Hamilelikte El Uyuşması Neden Olur?

Hamilelikte El Uyuşması Neden Olur?
03 Mayıs 2021

Hamilelikte el uyuşması birçok kadının karşılaştığı bir durumdur. Hatta uyuşukluk parmaklardan bileğe, nadiren de kollara doğru ilerleyebilir.

Hamilelikte el uyuşması birçok kadının karşılaştığı bir durumdur. Hatta uyuşukluk parmaklardan bileğe, nadiren de kollara doğru ilerleyebilir. Uyuşukluğa çoğu zaman ağrı, sızı, karıncalanma ve hissizlik gibi semptomlar da eklenir. Tüm bu şikâyetlerin nedeni ise genellikle karpal tünel sendromudur. Karpal tünel; el bileğindeki küçük kemikler arasında bulunan ve içinden sinir geçen bir kanaldır. Hamilelikle birlikte artan ödem, buraya basınç yaparak sinirlerin sıkışmasına neden olabilir. Böylece gebelikte el uyuşmasının en önemli sebeplerinden biri olan karpal tünel sendromu ortaya çıkar.

Bu sendromun sebep olduğu şikâyetler genellikle hamileliğin 2. veya 3. döneminde görülür, doğumdan birkaç ay sonra da kendiliğinden geçme eğilimindedir. Çok nadir durumlarda doğum sonrası ufak cerrahi operasyonlara ihtiyaç duyulur. Peki, hamilelikte el uyuşukluğuna ne iyi gelir? Sizler için hazırladığımız bu yazıda; gebelikte el ve parmak uyuşması neden olur, hamilelikte el uyuşması yaşayanlar ne yapmalı gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik, keyifli okumalar.

Hamilelikte El Uyuşması Neden Olur?

Hamilelikte el uyuşması aslında oldukça sık rastlanılan bir şikâyettir. Nedeni ise çoğu zaman karpal tünel sendromudur. Bu sendrom, bilgisayar başında veya ellerini aktif kullanarak çalışan kişilerde daha çok görülür ancak hamilelerde de görülme sıklığı azımsanmayacak boyutlardadır. Parmaklarda, elde ve bileklerde uyuşma ile belirti veren KTS, ağrı ve sızıya neden olabilmektedir. Bazen şikâyetler ön ve üst kola kadar uzanabilir. Karpal tünel sendromunun sebep olduğu ağrı ve uyuşukluk azalıp çoğalma eğiliminde olmakla birlikte, kişilere en çok geceleri rahatsızlık verir.

KTS genellikle gebeliğin 2. veya 3. döneminde ortaya çıkar. Çoğu zaman da doğumdan sonraki aylarda hormonların eski seviyesine inmesi ve ödemin atılmasıyla birlikte kendiliğinden geçer. Peki, hamilelikte el uyuşmasına neden olabilen karpal tünel sendromunun sebebi nedir?

Hamilelikte el uyuşmasının ana nedenlerinden biri olan karpal tünel sendromu, el bileğindeki küçük kemikler arasında bulunan ve içinden sinir geçen tünele basınç uygulanması sonucu oluşur. Gebelik sıvı tutulumunun (ödemin) arttığı bir dönem olduğundan, bu bölgede oluşan ödemin sinirlere baskı uygulaması, karpal tünel sendromunu tetikleyerek elde uyuşukluk hissedilmesine sebep olabilmektedir.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Ayak Yanması Neden Olur?

Hamilelikte El Uyuşması Neden Olur?

Hamilelikte El Uyuşması Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelikte el uyuşması tedavisi için öncelikle muayene olmak ve uyuşukluğun neyden kaynaklandığını öğrenmek gerekir. Zira her el uyuşukluğu karpal tünel sendromundan kaynaklanmayabilir. Bunun için doktor kişinin öyküsünü dinler, gerekirse EMG’den faydalanılır. Diyabet ve tiroid gibi kronik rahatsızlığı olan kişilerden ayrıca kan testi istenebilir. Veriler değerlendirildikten sonra da doktor tanı koyup en uygun tedavi yöntemini belirler.

Karpal tünel sendromu bir hastalık değildir, hastalığın veya travmanın sebep olduğu bir rahatsızlıktır. Bu nedenle tedavi aşamasında median sinirin elektrik iletimini bozabilen tiroid gibi hastalıklar varsa, öncelikle onun tedavi edilmesi gerekir. Hamilelikte ise genellikle vücudun su tutulumun artmasına yani ödem gelişmesine bağlı olarak karpal tünel sendromu geliştiği görülmektedir. Hamileliğin ikinci veya üçüncü döneminde ortaya çıkabilen KTS için genellikle bileklik veya atel kullanımı önerilir. Lokal kremler ve parasetamol türevi ilaçlar reçete edilebilir. Çok nadir durumlarda steroid enjeksiyonlarına ihtiyaç duyulabilir. Cerrahi müdahale ise kalıcı hasar riski olmadığı sürece gebelikte tercih edilmemektedir.

Hamilelikte El Uyuşmasına Ne İyi Gelir?

Gebelikte el ve parmak uyuşukluğu için öncelikle muayene olmak gerekir. Doktorun uygun göreceği tedaviye ek olarak evde uygulayabileceğiniz aşağıdaki yöntemler de şikâyetlerinizi hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Hamilelikte el uyuşmasına iyi gelecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir;

  • Hamilelikte el uyuşukluğu için doktorunuz öneriyorsa bileklik veya atel kullanabilirsiniz. Atel, uyku esnasında bileğin kıvrılmasını önleyerek sinir sıkışmasına engel olur.
  • Ellerinizin üzerinde uyumamaya çalışın. Geceleri uyuşukluk hissettiğinizde ellerinizi yatağın yanına sarkıtıp kuvvetli bir şekilde sallamanız uyuşukluğu hafifletmeye yardımcı olacaktır.
  • Masaj yapmak da hamilelikte el uyuşukluğuna iyi gelen yöntemler arasındadır. Diğer elinizle nazikçe masaj yapıp, germe egzersizleri uygulayabilirsiniz.
  • Beyaz veya yeşil lahana yapraklarını bileğinize sararak ödemi hafifletebilir ve sinir sıkışmasının önüne geçebilirsiniz. Yaprakları dolapta soğutabilirsiniz ancak dondurucuya koyulması önerilmemektedir.
  • Uyurken elinizi yukarıda tutmaya yarayacak bir askı kullanmak veya yastık yardımıyla elin yüksekte kalmasını sağlamak, hamilelikte el uyuşmasına iyi gelecek yöntemler arasındadır.
  • Uyuşukluğu artıran aktiviteleri saptayıp onları yapmaktan kaçınmak da bu süreci büyük ölçüde konforlu geçirmenizi sağlayacaktır. Örneğin bilgisayar başında çalışıyorsanız sandalyenizi biraz yükseltmeniz, el bileğinizin aşağı doğru kıvrılmasını önleyerek şikâyetlerinizin artmasını engelleyecektir.
  • Fındık, brokoli, sarımsak, avokado ve somon gibi B6 vitamini açısından zengin beslenmek de hamilelikte el uyuşması için faydalıdır.

Hamilelikte El Uyuşması Neden Olur?

Ne Zaman Doktorumu Aramalıyım?

Hamilelikte el uyuşması ve karıncalanma hissi günlük hayatı etkileyecek seviyedeyse mutlaka doktorla iletişime geçilmelidir. Bu durumda başta bileklik kullanımı olmak üzere doktorun önerileri sayesinde rahatlama sağlanabilir. Doğumdan birkaç ay sonra ise hormonların eski seviyesine inmesi ve ödemlerin dağılmasıyla birlikte şikâyetlerin ortadan kaybolması beklenir. Eğer şikâyetler hafiflemiyor veya giderek artıyorsa yine hekime danışılmalıdır. Uzun süren el uyuşukluklarında kortizon enjeksiyonları, fizik tedavi veya ufak cerrahi operasyonlar gerekebilmektedir.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Ayak Ağrısı Neden Olur?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Pakize 1. Temiz, lekesiz. 2. Halis, saf.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk