Bebeklerde Ağız Yarası (Aft) Nasıl Geçer?

Bebeklerde Ağız Yarası (Aft) Nasıl Geçer?
23 Mart 2020

Halk arasında ağız yarası olarak da bilinen aft yarası; ağız mukozasının herhangi bir yerinde oluşan ve değişik boyutlara sahip olabilen lezyonlardır. Kişilerde acı hissine neden olabildiği için yaşam kalitesini oldukça düşüren aftlar, sadece yetişkinleri değil bebekleri de etkileyebiliyor.

Halk arasında ağız yarası olarak da bilinen aft yarası; ağız mukozasının herhangi bir yerinde oluşan ve değişik boyutlara sahip olabilen lezyonlardır. Kişilerde acı hissine neden olabildiği için yaşam kalitesini oldukça düşüren aftlar, sadece yetişkinleri değil bebekleri de etkileyebiliyor. Üstelik bebeklerde beslenme problemlerine neden olarak daha ciddi sorunlara zemin hazırlayabiliyor. Bu nedenle kısa sürede fark edilip tedaviye başlanması gerekiyor.

Bebeklerde Ağız Yarası (Aft) Neden Çıkar, Nasıl Geçer?

Peki, bebeklerde ağız yarası neden olur? Aft yaraları nasıl geçer? Detaylar yazımızda…

Aft Yarası Nedir?

Aft yarası; genellikle yanak içi, dil üstü veya iç dudakta oluşan, sarı, beyaz veya gri renkte olabilen, etrafı kızarık bir görünüme sahip ağız içi yaralardır. Daha çok bahsettiğimiz bölgelerde görülse de ağız mukozasının herhangi bir yerinde belirebilirler. Bu yaralar kişinin gülümsemesine dahi engel teşkil edebilecek kadar acılı olabilir. Bu nedenle yaşam kalitesini oldukça düşürürler.

Ağız yarası genellikle 1 – 2 hafta içinde kendiliğinden kaybolur. Fakat süreç sancılı geçtiği için bir doktordan yardım alarak tedavi sürecini kısaltmak mümkündür. Özellikle bebeklerde beslenme problemlerine neden olabildiği için vakit kaybetmeden doktor muayenesine gitmek önemlidir.

*Biberon çürüğü için alabileceğiniz 8 önlem!

Bebeklerde Ağız Yarası (Aft) Nasıl Geçer?

Bebeklerde Ağız Yarası Neden Olur?

Toplumun önemli bir kısmını etkileyen ağız yarası çeşitli nedenlerle oluşabilmektedir. Yetişkinlerde bunun en önemli sebebi vitamin/mineral eksikliğiyken; sigara kullanımının, stresli bir yaşamın, çeşitli alerjilerin ve bağışıklık sisteminin zayıflamasının, aft yaraları için zemin hazırladığı bilinmektedir. Bebeklerde ise;

Hastalıklar:

Özellikle kış aylarında çok sık karşılaştığımız grip ve nezle gibi hastalıklar, bağışıklık sistemimizin zayıflamasına neden oluyor. Bebeklerin bağışıklık sistemi ise henüz gelişme aşamasında olduğundan, hastalık dönemlerinde ağız yarası oluşması iyice kolaylaşıyor.

Beslenme Eksikliği:

Aft yaralarının temel nedeni, zayıflamış bağışıklık sistemidir. Bu da aslında beslenmenin yetersiz olduğunun bir göstergesidir. Eğer bebeğiniz ek gıdaya geçtiyse, her öğününü dengeli bir şekilde hazırlamaya, vitamin ve minerallerden zengin besinler sunmaya dikkat etmelisiniz.

Bebeklerde Ağız Yarası (Aft) Nasıl Geçer?

Diş Macunundaki Maddeler:

Neredeyse kullandığımız bütün kozmetik ürünlerde bulunan Sodyum Lauryl Sülfat, aşırı duyarlı kişilerde ağız yaralarına neden olabiliyor. Bebek diş macunlarında ise bu madde çok az miktarda bulunuyor. Eğer bebeğinizin dişini fırçalamaya başladıysanız,

Bebeklerde Aft Yarası Belirtileri

Ağız yaraları birkaç gün içinde ortaya çıkan, hızla gelişen ve 3 haftaya kadar sürebilen acılı lezyonlardır. Ağız mukozasının herhangi bir yerinde oluşabildiğinden, eğer sizin göremeyeceğiniz yerlerde gelişirse, bebeğinizde/çocuğunuzda aft yarası olduğunu fark etmeniz biraz zaman alabilir. Peki, bebeklerde aft yarası başka hangi belirtilerle kendini belli ediyor?

  • Emme güçlüğü, beslenmek istememe, yemek yemekten kaçınma,
  • Salya artışı ve hafif ateş,
  • Genel huzursuzluk varsa, ağız yarası oluşmuş olabilir.

Bebeklerde Ağız Yarası (Aft) Nasıl Geçer?

Bebeklerde Ağız Yarası Nasıl Geçer?

Bebeğinizin ağzında aft yarası oluştuğunu fark eder etmez doktor muayenesine gitmeniz önemlidir. Çünkü doktorunuzun önereceği antiseptik pomadlar veya antibakteriyel jeller ile yaranın iyileşme süreci hızlanacaktır. Böyle bebeğiniz beslenme problemleriyle karşılaşmadan durum kontrol altına alınacaktır.

Bu muayenede doktorunuz gerekli görürse bazı tahliller yapmak isteyebilir. Çünkü yukarıda belirttiğimiz gibi, aft yaralarının en önemli sebeplerinden biri vitamin ve mineral eksikliğidir. Test sonuçlarına göre hekiminiz takviye yazabilir veya beslenme ile ilgili önerilerde bulunabilir.

*Bebeklerde ağız ve diş bakımı nasıl olmalı?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Abay 1. Beceri. 2. Seziş, anlayış. 3. Büyük erkek kardeş.