Çalışan Anneye Yarım Gün Mesai Müjdesi!

Çalışan Anneye Yarım Gün Mesai Müjdesi!
11 Ağustos 2017

Yarım gün çalışma hakkı 2017 yılının şartları neler? Çalışan annelerin faydalanabileceği yarım gün çalışma hakkı ile alakalı tüm merak edilenleri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Yarım gün çalışma hakkı 2017 yılı şartları neler? Doğum yapan kadınlara devlet pek çok maddi destek vermeye devam ediyor. Doğum yardımı, süt parası ve doğum borçlanması gibi desteklerden sonra en son doğum yapan kadınlar için yarım gün çalışma hakkı yasalaştı! Peki yarım gün çalışma hakkından hangi anneler faydalanabilecek? Doğum yapan kadınlar için kısmi çalışma şartları neler? Gelin, daha detaylı inceleyelim.  

Yarım Gün Çalışma Hakkı 2017

  Çalışan Anneye Yarım Gün Mesai Müjdesi!  

Yarım Gün Çalışma Hakkı Nedir?

Yarım gün çalışma hakkı; doğum yapan kadınların analık izni bitiminden sonra, çocuğunun zorunlu ilkokul çağına gelene kadar dilediği zaman faydalanabileceği bir devlet desteğidir. Çocuğunuz, zorunlu ilköğretim çağına gelene kadar geçen süre içinde dilediğiniz zaman bu hakkınızdan yararlanabiliyorsunuz. Haktan yararlandığınız süre boyunca priminizin yarısı işvereniniz, diğer yarısı ise SGK tarafından ödenmeye devam ediyor. Yarım gün çalışma hakkından yararlandığınız zaman, haftalık mesai saatinin yarısı kadar çalışıp yarım maaş alıyorsunuz. Çalışma günlerinizde yarım gün mesai yapabileceğiniz gibi bu süreyi birleştirerek haftanın belli günleri tam izinli de olabiliyorsunuz.

Yarım Gün Çalışma Hakkı Şartları

Doğum yapan kadınların yarım gün çalışma hakkından yararlanabilmesi için sağlaması gereken şartlar şöyle;

  • Kısmi çalışma hakkınızdan faydalanmaya başlamak istediğiniz tarihten 1 ay önce SGK'ya başvuru yapmanız gerekiyor.
  • Kısmi çalışma hakkınızdan faydalanmaya başlamak istediğiniz tarihten 1 ay önce iş yerine talep dilekçenizi teslim etmeniz gerekiyor.
  • Doğum veya evlat edinme tarihinizden önceki son 3 yıl içinde en az 600 gün SGK priminizin ödenmiş olması gerekiyor.
  • Ebeveynlerin her ikisinin de çalışıyor olması gerekiyor. Ancak, kısmı çalışma hakkınız başladıktan sonra eşinizin işten ayrılsa da hakkınızdan faydalanmaya devam edebiliyorsunuz.

  Çalışan Anneye Yarım Gün Mesai Müjdesi!

Yarım Gün Çalışma Hakkı Süresi

Yarı zamanlı çalışma hakkı ilk doğumlarda 60, ikinci doğumlarda 120, üç ve üzeri doğumlarda ise 180 gündür. Çoğul gebeliklerde bu sürelere 30'ar gün daha eklenir. Bebeğin engelli olması halinde ise çalışan anne, 360 gün yarı zamanlı çalışma hakkından yararlanabilir.  

Kısmi Çalışma Hakkımdan Yararlanabilmek İçin Nereye ve Ne Zaman Başvurmalıyım?

Çocuğunuzun zorunlu ilkokul çağının başlayacağı ayın başına kadar kısmi çalışma talebinde bulunabiliyorsunuz. Yarım gün çalışma hakkınızdan faydalanabilmek için, başlamak istediğiniz tarihten 1 ay önce SGK'ya başvurmanız gerekiyor. Yine aynı şekilde, yarım gün çalışma hakkınızdan yararlanmaya başlamak istediğiniz tarihten 1 ay önce işvereninize talep dilekçenizi vermeniz gerekiyor. İşvereniniz 1 ay içinde talep dilekçenize yanıt vermezse, dilekçe üzerinde yer alan başlama tarihi ile yasal olarak kısmi çalışma hakkınız başlar.  

Bazı Sektörlerde Söz Hakkı Öncelikle İşverene Veriliyor!

Bazı sektörlerde, yarım gün çalışma hakkınızdan yararlanabilmek için öncelikle işvereninizin onay vermesi gerekiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yönetmeliğinde yer alan ve işveren izni gerektiren işler ise şöyle;

  • 1 yıldan az süren mevsimlik işler,
  • Yarım gün çalışma ile yürütülmesi mümkün olmayan işler.

  Daha detaylı bilgi için 170'i arayarak SGK'nın vatandaş temsilcilerine ulaşabilirsiniz.   Doğum yapan çalışan kadınların tüm haklarını öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Abay 1. Beceri. 2. Seziş, anlayış. 3. Büyük erkek kardeş.