Peygamber Sünnetli Doğan Bebekler Tekrar Sünnet Olmalı mı?

Peygamber Sünnetli Doğan Bebekler Tekrar Sünnet Olmalı mı?
04 Mayıs 2017

Peygamber sünneti yenidoğan bebeklerde sıklıkla rastlanan normal dışı bir durumdur. Yarım sünnetli doğan bebeklere 1 yaşına kadar cerrahi müdahale yapılması önerilir.

Peygamber sünnetli doğan bebekler diğer bir ifade ile doğuştan yarım sünnet olarak tanımlanan hipospadias, erkek bebeklerde görülen doğumsal anomali olarak değerlendirilir. Halk dilinde peygamber sünneti olarak bilinen Hipospadias'a, dünyaya gelen ortalama 250 bebekten birisinde rastlanmaktadır. Araştırmalar genellikle bu sorunla dünyaya gelmiş kişilerin bebeklerinde görülme olasılığının yüksek olduğunu göstermektedir. Peki, peygamber sünneti ile doğan bebekler yeniden sünnet olur mu?

"Yarım Sünnet Sık Rastlanan Sağlık Sorunudur"

Halk arasında yarım sünnet ve peygamber sünneti, ortalama 250 bebekten birinde rastlanan doğumsal ve genetik anomalidir. (Normal dışı bir durum) Daha çok bu sorunla doğan kişilerin bebeklerinde görülme olasılığı yüksektir. Yarım sünnet tıpta, Erkek bebeklerde cinsel organın ucunda bulunan deliğin penisin alt tarafında olması durumu olarak açıklanır. Bu şekilde doğan bebekler yarım sünnet olmuş gibi doğarlar. Fakat önemli bir sorun sünnet derisinin normal gelişmesine rağmen altta kalan hipospadias'ın durumudur. Yarım sünnetli doğan bebeklerin idrar yapma şekilleri kontrol edilmelidir. Aksi halde tanı gecikebilmektedir.   Peygamber Sünnetli Doğan Bebekler Tekrar Sünnet Olmalı mı?  

Bazı Durumlarda Bebek İdrarını Yapamaz

Peygamber sünnetli doğan bebekler, genellikle idrarlarını bacaklarına doğru yaparlar. Penisin ucunda bulunan ve normal görülen delik işlevsizdir. Bu nedenle bebek o noktadan idrarını yapamaz. Anne babalar,  bebeğin sünnet derisinin yarım şeklini ve idrarın penisin alt tarafından aktığını fark ettikleri anda hemen çocuk cerrahisi doktoruna başvurmaları gerekir. Çünkü bu sorunun erken dönemde tespit edilmemesi önemli sağlık sorunlarına yol açabileceği hatırlatılmaktadır. Bebeğim idrar deliğinin olması gereken yerden ne kadar uzaksa sorunun o kadar büyük olduğu belirtilir. Bakmanızda Fayda Var: Bebeklerde Sünnet Hakkında Bilmeniz Gerekenler   Peygamber Sünnetli Doğan Bebekler Tekrar Sünnet Olmalı mı?

Peygamber Sünnetli Doğan Bebeklere Mutlaka Cerrahi Müdahale Yapılmalı

Hipospadias (peygamber sünneti, yarım sünnet) sorunu ile doğan bebeklere 1 yaşına kadar cerrahi müdahale yapılması önerilir. Erkek bebeklerde doğuştan oluşan yarım sünnet için mutlaka cerrahi müdahale yapılması gerektiğini belirtirken, yapılması tavsiye edilen cerrahi işlem öncesi kesinlikle sünnet yapılmamasına dikkat çekerler.    

Erken Tanı İçin Bu Belirtilere Dikkat Edin!

Peygamber sünnetiyle doğan bebeklerin aileleri erken tanı için bu belirtilere dikkat etmeleri istenir.  

  • - Bebeğin penis başının eğri olması,
  • - İdrar kanalının penisinin alt yüzünde daha geride olması,
  • - Bebeğin sünnet derisinin penis başının alt yüzünde oluşmaması,
  • - Ereksiyon sırasında penisin aşağıya doğru kıvrılması,
  • - Yarım sünnetli doğan bebekler büyüdüklerinde karşıya idrar yapamamaları nedeniyle, idrar yaparken oturmak zorunda olmaları,

  Peygamber Sünnetli Doğan Bebekler Tekrar Sünnet Olmalı mı?  

Cerrahi Müdahaleyle Birlikte Yeniden Sünnet Olmuş Olur

Peygamber sünnetli doğan bebekler için yapılacak müdahalede cerrahi müdahaleyi yapacak doktorun tecrübeli olması önemlidir. Bu anomali ile doğan bebeklerde kısırlık sorunuyla karşı karşıya ihtimallerinin olması nedeniyle erken tanı ve doğru tedavi önemlidir. Cerrahi tedavinin çocuk cerrahisi ve çocuk ürolojisi uzmanları tarafından yapılması önerilir. Bebeğin ilerideki yaşamında sorun yaşamaması için ameliyatın uzman ve tecrübeli doktor tarafından yapılması çok önemli konular arasında yer alır. Gerçekleştirilecek olan cerrahi müdahaleyle bebeğin penisinde eğirilik varsa düzeltilir ve sonra genellikle sünnet derisi kullanılarak idrar borusu uca kadar uzatılır. Bebek bu işlemle aynı zamanda sünnet de olmuş olur. Modern yöntemlerin kullanıldığı ameliyat sonrasında bebek genellikle bir gece hastanede kaldıktan sonra taburcu olabilmektedir. Ameliyatın başarısı yaklaşık olarak 10 gün içerisinde anlaşılmaktadır.    

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk