Gebe Kalabilmek İçin En Uygun Zaman

Gebe Kalabilmek İçin En Uygun Zaman
24 Ekim 2016

Uzmanlar uzun süre gebe kalmayı erteleyecek çiftlerin rezervlerinin iyi olduğundan emin olmaları gerektiği konusunda uyarıyor.

Gebe kalabilmek, çocuk doğurmak bir kadının doğurganlığının göstergesidir. Kadınların adet görmeye başladığı yaştan menopoz  dönemine girene kadar doğurganlığı devam eder. Bununla birlikte yaş ilerledikçe doğurganlık yetisi azalır. Peki, Gebe kalabilmek için en uygun zaman nasıl belirlenir? Gebe kalma olasılığı; Genç yaşlarda %85, 35 yaşından sonra %25, 40 yaşından sonra %10'dur.

Kadın döllenme hücresi yumurta ile erkek döllenme hücresi spermin birleşmesi ile gebelik oluşur.

Anne karnında 5 aylık bir kız çocuğunun yaklaşık 6-7 milyon yumurtası vardır. Doğumla bu sayı 1-2 milyona inerken ergenlik döneminde 350-400 yumurta seviyesindedir. Yumurta; beyinden yumurtalığa kadar çok mükemmel çalışan bir seri üretimin ürünüdür ve yumurtalık içinde folikül denilen içi su dolu boşluklarda saklanır.   Yumurta ile spermin birleşmesi her zaman yumurtalık kanalında olur ve birleşme sonucu oluşan tek hücre bölünerek çoğalır. Kanaldan yuvarlanarak aşağı kayar ve rahim içinde yerleşir. Artık döl yatağına yerleşen fetus burada büyümeye devam eder ve gebelik gelişir. Şayet bu yolculuk rahim içine doğru olmaz da kanalda kalıp büyümeye devam ederse buna dış gebelik denir.  Boy ve kilo alınarak bir formülasyon ile Vücut Kütle İndeksi =VKI hesaplanır. Gebe kalmak için ideal oran VKI’nın 20-24 aralığında olmasıdır.  

  • VKI = 25-29 arası kilolu
  • VKI=30-39 yüksek kilolu
  • VKI= 40 aşırı kilolu

Gebe kalmayı planladığımız andan itibaren folik asit dediğimiz vitamin ile doğurganlık desteklenmelidir. Folik asit B vitamini türevi olan bir esre elementtir. Daha çok marul, bezelye, dereotu, brokoli, ıspanak, yeşil biber gibi yeşil sebzelerde bulunur. Badem, avokado, ceviz, muz ve kavunda da doğal olarak bulunmaktadır. Ancak diyetle almanın yeterli olmadığı, gebe kalmadan önce folik asit başlanmasının ve gebeliğin 12. haftasına kadar kullanmanın bebeğin sinir sistemi üzerine olumlu etkisi kanıtlanmış bilimsel bir gerçektir.  

Gebe Kalabilmek İçin En Uygun Zaman

  • Uzun süren eğitim dönemi
  • Kariyer planları
  • Sosyal hayattan kopmak endişesi
  • Maddi kaygılar
  • Çiftlerden birinin bebek sorumluluğu için hazır olmaması

Gibi nedenler ile çiftler günümüzde çocuk sahibi olmayı geciktiriyorlar. Şayet bir sorun var ise bunu bilmeden gereksiz bir şekilde yıllarca korunmak sonra da bebek sahibi olmayı istedikleri anda artık çok geç denmesi kaçınılmaz oluyor.  

Bizim önerimiz; çiftler uzun bir süre gebe kalmayı erteleyecek ise rezervlerinin iyi olduğundan emin olmak gerekir.

Bu kapsamda kadın ve erkek ayrı ayrı değerlendirilir. Erkekte; sperm sayısı, spermin hareketliliği, yapısı değerlendirilir. Kadında ise; jinekolojik öyküsü ve geçmişi, ultrasonlu muayenesi, hormon testleri, yumurtalık kanal filmi değerlendirilir. 

Kadın ve erkeğin doğurganlık kapasitesi birçok nedene bağlı olarak değişir.

Kadınlarda; düzensiz adet, ağrılı adet, aşırı tüylenme, yoğun sivilceler, göğüsten süt gelmesi, geçirilmiş operasyonlar, radyoterapi-kemoterapi görmüş olmak, şeker hastalığı sayılabilir. Erkeklerde ise; aşırı kıllanma, çocukken geçirilmiş fıtık operasyonu, çocukta geçirilmiş ateşli hastalık, kimyevi maddelere maruz kalma, radyasyon-kemoterapi almış olmak, genital yapı bozukluğu varsa ise doğurganlık üzerine olumsuz etkilerinin olduğunu düşünüyoruz.  

Hamilelik İçin İdeal Yaş Var mıdır? detaylar için tıklayın...

Gebe Kalabilmek İçin En Uygun Zaman

20-32 yaş en uygun zamandır!

Uzmanlara göre, sağlıklı bir geçen gebelik ve sağlıklı bir bebeğe sahip olmak için en ideal hamilelik yaşı yirmi ile otuz iki yaş arasında olduğu kabul edilmektedir. Bu yaşlar, annelik için en verimli ve en güvenilir yaşlardır. Bu yaşlarda kadınların adeti düzenli olarak gerçekleşir. Bu nedenle de yumurtlama çok daha kolay olur ve hamile kalma olasılığı çok daha yüksek olur. Kadınlar, 20 ile 24 yaşları arasında korunmasız cinsel ilişki sonrasında gebe kalma şansı yüzde 20’dir. 20 yaşında bir anne adayının gebeliği sırasında yüksek tansiyon sorunu yaşama ihtimali çok düşüktür.

Ne Zaman Tüp Bebek Düşünülür?

  • Kanallarda hasar varsa
  • Spermogramda sorun varsa
  • İleri yaşta açıklanamayan kısırlık varsa
  • Bir yıl boyunca düzenli cinsel yaşama rağmen gebelik yoksa

 Yeni evli çiftlerde 30 yaş altında 1 yıl, 30-35 yaş aralığında 6 ay beklenir. 35 yaş üzerinde beklemeden tüp bebeğe yönlendirilir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Fadıl bk. Fazıl