2024 Doğum Rapor Parası Hesaplama, Başvurusu ve Şartları

2024 Doğum Rapor Parası Hesaplama, Başvurusu ve Şartları
28 Aralık 2023

Analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği ile ilgili tüm merak edilenleri yazımızda derledik.

Hamilelerin doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta yasal izni bulunmaktadır. Bu iznin ücretini ise işveren değil, devlet öder. Halk arasında doğum rapor parası veya doğum izni parası olarak bilinen bu ödeme, analık halinde geçici iş göremezlik ödeneğidir. Yalnızca sigortalı annelerin faydalanabildiği doğum rapor parası 2024 yılında da annenin brüt ücreti üzerinden hesaplanır. Annenin günlük brüt ücreti 112 ile çarpılır ve çıkan sonucun üçte ikisi doğum rapor parası olarak anneye ödenir. Doğum izni parası olarak da bilinen analık halinde geçici iş göremezlik ödeneğini alabilmek için doğumun gerçekleşmiş olması, annenin rapor süresince iş yerinde çalışmıyor olması ve bu süreçte iş yerindeki sigortalılık halinin devam ediyor olması gibi şartları sağlamak gerekmektedir. Peki, 2024 doğum rapor parası hesaplama nasıl yapılır? Analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği şartları nelerdir? Gelin şimdi doğum rapor parası veya doğum izni parası olarak da bilinen analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri birlikte inceleyelim.

2024 Doğum Rapor Parası Nedir?

Çalışan annelerin doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta yasal izin hakkı bulunur. Çoğul gebeliklerde ise bu yasal izin 18 haftaya çıkar. Yasal izin süresince çalışamayan annelerin maaşı ise işveren tarafından değil, devlet tarafından ödenir. Buna halk arasında doğum rapor parası veya doğum izni parası denilse de resmi olarak ismi analık halinde geçici iş göremezlik ödeneğidir. Yalnızca sigortalı annelere ödenen doğum rapor parasını alabilmek için doğumun gerçekleşmiş olması, annenin rapor sürecinde iş yerinde çalışmıyor olması ve istirahatin başladığı tarihte sigortalılığın devam ediyor olması gibi bazı şartlar aranmaktadır. Peki, 2024 doğum rapor parası nasıl hesaplanır?

Doğum Rapor Parası Hesaplama 2024

Doğum rapor parası 2024 yılında annenin brüt ücreti dikkate alınarak hesaplanır. Annenin aldığı günlük brüt ücret 112 ile çarpılır. Çıkan sonucun üçte ikisi ise anneye doğum rapor parası olarak ödenir. 2024 yılında asgari ücretle çalışan bir anne üzerinden örnek verecek olursak; 2024’ün ilk yarısında net asgari ücret 17.002 TL, brüt ise 20.002 TL’dir. Bu durumda annenin günlük brüt ücreti 666,73 TL olmaktadır. Çıkan bu ücret 112 izin günü ile çarpılır ve 74.673 TL sonucu elde edilir. Bunun ise üçte ikisi, yani 49.782 TL doğum izni parası olarak anneye ödenir.

2024 Analık Halinde Geçici İş Göremezlik Ödeneği Hesaplama

Asgari ücretle çalışan bir anne üzerinden doğum rapor parası hesaplama örneği verecek olursak;

  • Aylık brüt ücret: 20.002 TL
  • Günlük brüt ücret: 20.002 TL/30= 666,73 TL
  • 112 günlük (16 haftalık) rapor parası: 666,73 x 112 = 74.673,76 TL
  • Anneye ödenecek miktar (üçte ikisi): 49.782,50 TL

2024 Doğum Rapor Parası Hesaplama, Başvurusu ve Şartları

Doğum Rapor Parası Alma Şartları 2024

2024 yılında doğum izni parası, yani analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği alabilmek için aşağıdaki şartların sağlanıyor olması gerekir:

  • Rapor süresi boyunca iş yerinde çalışmamak
  • Annenin mevcut iş yerindeki sigortalılık halinin devam etmesi
  • Doğum yapılan tarihten geriye dönük son 1 yıl içinde en az 90 gün SGK’ya tabi çalışmak
  • Doğumun gerçekleşmiş olması

Doğum İzni Parası Ne Zaman Ödenir?

Analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği ne zaman yatar, doğum rapor parası ne zaman ödenir gibi sorular da doğum yapan çalışan annelerin merak ettiği bir diğer konudur. Doğum rapor parası ortalama 2 ay içinde annelerin e-Devlet’te kayıtlı olan banka hesabına yatmaktadır. Annenin e-Devlet’te kayıtlı banka hesap bilgisi yok ise anne PTT şubesinden kimliği ile parayı çekebilmektedir. Doğum parasının PTT’ye gönderilip gönderilmediği ise e-Devlet’ten kontrol edilebilir. Bu para yalnızca anne tarafından çekilebilir, yakın akrabaları dahil anne dışında kimseye verilmemektedir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

2024 Doğum Yardımı Ne Kadar?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Yağış Yağmur, kar, dolunun yağması.
Erkek Bebek İsimleri
Babacan Cana yakın, olgun, güvenilir kimse.