Bebeklerde Kansızlık ve Demir Eksikliği Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde Kansızlık ve Demir Eksikliği Nedenleri ve Tedavisi
09 Mart 2017

Bebeklerde kansızlık problemi, bebeğin hem zeka düzeyini hem de bedensel gelişimini olumsuz etkiliyor. Belirtileri arasında, cilt renginde solma görülür.

Bebeklerde kansızlık problemi, bebeğin hem zeka düzeyini hem de bedensel gelişimini olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, bebeklerde görülen demir eksikliğine bağlı kansızlık sorunlarının önüne geçmek için ilk altı ay anne sütüyle beslenmeleri gerektiğini belirtiyorlar. Bebekte demir eksikliği oluşmasının görülen ilk belirtileri arasında; iştahsızlık, huzursuzluk ve uykusuzluk çeken, bazen de uyuklayan bir bebek durumu gösteriliyor. Demir eksikliğinin yol açtığı sorunların başında büyüme ve gelişmede duraklama geliyor. Bebeklerde kansızlık belirtileri arasında, cilt renginde solma görülür. Bu solukluk en çok göz kaplarının içine, ağız mukozasına, avuç içlerine ve tırnak yataklarına bakılarak anlaşılabilir. Bebekler demir eksikliğinde; toprak, kum ve buz yeme gibi garip şeylere de iştah duyarlar. Demir eksikliğinde erken tanı konarak tedavi edilmesi durumunda bahsedilen yeme bozukluklarının büyük bir kısmı düzelmektedir. Peki, bebeklerde kansızlığı gideren ve kansızlığa iyi gelen besinler nelerdir? İşte detaylar...

Bebeklerde Kansızlık Davranış Bozukluğuna Yol Açabiliyor

Bebeklerin toprak, kum gibi garip şeyleri yemeye ihtiyacı duymalarına neden olan demir eksikliğinin, ciddi zeka geriliğine ve davranış bozukluğuna yol açtığı belirtiliyor. Söz konusu durumda erken tanı sorunun giderilmesinde büyük önem taşıyor.   

Bebeklerde Kansızlık ve Demir Eksikliği Nedenleri ve Tedavisi  

Bebekte Kansızlık Oluşumu

Tıpta anemi olarak tabir edilen kansızlık; kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvarların sayısının ve hemoglobinin beraber ya da ayrı olarak bebeğin yaşına uygun normal değerlerin altına düşmesi sonucu oluşan bir durum olarak tanımlanıyor. Alyuvar sayısında meydana gelen azalma sonucu, kanın oksijen taşıma kapasitesi ve dokulara giden oksijen miktarını azaltıyor. Bebekte kansızlık belirtisi olarak görülen deri ve mukozaların solukluğu ancak belli değerin altına inmesi durumunda gerçekleşiyor. Kansızlık, söz konusu durumların dışında çok farklı biçimlerde de kendini gösterebiliyor. Bu biçimler, demir eksikliğine dair hiçbir bulgu olmamasından, hasta bir bebeğe kadar geniş bir yelpaze içeriyor.

Bebeklerde Kansızlık Nedenleri

Bebeklerde görülen kansızlık nedenleri üç büyük grupta toplanıyor. Bunlar; 1 -Eritrositlerin (kanda hareket eden hücreler) ve hemoglobinin (kan değerleri) yetersiz yapımına bağlı kansızlıklar. 2- Eritrositlerin aşırı yıkımına bağlı kansızlıklar ve kan kaybına bağlı kansızlıklar. 3- Kansızlık; genellikle bu mekanizmalardan birisinin eksik ya da bozuk olmasıyla meydana gelirken, bazı durumlarda birden fazla nedenin bir araya gelmesiyle de oluşabiliyor.

Kansızlığa Neden Olan Durumlar

Diyet kansızlık oluşumunda büyük önem taşıyor. Diyetin en önemli olduğu yaş grupları 6 ay ile 2 yaş arası ve ergenlik dönemidir. Büyümenin çok hızlı olduğu bu iki dönemde demir yönünden fakir yiyeceklerle beslenilmesi nedeniyle demir eksikliği anemisi meydana gelebilmektedir. Kan yapımında etkin rol oynayan B12 vitamini eksikliği de kansızlık nedenleri arasında yer alır. Annelerin vejetaryen diyetle beslenmeleri bebeklerde görülen demir eksikliğine bağlı kansızlığın nedenleri arasındadır. Bazı ilaçlar da bebeklerde anemiye (kansızlık) neden olabilir.

En Sık Görülen Kansızlık Tipleri

Yapılan araştırmalarda, demir eksikliği anemisi bebeklerde en sık görülen kansızlık tipini oluşturmaktadır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ilk 6 ay demir eksikliği görülmez. Bebeklerin altıncı aydan sonra ek gıdalar ile yetersiz demir almaları sonucunda bebekte demir eksikliği görülme riski artar. Bebeklerde Kansızlık ve Demir Eksikliği Nedenleri ve Tedavisi  

Demir Yönünden Zengin Besinler

Bebeklerde kansızlığa neden olan demir en çok kırmızı ette, yeşil sebzelerde, yumurta sarısında ve hububatta bulunur. Beyaz ette bulunan demir kırmızı ettekine nazaran yüksek değildir. Bebeklerde demir eksikliğinin gelişmemesi için etten ve sebzelerden gelen demirin dengeli alınması gerekir.   Bakmakta Fayda Var: Demir Eksikliği Anemisi Nedir?  

Kansızlığı Önleme Yöntemleri

Neden olduğu sorunlar göz önüne alındığında, bebeklerin kansızlıktan korunmalarının önemi ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle bebeklerin ilk altı ay anne sütüyle beslenmesi gerekmektedir. Demir eksikliğine bağlı kansızlığın engellenmesi için ise diyete önem verilmesi gerekmektedir. Bebeğe verilecek ek gıdaların demirden zengin olması, zamanında ve uygun şekilde başlanması gerekiyor.

Kansızlık Tedavisinde Uygulanan Yöntemler

Uzmanlar tarafından erken ve düşük ağırlıklı doğan bebeklerde koruyucu demir preparatları verilmesi gerektiği belirtiliyor. Demir eksikliğinin tedavisinde, çoğunlukla doktor tarafından önerilen ve ağızdan verilen demir preparatları kullanılıyor. Tedavi ortalama 3 ay süresince devam ediyor. Tedavide, ilk 2 ay hemoglobinin yükseltilmesi, 3. ay ise demir depolarının doldurulması hedefleniyor.

Doktorunuza Başvurun

Bebeğinizde yukarında bahsedilen kansızlık ve demir eksikliği belirtilerinden herhangi birini görürseniz, bir şey yapmadan önce ve kesin teşhis konabilmesi için mutlaka doktorunuza başvurun.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ubeyde bk. Übeyde
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.