Yenidoğan Uyku Düzeni ile İlgili Merak Edilen Her Şey

Yenidoğan Uyku Düzeni ile İlgili Merak Edilen Her Şey
28 Ekim 2016

Yenidoğan bebeklerde gece gündüz ayırımı yoktur. Onların uyku düzenlerine dair her şey yazımızda...

Yenidoğan Uyku Düzeni

Yenidoğan bebeklerde gece gündüz ayırımı yoktur. Gün boyu uyurlar fakat küçük mideleri hızla acıkmalarına neden olur. Bu sebeple hangi saat olursa olsun, uyanırlar. Yenidoğan uyku düzeni nasıl alıştırılır? Yeni doğmuş bebekler günde ortalama 16-18 saat arası uykuya ihtiyaç duyarlar ve gündüzle gece arasında ayrım yapmazlar. İlk zamanlarda gece ve gündüz emzirme rutinlerini farklılaştırarak bu durumu olumlu biçimde etkileyebilirsiniz. Bebeğinizin sizin uykunuza benzer gece - gündüz uyku ritmini geliştirebilmesi için yaklaşık altı ay kadar bir sürenin geçmesi gerekir. Bununla birlikte siz de davranışlarınızla bebeğinizin uyku düzeni edinmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Yenidoğan Uyku Düzeni ile İlgili Merak Edilen Her Şey  

Yenidoğan Bebeğiniz Ne Kadar Uyuyacak?

Yenidoğan bebekler 18 saat uyurlar fakat sık sık uyanırlar. Yaklaşık 8 ile 12 defa arası beslenmeleri gerekebilir. Biberonla beslenen bebekler daha uzun süreyi uykuda geçirebilirler. Bu dönemde gıda ihtiyacı uyku ihtiyaçlarından daha fazladır. Uykularını almasalar da uyanırlar ve süt isterler. Onlar uyanmasa bile, üç saati geçen uykularında onları uyandırıp beslemeniz uygun olacaktır. Bebeklerin herkes gibi farklı uyku aşamaları vardır. Uykuya dalarlar, Rem uykusuna geçerler, uykuları derinleşir, ardından daha da derin uykuya geçerler. Bebeklerin ilk haftaları anne babalar için en zor zamanlardır. Gece boyu defalarca uyanmak onları epeyce zorlar. Her bebeğin farklı bir uyku döngüsü vardır. Bazıları tüm gece uyurken bazıları uyumaz. Bazıları gündüz uykusunu severken, bazıları sevmez.

Bebeğin Uyku Düzeni Sağlaması İçin Ne Yapmalı?

Ebeveynlerin bazıları bebekle odayı paylaşmayı tercih eder. Bebeğinizi kendi beşiğine koyarak uyuduğunuz odaya yerleştirebilirsiniz. Ayrı oda yerine böyle bir seçim yapmak sizin işinizi kolaylaştırır. Hem kendi yatağında uyur hem de gece boyunca nefesini duyup hemen yardım edebileceğiniz kadar yakınınızda olmak size zaman kazandırır. Bu sayede biraz daha az yorulmuş olursunuz. Tabi oda paylaşmak her aile için en doğru seçim olmayabilir. Deneyerek sizin için iyisini bulacaksınız. Aynı yatağı paylaşmaksa özellikle ilk çocuğuna sahip olanlar için en sağlıklı ve güvenli seçim olmayabilir. Bebeğinizi nefessiz kalabilir, düşebilir ve bu sizin için tehlike oluşturabilir. 

Yenidoğan Uyku Düzeni ile İlgili Merak Edilen Her Şey

Bebekler İçin Uyku Rutini Örnekleri

Yenidoğan bebeğinize uyku düzeni oluşturmak öncelikle ona uyku rutini oluşturmakla başlayın.

  • Banyo yaptırın ya da kitap okuyun; Uyku öncesinde banyo, biraz kitap okumak ve şarkılar söylemek harika bir geçiş sağlayabilir. Bebeğinizin zaman algısı olmayabilir ama rutini takip ederek uykunun yaklaştığını hissetmeyi öğrenecektir.
  • Huysuzlaştığında hafifçe sallayın; Bebeğiniz huysuzlaştığında onu hafifçe sallayabilir, ninni söyleyebilirsiniz. Bebeğinizin gece gündüz ayrımı yapabilmesi her bebeğe göre değişir ve yaklaşık olarak birkaç hafta sürer.
  • Dengeleri sabitleyerek farkı öğretin; Bez değişimi ve uyuttuğunuz yer gibi dengeleri sabitleyerek bu farkı öğrenmesini hızlandırabilirsiniz. Mesela gündüz hep aynı yerde uyutabilir, gece bezini olduğu yerde değiştirebilirsiniz. Bu tür farkları ayırt edecektir. Bu yanında; gündüz emzirirken, bebeğinizin dikkatini çekmek ve etkileşimini artırmak için onunla sohbet edebilir, gece emzirirken ışıkları kısarak ve mümkün olduğunca az gürültü olmasına özen göstererek uyaranları azaltabilirsiniz.

  Bebeğinizin Rahatça Uykuya Dalmasını Sağlayacak 10 Öneri için tıklayın...

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.