Evde Planlı Doğum Nasıl Yapılır?

Evde Planlı Doğum Nasıl Yapılır?
12 Eylül 2017

Evde planlı doğum yapmak ülkemizde yaygın olmasa da dünyada, özellikle de Hollanda'da çok fazla tercih ediliyor. Ancak evde doğum yapmak, hastanede doğum yapmaya kıyasla daha riskli bir durumdur.

Evde Doğum Yapmak

Evde planlı doğum yapmak, Türkiye'de yaygın olmayan ancak Avrupa'da uzun yıllardır uygulanan bir doğum şeklidir. Özellikle Hollanda'da çok sık tercih edilen evde doğum, bu ülkede yaklaşık %20 oranındadır. Ancak evde doğum için tabi ki anne ve bebeğin bazı şartları sağlaması ve annenin riski bir gebelik geçirmemiş olması gerekmektedir. Şunu da belirtmekte fayda var; her ne kadar evde doğum yapmak için gerekli şartları sağlasanız da hastane ortamında doğum yapmak her zaman daha güvenlidir.

   Evde Planlı Doğum Nasıl Yapılır?   

Doğum, kadınların bir çoğunu tedirgin eden bir süreçtir. Bu nedenle bazı kadınlar, kendi yaşam alanlarında doğum yapmayı tercih eder ve böylelikle doğum esnasında kendini daha iyi hissedeceğini düşünür. Ya da aile üyelerinin doğum esnasında yanında olması, kadını daha fazla güvende hissettirebilir. Evde yapılan doğumlarda anne adayının hareket özgürlüğünün olması da kadınlar için evde doğum yapmayı cazip kılabilmektedir.

Evde Doğum Yapmak Kimler İçin Uygun Değildir?

- Yüksek tansiyon, diyabet gibi kronik hastalık bulunuyorsa,

- Bebeğin prematüre doğma riski varsa,

- Bir önceki doğum sezaryen yapıldıysa,

- 35 yaşından büyük kadınlar için ilk doğumsa ve

- Gebelik sırasında kanama yaşandıysa, anne adayının evde doğum yapması risklidir ve kesinlikle önerilmez.

  Evde Planlı Doğum Nasıl Yapılır?  

Evde Doğum İçin Gerekli Koşullar

Evde güvenli bir şekilde doğum yapmak için elbette sağlanması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlar;

- Anne adayının gebeliği boyunca düzenli olarak kontrollerini yaptırmış olması ve bu kontrollerde hiçbir sağlık sorununun tespit edilmemiş olması gerekir.

- Doğum yapılacak evin olası acil durumlar için hastaneye yakın olması gerekir.

- Evde yapılan doğumlarda mutlaka bir ebe bulunmalıdır.

- Doğum için gerekli olabilecek ekipmanların temin edilmiş olması gerekir.

- Anne adayında yüksek tansiyon, şeker vb. hastalıkların bulunmuyor olmalıdır.

- Erken doğumlarda evde doğum kesinlikle önerilmez.

 

Evde Doğum Nasıl Yapılır?

Evde doğum düşünülüyorsa, mutlaka doktor ile paylaşılmalıdır. Doktor uygun görürse ve desteklerse evde doğum yapmak için planlamalar yapılmaya başlanabilir. Öncelikle doğumu gerçekleştirecek bir ebe ile görüşülmesi gerekir. Doğum sırasında sizin yanınızda olacak olan ebeyi, tavsiye vermesi amacıyla doktorunuz ile görüştürmelisiniz. Doğumu yaptıracak olan ebe belirlendikten sonra, evde doğum yapılacak odanın hazırlanması gerekir. Odanın 36. haftada hazırlanmaya başlaması önerilir. Odanın temizliği, doğum esnasında ihtiyaç duyulacak malzemelerin odaya yerleştirilmesi gibi hazırlıklardan sonra, doğum için gerekli olacak tıbbi malzemelerin sağlanması gerekir. Yukarıda da değindiğimiz gibi evde doğum yapmak, hastanede doğum yapmaya kıyasla daha risklidir. Bu nedenle her şey eksiksiz hazırlanmalıdır. Hastaneye gitme ihtimaline karşı doğum çantası önceden hazırda bekletilmelidir.  

Türkiye'de Evde Doğum Yapmak

Türkiye'de evde planlı doğum yapmak yaygın bir doğum şekli değildir. Ülkemizde, evde gerçekleşen doğumların çoğu hastane uzaklığı, beklenen tarihten önce gerçekleşen doğumlar ya da başka zorunlu sebeplerden dolayı gerçekleşmektedir. Kendi istekleri ile evde doğum planlayan kadınların varlığı ülkemizde oldukça azdır. Ayrıca ülkemizde evde doğum yapmak, ulusal bir sağlık planı olarak kararlaştırılmamıştır. Bu nedenle evde yapılan doğumlar sigorta kapsamına girmez.

*Hipnoz doğum yöntemiyle alakalı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Fadıl bk. Fazıl