Aşırı Koruyucu Anne Olmayın, Bebeğinizi Özgür Bırakın

Aşırı Koruyucu Anne Olmayın, Bebeğinizi Özgür Bırakın
28 Nisan 2017

Bebeğinizin ileride özgüvenli ve kendi kendine yetebilen bir birey olmasını istiyorsanız, aşırı korumacı tavırlardan kaçınmalısınız.

Aşırı koruyucu anne modeli, bebeğin gelişimini olumsuz etkiliyor. Anne olduğunuzda bebeğiniz için endişelenmeniz, telaşlanmanız çok olağan bir durum. Sonuçta sizin bebeğiniz, dünyadaki en yakınınız. Ama her şeyin fazlası zarar! Bebeğiniz ilk doğduğu zaman tamamen çevresindekilere muhtaçtır. Onu besleyen, altını temizleyen bir annenin varlığına ihtiyacı vardır. Fakat bebeğiniz büyüdükçe sizin kendinizi biraz geri çekmeniz ve çocuğunuzun bir şeyleri kendi başına başarması, onun gelişimi açısından oldukça önemlidir. Aksi takdirde kendi başına yetemeyen ve hep çevresinin desteğine ihtiyaç duyan bir birey yetiştirebilirsiniz.   Aşırı Koruyucu Anne Olmayın, Bebeğinizi Özgür Bırakın    

Eyvah! Bebeğim Düştü

Bebekler 1 yaşına geldikleri zaman aşırı hareketlenmeleri de başlar. Oraya buraya sürekli koşuştururlar ve zaptetmek pek mümkün olmaz. Çevresindekileri öğrenmeye çalışır, devamlı nesneleri eller ve anlamaya çalışır. Bu dönem, çocuğunuzun gelişimi için iyi değerlendirilmesi gereken bir dönem. Böylesi bir dönemde bebeğinizi korumak amacıyla hareketlerini kısıtlamak, düşmesinden korktuğunuz için sürekli kucağınıza almak, aslında bebeğinize yaptığınız bir kötülük olarak görülebilir. Çünkü en değerli zamanlarında, dünyayı keşfetmeye başladıkları dönemde kısıtlanıyorlar ve engelleniyorlar.   Aşırı Koruyucu Anne Olmayın, Bebeğinizi Özgür Bırakın   Farkettiyseniz bebeğiniz ilk yürümeye başladığı zamanlarda, gülerek ve kendine güvenerek adımlar atar. Sonra sendeleyip düşer. Düştükten sonra ilk olarak sizin suratınıza bakar. Anne ve baba endişeli bir tavırla hemen bebeğe doğru koşarsa, bebek o zaman ağlamaya başlar. Fakat anne rahat olsa, endişeli ruh halini bebeğine yansıtmasa belki de bebek ağlamayacaktır.


Özgüvensiz Bireyler Yetiştirmeyin, Bırakın Keşfetsin

Aşırı korumacı bir ortamda yetişen bebeklerin 'toplumsal gelişimi' engellenmiş olur. Bu da ileride arkadaş ilişkilerinde bile dışlanmasına zemin hazırlar. Aşırı korumacı bir tavırla bebeklerini büyüten ebeveynler, ileride kendine güvenemeyen bireyler ile karşılaşabilir. Sürekli anne-babasını arayan, yemeği annesi koymadan yemeyen, okulun ilk günü annesi olmadığı için sürekli ağlayan çocuklar... Savunmasız, utangaç ve özgüvensiz çocuklar yetiştirmemek için bebeğinizi kısıtlamamalı, aksine özgür bırakmalısınız.     Aşırı Koruyucu Anne Olmayın, Bebeğinizi Özgür Bırakın  

Özgür Ruhlu Bireyler Yetiştirmek İçin Annelere Öneriler

Bebeğiniz adım atmaya başladıysa onu dışarı çıkartın, parka götürün ve dışarıyı, parktaki nesneleri keşfetmesini sağlayın. Düşmesinden, üzerinin kirlenmesinden ya da çeşitli bakterilerle temas edecek olmasından bu kadar korkmayın. Tabii ki çeşitli önlemlerinizi alın fakat bebeğinizin bağışıklığının gelişmesi için o bakterilere de ihtiyacı olduğunu bilin. Dışarıda diğer çocuklarla oynamasına ve kaynaşmasına izin verin. Bu, onun sosyalliği ve iletişimi için iyi bir başlangıç fırsatı demektir. Evinizde çeşitli güvenlik önlemleri alarak güvenli büyük bir alan oluşturun. O alanda bebeğinizin özgürce hareket etmesine izin verin. Oyun oynamasına, dilediği her şeyi yapmasına müsade edin.   

Aşırı Koruyucu Anne Olmayın, Bebeğinizi Özgür Bırakın

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.