Bebeğim Hiperaktif mi?

Bebeğim Hiperaktif mi?
16 Eylül 2017

Bebeğin ayına ve gelişim düzeyine uygun olmayan davranışlar göstermesi olarak tanımlanan hiperaktivite belirtilerinin daha anne karnındayken görülmeye başlayacağı belirtilir.

Bebeklerde Hiperaktivite Belirtileri

Hiperaktivite en genel tanımıyla çocuğun / bebeğin yaşına / ayına ve gelişim düzeyine uygun olmayan davranışlar göstermesi olarak tanımlanır. Aşırı hareketlilik, ataklık (dürtüsellik) ve dikkat eksikliği belirtilerini gösteren davranışsal bir bozukluk olduğu belirtilen hiperaktivitenin (hiperaktif bebek belirtilerinin) başlangıç yaşının 3 ila 4 yaş olarak gösterilse de belirtilerinin daha küçük yaşlarda izlenebildiği ifade edilir. Bebeğin hiperaktif olduğu nasıl anlaşılır? Uzmanlar, hiperaktivitenin aşırı hareketlilik gösteren bebeklerde dikkat edilmesi gereken önemli bir sorun olduğunu belirtirlerken, bebeğin hiparaktif olup olmadığı uzmanlara danışarak ya da evde anneler tarafından yapılacak basit hiperaktiflik testleri (DEHB Testi) ile anlaşılabildiği ifade edilir. İşte bebeklerde hiperaktivite belirtileri ve detaylar...   Bebeğim Hiperaktif mi?  

Hiperaktivite Çağın En Yaygın Problemi

Çağımızın en yaygın bebek ve çocuk problemlerinden birisi olarak gösterilen hiperaktivite, özellikle yaşıtlarından farklı olarak aşırı hareketlilik gösteren bebeklerde dikkat edilmesi gereken bir sorun olduğu belirtilir. Geçmişten günümüze pek çok anne babanın bilmeden yakındığı bir durum olduğu ifade edilen sorunun nedeni olarak bebeğin / çocuğun gerek yaramazlığına gerekse huyundan kaynaklandığı sanılırdı. Çoğumuzun sıklıkla duyduğu  “Eli dursa ayağı oynar, Ya konuşur ya sesler çıkarır, TV izlerken bile hareket eder, Kucağıma aldığımda devamlı dolaşmamdan hoşlanırdı…” cümleler eminiz size hiç yabancı gelmemiştir. Hep duyduğumuz kimi zamanda bebeklerin doğal davranışları gibi kabullendiğimiz bu sözlere bir de uzmanların gözünden bakalım.   Bebeğim Hiperaktif mi?  

Hiperaktifliğin Belirtileri ve Tanısı

Bebeklerde hiperaktifliğin belirtileri olarak uzmanlar, bir kısım hiperaktif çocuğun daha anne karnındayken fazlaca hareketli olduğunu belirtirler. Anne karnındayken kendisini göstermeye başlayan hiperaktifliğin, bebeklerin doğumlarından sonra da devam ettiğini bebeğin bazen ağladığını ya da uyumakta zorlanabildiğini ifade ederler. Bebeklerde hiperaktivite belirtisi olabilecek belirtiler uzmanlar tarafından şöyle tanımlanır.

  • Uyuduklarında derin uykuya dalamayabilirler,
  • Uyudukları zaman hemen uyanırlar,
  • Ellerin ayaklarını sürekli kıpır kıpır oynatırlar,
  • Kucağa alınmaktan hiç hoşlanmazlar
  • Kontrol edilmeyi sevmezler. Bu nedenle biberonlarını vb. şeyleri kendileri tutmak isteyebilirler.
  • Anne kucağında rahat durmazlar.

 

Tanı Konulurken Yaşıtları İle Kıyaslanmalı

Bahsedilen belirtilerin hemen her bebeğin bebeklik döneminde yaşayabileceği ve yaşamasının gayet normal bir durum olduğu belirtilirken, söz konusu durumun sorun olarak değerlendirilmesi için bebeğin davranışlarının yaşıtlarına göre kıyaslanması gerektiği ifade edilir. Bu kıyaslama sonunda hiperaktivite tanısının konabilmesi için bebeğin yaşıtlarına kıyasla belirtilen durumları daha belirgin olarak yaşaması gerektiği belirtilir. Anne karnındayken bile rastlanan hiperaktivite belirtilerinde tam tanı için bebekte / çocukta gözlenen belirtilerin ev ve okul gibi iki ortamda gözlenmesi gerektiğinin de altı çizilir.   Bebeklerin Hangi Ayda Nasıl Davrandığını gebe.com sitemizin Bebek kategorisinde üst bantta yer alan Ay Ay Bebek Gelişimi başlıklarından bebeğinizin içerisinde olduğu aya tıklayarak öğrenebilirsiniz.     Bebeğim Hiperaktif mi?  

Hiperaktivite Belirtiler 3 yaş Civarında Ortaya Çıkar

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun bebeklik ve çocukluk yıllarında başlayan bir sorun olduğunu belirten uzmanlar, hiperaktifliğin temel özelliğinin kalıcı ve sürekli olan dikkat süresinin kısalığı, engellenmeye yönelik deneyim eksikliği nedeniyle davranışlarda ortaya çıkan ataklık ve huzursuzluk olduğuna dikkat çekerler. Hiperaktivite belirtilerinin genellikle 3 yaş civarında ortaya çıkmakla birlikte tanısının konmasının daha çok ilkokul yıllarında olduğunu belirtilir. Ancak son yıllarda yapılan testlerin gelişmesiyle birlikte ilkokula kadar olan sürede hiperaktivite ve dikkat eksikliğinin daha kolay belirlenebildiği ifade edilir.

Hiperaktivite Tanısı Ne Zaman Konur

Hiperaktivite tanısının konabilmesi için, bebeğin / çocuğun bu belirtileri en az 6 ay göstermiş olması,  7 yaşından önce çıkması, iki veya daha fazla ortamda görülmesi ve akademik, sosyal veya mesleki faaliyetlerde önemli bozukluğun olması gerektiği belirtilir. Hiperaktivite belirtilerini taşıyan bebeklerde, ilerideki gelişim dönemlerine devam etme ihtimali diğer bebeklerden daha yüksektir.   Bebeğim Hiperaktif mi?

Davranışlarında Farklılık Görüyorsanız Bir Uzmana Danışın

Bebeklerin emekleme ya da yürümeye başladıkları dönemlerde çok hareketli ve atak oldukları için birkaç kişinin devamlı bakımını gerektirebileceğini ifade eden uzmanlar, aileye düşen görevin bebeklerinin / çocuklarının davranışlarındaki farklılığı gördüklerinde bebeklerinin diğer bebeklerden farklı olduklarını kabul edip bir uzmana danışmaları olduğunu belirtirler.

Hiperaktif Bebeğe Uygulanması Tavsiye Edilen Yöntemler

Uzmanlar hiperaktif bebeklerin bakımında bazı yöntemleri tavsiye ederler bu yöntemler şöyle listelenmektedir.

  • Bakımını Düzenli Aralıklarla Yapın; bebeklik döneminde bebeğin bakımını düzenli zaman aralıkları içerisinde yapılmasını tavsiye eden uzmanlar, bebeğin her gün aynı saatte banyo yapmasını ve düzenli aralıklarla beslenmesini önerirler.
  • Sallayarak Uyutmayın; Normal bebekler için kolay ve eğlenceli gelse de hareketli bir bebeğin sallanmasının onun daha fazla uyarılacağına neden olacağından ağlamaya başlayacağı bu sebeple bebeğin gerginliğini artırmamak için sallayarak uyutmaktan vazgeçilmesi önerilir.
  • Uyanınca Lamba Yakmayın; Eğer hiperaktif bebeğe sahipseniz uyandığı zaman odasında lamba yakıp kucağınıza almamanız önerilir. Bu şekilde uyarılan bebeğin yeniden uyumasını ve uyanıklık halini artıracağından bebeğin uyuduğu odada sürekli gece lambası yakmanız tavsiye edilir.
  • Kucağınıza Almadan Yeniden Uyumasını Sağlayın; bebeğiniz uyandığında; acıktığını ya da altının kirli olmadığını düşünüyorsanız, kucağınıza almadan yeniden uykuya dalmasını sağlayın. Şayet bebeğiniz 1 saatten fazla uyuyamıyor ve sık sık uyanıyorsa bu konuyu doktorunuza danışarak onun tavsiyeleri doğrultusunda davranın.
  • Bebeğinize / Çocuğunuza Duysal Destek Verin; Hiperaktivitenin yaşla birlikte azaldığını belirten uzmanlar, çocuğa / bebeğe hiperaktivite tanısı koymanın zor ve zaman alan bir durum olduğunu, sorunların neden kaynaklandığını bulana kadar anne babaların sabırlı olmaları gerektiğini ve bebeklerine / çocuklarına duygusal açıdan destek olmalarını tavsiye ederler.

    Bebeklere Hiperaktivite ve Dikkat Eksikliği Testi (DEHB) Nasıl Yapılır? Detaylar için tıklayın...      

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.