Hamilelikte İmplant Tedavisi Yapılır mı?

Hamilelikte İmplant Tedavisi Yapılır mı?
13 Ocak 2022

Herhangi bir sebeple dişini kaybeden kişilerin en sık başvurduğu tedavi yöntemlerinden biri implanttır. Peki, gebelikte implant diş tedavisi yapılabilir mi?

Hamilelikte implant tedavisinin yapılıp yapılamayacağı birçok anne adayının merak ettiği bir konudur. Çünkü herhangi bir sebeple dişini kaybeden kişilerin en sık başvurduğu tedavi yöntemlerinden biri implanttır. Peki, gebelikte implant diş tedavisi yapılır mı? Hamilelikte implant tedavisi genellikle yapılmamaktadır. Çünkü implant tedavisi yoğun ilaç kullanımı gerektiren, uzun bir tedavi sürecidir. Ayrıca tedavi sırasında anestezi kullanılması, röntgen çekilmesi ve enfeksiyon riskinin bulunması da gebelikte implant tedavisinin tercih edilmemesinin diğer sebepleridir. İmplant tedavisine gebelik öncesinde başlayan ancak tedavi tamamlanamadan hamile kalan anne adayları için ise tedavinin doğum sonrasına ertelenmesi önerilmektedir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte implant diş tedavisi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik, keyifli okumalar.

İmplant Tedavisi Nedir?

İmplant tedavisi; eksik dişlerin yerine konması amacıyla çoğunlukla titanyumdan yapılan çivinin, çene kemiğine yerleştirilmesiyle elde edilen yapay diş köküdür. Daha sonra bu çivinin üzerine diş protezi takılarak dişini kaybetmiş kişilerin yeniden çiğneme fonksiyonu kazanması sağlanır. Tedavi sırasında daha çok titanyum malzemelerin kullanılma sebebi, çene kemiğinin titanyumu vücudun bir parçası olarak algılamasıdır. Herhangi bir sebepten dolayı dişini kaybeden kişilerin en çok başvurduğu tedavilerden biri olan implant uygulamasında, diğer tedavilerde olduğu gibi komşu dişlere hiçbir şekilde zarar verilmez. Bu nedenle diş kaybı yaşayan çoğu kişinin ilk tercihi implant tedavisi olmaktadır.

İmplant diş tedavisi uzun soluklu bir tedavidir. Tedaviye başlamadan önce her tıbbi müdahalede olduğu gibi detaylı bir muayene gerçekleştirilir. Hastanın öyküsü dinlenir, tedaviye uygun olup olmadığı incelenir. Ardından çene röntgeni çekilerek dişlerin ve çenenin ölçüsü alınır. Daha sonra uygun ölçülerde protez diş hazırlanır. İmplantlar çeneye yerleştirildikten sonra iyileşme süreci başlar. Bu süre kişiden kişiye değişmekle ortalama 3 – 6 ay arasında değişmektedir.

Hamilelikte Diş Bakımı Nasıl Olmalı?

Hamilelikte İmplant Tedavisi Yapılır mı?

Hamilelik süreci, anne ve bebeğin sağlığını koruyabilmek için her konuda temkinli davranılması gereken bir dönemdir. Bu süreçte acil durumlar dışında ilaç kullanımının olabildiğince sınırlandırılması önerilir. İmplant tedavisi ise hem işlem sırasında hem de işlem sonrasında bir dizi ilaç kullanılan bir tedavi olduğundan, hamilelikte implant tedavisi yapılmamaktadır. Bununla birlikte, implant uygulaması cerrahi bir işlem olduğu için enfeksiyon riski bulunur. Bu da anne ve bebeğin sağlığı için göze alınabilecek bir risk değildir. Dolayısıyla zorunda kalmadıkça gebelikte implant diş tedavisi yapılmamaktadır.

Hamilelikte İmplant Tedavisi Yapılır mı?

Şimdi, hamilelikte implant tedavisinin neden yapılmadığını daha detaylı inceleyelim.

1. Yoğun İlaç Kullanımı

İmplant işlemi sırasında ve sonrasında hem enfeksiyon riskini önlemek hem de ağrıyı hafifletmek amacıyla bir dizi ilaç kullanılır. Kullanılan bu ilaçların büyük bir kısmı ise gebeliğe uygun değildir. Uygun olsa dahi gebelik döneminde her ihtimale karşı ilaç kullanımının mümkün olduğunca sınırlandırılması önerilir. Bu nedenle hamilelik döneminde implant diş tedavisi zorunda kalmadıkça yapılmamaktadır.

2. Anestezi

Bilindiği gibi cerrahi işlemler hastaya anestezik ilaçlar verilerek yapılır. Bu sayede işlem esnasında hastaların ağrı hissetmemesi amaçlanır. İmplant tedavisi de anestezi olmadan gerçekleştirilebilecek bir tedavi değildir. Bu nedenle gebelikte implant diş tedavisinden mümkün olduğunca kaçınılmaktadır.

3. Röntgen

İmplant tedavisini çene röntgeni çekmeden yapmak pek mümkün değildir. Röntgen de radyasyon içeren bir işlem olduğundan, hamilelik döneminde zorunda kalınmadıkça anne adaylarına röntgen çekilmemektedir.

4. Enfeksiyon Riski

Her cerrahi işlemde olduğu gibi implant tedavisinde de enfeksiyon riski bulunur. Bu nedenle hamilelik gibi hassas bir süreçte cerrahi müdahalelerden olabildiğince uzak durulur.

Gebelik Öncesi Başlanan İmplant Tedavilerine Hamilelikte Devam Edilir mi?

İmplant tedavisi uzun soluklu bir tedavidir. Dolayısıyla implant tedavisi sırasında hastalar plansız bir şekilde hamile kalabilirler. Böylesi bir durumda tedaviye ara vermek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu süreçte doğumu beklemek, tedaviyi olumsuz yönde etkilememekle birlikte anne ve bebeğin sağlığı için önemlidir.

Sonuç olarak, hamilelikte implant diş tedavisi önerilen bir tedavi değildir. Çünkü tedavi esnasında ve sonrasında çeşitli ilaçlar kullanılmakla birlikte, işlem enfeksiyon riski de barındırır. Tüm bunlar, gebelik döneminde anne veya bebeğin sağlığını riske atabilmektedir. Dolayısıyla gebelikte implant tedavisi yapılmamalı, tedavi mümkün olduğunda doğum sonrasına ertelenmelidir.


Hamilelikte Kanal Tedavisi Yapılır mı?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.