Hamilelikte Karın Ağrısı Neye İşaret Ediyor?
Hamilelikte anne adaylarının en sık karşılaştığı yakınmalardan biri de karın ağrısıdır.
Hamilelikte anne adaylarının en sık karşılaştığı durumlardan biri de karın ağrısıdır. Haliyle bu dönemde aklınıza ‘Hamilelikte karın ağrısı normal mi?’ sorusu gelebilir. Rahminizin giderek büyümesi ve rahmi destekleyen bağların gerilmesi, hamilelikte karın ağrısının ana sebebidir. Bununla birlikte kabızlık veya mide problemleri de gebelikte karın ağrısı yaşanmasına neden olabilir. Nadir durumlarda ise karın ağrısı önemli bir probleme işaret edebilir. Örneğin gebelik zehirlenmesi, plasentanın erken ayrılması veya erken doğum da şiddetli karın ağrısı ile belirti verebilir. Bu nedenle şikâyete ek olarak başka belirtiler varsa veya karın ağrısı giderek şiddetleniyorsa mutlaka hekime başvurmak gerekir.
Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur?
Karın ağrısı, gebeliğin hemen hemen her döneminde karşılaşılabilecek bir yakınmadır. Özellikle hamileliğin erken döneminde çoğu annenin yakındığı bu şikâyet, çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. İnceleyecek olursak;
Rahmin Büyümesi ve Bağların Gerilmesi
Gebelikte karşılaşılan karın ağrısının en önemli nedeni, rahmi yerinde tutan bağlarda gerilme olmasıdır. Gebelik haftası ilerledikçe ve rahim büyüdükçe, onu yerinde tutan zarlarda gerilmeler meydana gelir. Bu da anne adayına karın ağrısı olarak döner. Bağların gerilmesine bağlı gelişen bu ağrılar, hamileler tarafından genellikle bıçak saplanması tarzında tanımlanır. Daha çok 12. – 20. hafta arası hissedilir. Tek taraflı olabileceği gibi çift tarafta da olabilir. Daha çok ani bir hareketle ortaya çıkar ancak kısa sürede geçer.
Yerleşme Ağrıları
Embriyo oluşurken ve rahme tutunmaya çalışırken karın bölgesinde ağrılar görülebilir. Yerleşme ağrısı olarak bilinen bu ağrılar, gebeliğin ilk haftalarında hissedilir. Bu nedenle anne adayları, ağrıları adet döneminin yaklaşmasına yorabilir.
Sindirim Problemleri
Gebelik sürecinde artan progesteron hormonu, mide ve bağırsak gibi organları olumsuz etkileyebilir ve daha yavaş çalışmalarına sebep olabilir. Bunun sonucunda da annede kabızlık ve gaz gibi şikâyetler oluşarak karın ağrısı yaşanabilir. Bununla birlikte hamilelik döneminde psikolojik gerginlikler ve yoğun strese maruz kalan kadınlar, vücutlarında oluşan gerginliğe bağlı olarak sindirim sistemi problemleriyle daha fazla karşılaşır. Dolayısıyla karın ağrısı yaşama ihtimalleri daha yüksek olur.
Hamilelikte Karın Ağrısı Normal mi?
Çok şiddetli olmayan, istirahatle geçen ve başka belirtiler eşlik etmeyen karın ağrıları normal değerlendirilir. Fakat bazı durumlarda karın ağrısı önemli bir sorunun habercisi olabilmektedir. Örneğin;
Preeklampsi
Gebelik zehirlenmesi olarak da bildiğimiz preeklampsi, hamilelerin %10’unda görülebilen ciddi bir problemdir. Mide bulantısı, kusma, aşırı şişlik ve görme bulanıklıklarıyla kendisini belli eden bu rahatsızlıkta, üst karın bölgesinde ağrı görülebilmektedir.
Dış Gebelik veya Düşük
Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışına yerleşmesidir. Genellikle fallop tülerine yerleşen dış ebeliklerin devam etmesi mümkün değildir ve fark edilir edilmez sonlandırılması gerekir. Dış gebeliklerde lekelenme ve kanama görüleceği gibi şiddetli karın ve kasık ağrısı da olabilir. Aynı şekilde düşük belirtileri arasında da şiddetli karın ve kasık ağrıları yer almaktadır.
Plasentaya Bağlı Problemler
Plasenta ile ilgili sorunlar da sırt ağrısı, rahimde hassasiyet, vajinal kanama ve şiddetli karın ağrıları ile belirtiler verir.
Hamilelikte karın sertleşmesi neden olur? Detaylı bilgi için linke tıklayın!
Hamilelikte Karın Ağrısı Tehlikeli mi?
Hamilelik döneminde anne adayları birçok fiziksel ve ruhsal birçok değişim yaşar. Hormonların etkisi, giderek büyüyen ve diğer organları sıkıştıran rahminiz gibi pek çok detay, yaşadığınız değişimlerin ana sebebidir. Görüldüğü gibi hamilelikte karın ağrısı da genel olarak normal değerlendirilir ve birkaç dakikalık istirahat ile geçmesi beklenir. Çoğu hamile, gebeliği boyunca karın ağrıları yaşar ve bu ağrıların günlük hayatını olumsuz etkilemesi beklenmez. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi nadir durumlarda karın ağrısı önemli sorunların habercisi olabilmektedir. Bu nedenle ağrının giderek şiddetlendiği veya uzun sürdüğü, ağrıya kanama, ateş, baş dönmesi gibi belirtilerin eşlik ettiği durumlarda mutlaka doktora danışmak gerekir.
Neler Yapabilirsiniz?
Zararsız olarak değerlendirdiğimiz ağrıların geçmesi ve hafiflemesini sağlamak için öncelikle düzenli ve dengeli beslenmek gerekir. Küçük porsiyonlarda sık sık beslenmek, özellikle lif açısından zengin gıdalardan beslenmek ve bol su içmek sindirim sistemini olumlu etkileyecektir. Bağ dokuların gerilmesiyle meydana gelen karın ağrıları ise hafif egzersizlerle önlenebilir. Ağrı esnasında uzanıp dinlenmek ve derin nefesler almak sizi rahatlatacaktır.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var