Hamilelikte Göbek Kaşıntısı: Neden Olur, Nasıl Rahatlatılır?

Hamilelikte Göbek Kaşıntısı: Neden Olur, Nasıl Rahatlatılır?
28 Haziran 2022

Bu yazımızda, hamilelik döneminin can sıkıcı şikâyetlerinden biri olan göbek kaşıntısı için bazı önerilere yer verdik.

Hamilelikte karın kaşıntısı birçok kadının ortak şikâyetidir. Bu dönemde deride meydana gelen gerilme ve cilt kuruluğu kaşıntıya neden olabilirken, PUPPP veya hamilelik kolestazı da karın kaşıntısının bir nedeni olabilir. Bu nedenle şiddetli kaşıntılarda mutlaka doktoru haberdar etmek ve ciddi seçenekleri elemek gerekir. Peki, hamilelikte göbek kaşıntısı nasıl geçer? 


Sizler için hazırladığımız bu yazıda, gebelikte karın kaşıntısına iyi gelecek bazı öneriler listeledik. Keyifli okumalar.

Hamilelikte Karın Kaşıntısı Neden Olur?

Hamilelikte karın kaşıntısının birçok nedeni olabilir:

1. Cildin Gerilmesi

Rahminiz büyüdükçe cildiniz ona uyum sağlamak adına gerilmeye başlar. Bu gerginlik de özellikle göbek bölgesinde tahrişe, çatlaklara ve kaşıntıya neden olabilir. Aynı şekilde göğüslerde, uyluk ve kalçalarda da kırmızımsı kaşıntılı çizgiler oluşabilir.

2. Kuruluk

Birçok kadın, hamilelik sırasında cildin nem ve elastikiyetini kaybetmesine neden olan hormon değişikliklerinden ötürü cilt kuruluğu problemi yaşar. Kuruluk ise kaşıntılı bir cildin en temel nedenlerinden biridir.

3. PUPPP

Gebeliğin kaşıntılı ürtiker papül ve plakları olarak çevirebileceğimiz PUPPP, genellikle ilk hamilelikte ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Çoğu zaman gebeliğin son haftalarında görülen PUPPP, plak şeklinde döküntülerle göbek çevresinde başlayıp birkaç gün içinde uyluk, kalça, göğüs ve kollara yayılabilir. Bebek için hiçbir zararı olmasa da şiddetli kaşıntı ve döküntüler anne adayları için oldukça can sıkıcıdır. PUPPP sendromunun nedeni henüz bilinmiyor ancak çoğu kadında doğumdan kısa bir süre sonra kendiliğinden geçtiği gözlemleniyor.

Hamilelikte Deri Döküntüsü Neden Olur?

4. Gebelik Kolestazı

Kolestaz, yiyecekleri parçalamaya yardımcı olan safranın salınmasını engelleyen bir durumdur. Böylesi bir tabloda safra karaciğerde birikip bir süre sonra kana karışacağı için şiddetli kaşıntılar oluşur. Kaşıntı genellikle önce el ve ayaklarda başlar, ardından tüm vücuda yayılır. Yoğun kaşıntıyla birlikte koyu idrar, açık renkli gaita ve sarımsı bir cilt gebelik kolestazının diğer önemli belirtileridir. Bu durum anne için önemli problemlere neden olmasa da bebek için çeşitli riskler doğurabiliyor. Bu risklerin başında ise mekonyum aspirasyonuve erken doğum geliyor.

5. Gestasyonel Pemfigoid

Ortalama 50.000 gebeden yalnızca 1’inde görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Kaşıntılı, içi su dolu kabarcıklar şeklinde ortaya çıkar. Genellikle el, ayak ve yüz bölgesini etkilemez, göbek bölgesinde yoğunlaşır. Doğum sırasında alevlense de doğumdan kısa bir süre sonra gerilemesi beklenir.

Hamilelikte Göbek Kaşıntısı: Neden Olur, Nasıl Rahatlatılır?

Hamilelikte Göbek Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Hamilelikte kaşıntı genellikle cildin gerilmesi ve kuruluğa bağlı olarak gelişir. Ancak nadir de olsa gebelik kolestazı gibi durumlar da kaşıntıya sebebiyet verebilir. Bu nedenle şiddetli kaşıntısı olan anne adaylarının öncelikle doktorlarına danışması gerekir. Kaşıntının altında önemli bir hastalık yatmadığından emin olduktan sonra doktorun önereceği kremler ile kaşıntı kontrol altına alınabilir. Buna ek olarak aşağıdaki öneriler de gebelikte göbek kaşıntısına iyi gelebilir:

1. Nemlendirici Krem Kullanın

Kuruluğa bağlı kaşıntılar için sık sık nemlendirici kullanılması işe yarayacaktır. Özellikle banyodan sonra cilt iyice kuruyacağı için çıkar çıkmaz bol bol losyon sürülebilir.

2. Soğuk Kompresler Uygulayın

Eğer karnınızdaki kaşıntı egzama alevlenmesinden kaynaklanıyorsa soğuk kompresler uygulamak kaşıntıyı yatıştırmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte hekimin önereceği nemlendirici kremler de düzenli olarak sürülmelidir. 

3. Kortikosteroidler

Kortikosteroidler altta yatan nedene bağlı olarak kaşıntının önlenmesi adına kullanılabilir. Ancak reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır. Zira uzun dönemli kullanımında ciddi yan etkilere neden olabilir.

4. Antihistaminikler

Altta yatan nedene bağlı olarak kaşıntıyı azaltmak için antihistaminiklerden de faydalanılabilir. Ancak her ilaçta olduğu gibi antihistaminikler için de özellikle gebelik döneminde doktor onayı şarttır.

Kaynak

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Dadak 1. Büyük kardeş, ağabey. 2. Bebek. 3. Bir yiyeceğin tadına bakmak için yenilen parçası, tadımlık. 4. Şeker, akide şekeri.