Bebek Hareketlerinde Azalma Neden Olur?

Bebek Hareketlerinde Azalma Neden Olur?
13 Şubat 2023

Anne karnındaki bebeğin hareketlerinde azalmaya yol açan faktörleri sizler için derledik.

Hamilelikte bebeğin hareketlerini takip etmek aslında oldukça önemlidir. Zira bebeğin düzenli hareket etmesi, onun sağlıklı olduğunu gösteren belirteçlerden biridir. İlk 3 aylık dönemde bebeğin hareketlerinin hissedilmesi beklenmez ancak ikinci üç aylık dönemin ortalarında anne tarafından hareketlerin hissedilmesi gerekir. Bu ilk hareketler genellikle çırpınma gibi hissedilirken ilerleyen süreçlerde daha güçlü tekmelere dönüşür. Peki, bebek hareketlerinde azalma neden olur? Gebeliğin son ayında bebeğin hareketlerinin azalması normaldir. Çünkü bebeğin hareket edebileceği alan oldukça kısıtlıdır. Ancak daha erken dönemde bebek hareketlerinde azalma meydana gelirse annenin mutlaka muayene olması gerekmektedir. Çünkü bebeğin hareketlerinin azalması bazen amniyon suyunun azlığına veya fetal sıkıntıya işaret edebilmektedir. 

Sizler için hazırladığımız bu yazıda; anne karnında bebek ne kadar süre hareket etmezse tehlikeli, bebeğin hareketleri azalırsa ne olur gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.

Bebeğin Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?

Anne karnındaki bebeğin hareketleri genellikle 18 ila 22. haftalar arasında hissedilir. Daha önce doğum yapmış kadınlar ise bebeğin hareketlerini daha erken hissedebilirler. Aslında tüm gebelikler ve tüm bebekler farklıdır. Bu nedenle bebeğin hareketinin hissedileceği zaman her kadın için değişiklik gösterir. Ancak en geç 25. haftaya kadar hareketlerin hissedilmesi beklenir. İlk hareketler genellikle "çırpınmaya benzer" olarak tanımlanır ve düzensizdir. Hamilelik ilerledikçe bebeğin hareketleri daha keskin ve düzenli bir şekilde hissedilir. Son ayda ise bebeğin alanı dar olacağından hareket sayısı azalabilir.

Bebeğin Hareketleri Nasıl Sayılır?

Hamileliğinizin ikinci veya üçüncü döneminde doktorunuz bebeğinizin hareketlerini saymanızı isteyebilir. Fetal hareket sayımı olarak da bilinen hareket sayımı, hareket sıklığını ölçmek için kullanılır ve bebeğin normal hareketleri için bir temel oluşturmaya yardımcı olur. Peki, bebeğin hareketleri nasıl sayılır? Her gün aynı saatte, bebeğin en aktif olduğu anlarda hareket sayımı yapılmalıdır. Bebekler genellikle yemek yendikten sonra hareketlendiği için atıştırmalık tükettikten sonraki saatler fetal hareketi saymak için en ideal zamandır. Eğer anne karnındaki bebek bir saat içinde en az 10 kere hareket ediyorsa, muhtemelen her şey yolundadır. Ancak daha az hareket ediyorsa doktoru bilgilendirmek gerekir. Ayrıca ikinci dönemin başlarında hareketlerin düzensiz olabileceği, son ayda ise bebeğin hareket edebileceği alanın dar olması nedeniyle daha az tekme hissedilebileceği unutulmamalıdır.

Bebek Hareketlerinde Azalma Neden Olur?

Bebeğin Hareketleri Azalırsa Nasıl Bir Yol İzlenir?

Bebeğin hareketleri azalırsa öncelikle doktoru bilgilendirmek gerekir. Bu aşamada hekim muhtemelen NST (Non stres test) yapmak isteyecektir. NST ile bebeğin kalp atışları hem hareketliyken hem de dinlenirken değerlendirilir. Bebek hareket ettiğinde kalp atımı hızlanıyorsa her şey yolundadır. Ancak hareket etmesine rağmen kalp atımı hızlanmıyorsa oksijensiz kaldığı düşünülebilir ve başka tetkiklere başvurulabilir.

Bebek Hareketlerinde Azalma Neden Olur?

Bebek hareketlerinde azalma birçok nedenden kaynaklanabilir. İkinci dönemin başlarında bebek henüz güçsüzdür ve hareketleri düzensizdir. Bu nedenle bebek hareket etse de dışarıdan hissetmek bazen mümkün olmayabilir. Hamileliğin son ayında ise alanı daraldığından bebek hareketlerinin azalması normal kabul edilir. Ayrıca anne çok aktif bir gün geçirdiyse bu sallantılar bebeğin uyumasına neden olarak yine hareketsizliğine yol açabilir. Bununla birlikte aşağıdaki faktörler de bebek hareketlerinde azalma ile sonuçlanabilir:

Anne Karnındaki Bebekler Nasıl Hareket Ettirilir?

Bebek hareketlerinde azalma varsa doktorunuza haber vermeden önce onu hareketlendirmek için neler yapabileceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. İşte, anne karnındaki bebeği hareket ettirmek için ipuçları:

  • Bir şeyler atıştırın.
  • Kısa süreli hafif egzersiz yapın.
  • Karnınıza masaj yapın, hafifçe ovun.
  • Müzik vb. yollarla biraz gürültü yapın.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebeğin Hareketlerini Daha Rahat Hissedebilmek İçin İpuçları!

Kaynak: 1, 2

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Kadınana Deneyimli, yaşlı, saygı gösterilen kadın.
Erkek Bebek İsimleri
Fadıl bk. Fazıl