olabilir, şiddeti değişkendir, kısa süreli olur. Gerçek doğum kasılmaları: Düzenlidir, istirahatle geçmez, tüm karın aynı anda ortada toparlanır, şiddeti giderek artar, 30-40 saniye sürer.
Doğumun başladığını gösteren diğer belirtiler;
Servikal Tıkaç
Bu halk arasında “nişan, belirti, iz ” olarak da adlandırılan sümüksü ve kıvamlı, bazen az miktarda kan da içerebilen bir jölemsi akıntıdır. Belirli bir şekle sahip değildir ve görünmesinden sonra doğumun yakın olduğu bilinir. Bu süre birkaç gün ile birkaç saat arasında olabilir. Gebelik sırasında hormonların da etkisiyle artan rahim ağzındaki akıntıların zaman içinde birikmesi ile oluşan bu tıkaç bebeğin vajinal yolla ulaşan enfeksiyonlardan da korunmasında önemli bir yere sahiptir. Zamanı gelince de yerinden ayrılması doğaldır. Hemen hastaneye gidilmesi gerekmez ancak hazırlıkları gözden geçirmekte fayda var.
Vajinal Su Gelişi
Tam olarak açık sarı veya ıhlamur çayı renginde olan, sudan biraz daha kıvamlı ve akışkan olan amnios sıvısı vajinadan bazen birden, bazen de sızıntı şeklinde gelebilir. Bazen tüm bacağınızda hissedeceğiniz, ayaklara kadar inen yoğun bir sıvı akışı olabilir. Bu durumda zaman kaybetmeden ama korkmadan hastaneye başvurmanız önerilir. Bazen idrar kaçırma ve şiddetli vajinal enfeksiyonlara bağlı akıntılar da çok bariz olmayan su gelişi ile karışabilir. Bilinmesi gereken, su gelişi başladığında artık durmaz ve zamanla kasılmalar da eşlik eder. Su gelişinden sonra 12 saatten sonra bakteriler bebeğin içinde bulunduğu amnios kesesine ulaşmaya, 24 saatten sonra ise enfeksiyon yapmaya başlarlar. Bu nedenle su gelişinden hemen sonra doktorunuzu arayın. Bazen suyla beraber bebeğin kafasının anne pelvisine tam oturmadığı durumlarda (erken doğum, iri bebek veya makat geliş durumları) bebeğin göbek kordonu su gelişi olan yerden sarkabilir. Bu çok acil bir durumdur, annenin derhal uzanması ve yardım çağırması gerekir. Bir an önce en yakın sağlık merkezine ulaştırılmalıdır. Kordona baskı yapan durumlardan kaçınılmalıdır. Akıntı ve idrar kaçırma ise aralıklıdır ve kasılma genellikle olmaz. Su gelişi olunca vajinaya tampon konulmamalı, elle muayeneden kaçınılmalı ve vajina içi yıkanmaya çalışılmamalıdır.
Vajinal Kanama
Rahim ağzının genişlemesi sırasında oluşan damar ağzı açılmalarından ve doku esnemelerinden olabilir. Bazen rahim ağzı dışında patolojiler de kanamaya neden olabilir. Bebeğe veya plasentaya ait kanamalar çok önemlidir, gebelik sırasında yapılan takiplerde genellikle gözlenir. Akut ve bol miktarda kanama olması normal değildir ve acil değerlendirme için hastaneye başvuru önerilir. Doğum belirtileri arasında olmasa da bebek hareketlerindeki ani azalma da bebeğin stres altında olabileceğini düşündürebilir. Bu durumda annenin tok karnına iken uzanıp elini karnına koyup, bebeğin hareketlerini sayması önerilir. Günde en az on hareket yapması gereken bebek genellikle 30 dakika içinde bir hareket etmiş olmalıdır. Bu tarz bir hareketlenme hala olmamışsa bir sağlık kuruluşuna gidip bebeğin iyilik durumunun anlaşılması gerekir. Hekiminizi aramak için çekinmeyin, şüphede kaldığınız durumlarda arayın ve konuşun. Hekiminiz sizi tanıyor ve sesinizden bazen doğumunuzun başladığını tahmin edebilir. Şüphelerinizde haklı olduğunuzu düşünüyorsanız hastaneye gideceğinizi ve kontrol olmak istediğinizi belirtin. Gebeliğin son aylarında yukarıda saydığımız durumlardan biriyle bile karşılaşırsanız, sakince hazırlanıp hastaneye başvurun. Bazen durum burada belirttiğimiz kadar açık ve net olmayabilir. Hazırlanma süresince bir şey yemeyin ve içmeyin, panik yaparak gereksiz zaman harcamayın ve sık sık tuvalete gidip idrar yapmayın. Ağrınız olursa belinize ve sırtınıza masaj yaptırabilirsiniz.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var