Hamilelikte Ayak Kaşıntısı Neden Olur?

Hamilelikte Ayak Kaşıntısı Neden Olur?
22 Ağustos 2022

Hamilelikte en sık karşılaşılan sorunlardan biri de kaşıntıdır. Peki, kaşıntının ayaklarda olması normal mi?

Hamilelikte kaşıntı oldukça sık karşılaşılan bir şikâyettir. Bunun nedeni ise çoğu zaman rahmin büyümesine bağlı olarak derinin gerilmesidir. Ayrıca hormonal sebepler, sedef veya egzama gibi cilt hastalıkları ve kuruluk da hamilelikte kaşıntıya yol açabilir. Buna ek olarak kolestaz adı verilen bir karaciğer rahatsızlığı da hamilelikte el ayak kaşıntısına neden olabilir. Bu nedenle şiddetli kaşıntılarda mutlaka doktora danışmak gerekir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte ayak kaşıntısı neden olur ve ne iyi gelir gibi soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.

Hamilelikte Ayak Kaşıntısı Neden Olur?

Hamilelikte ayak kaşıntısı çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Örneğin hormonal değişiklikler, cilt kuruluğu, sedef, egzama gibi hastalıklar gebelik döneminde ayakların kaşınmasına sebep olabilirken, bazen de kolestaz adı verilen bir karaciğer rahatsızlığı kaşıntıya yol açabilir.

Hamilelikte ayak kaşıntısının en yaygın nedenleri şu şekildedir:

1. Kolestaz

Gebelikte ayak kaşıntısının nadir karşılaşılan nedenlerinden biri kolestazdır. Kolestaz, karaciğerden bağırsağa anormal safra akışı sebebiyle gerçekleşir. En önemli belirtisi el ve ayaklarda yoğun kaşıntıdır. Bazı anne adaylarında göbek de dahil olmak üzere kaşıntı daha fazla yayılım gösterebilir. Ayrıca kolestaz varlığında sarılık gelişebilir ve sağ karında ağrı oluşabilir. Bu gibi bir durumda mutlaka muayene olmak gerekir zira basit bir kan testiyle tanı konup hızlıca tedavi edilebilir.

2. Periferik Nöropati

Periferik nöropti ellerde ve ayaklarda karıncalanmaya, uyuşmaya, ağrı ve kaşıntıya neden olabilen bir sinir hasarıdır. Özellikle alt ekstremite nöropatisi, büyüyen uterusun sinirlere baskısı nedeniyle hamilelikte yaygındır. Eğer nedeni hamilelik ise doğumdan kısa bir süre rahim küçüleceği için kaşıntının kendiliğinden geçmesi beklenir.

3. Cilt Hastalıkları

Sedef, egzama gibi hastalıklar veya mantar enfeksiyonu da hamilelikte ayak kaşıntısına neden olabilir. Gebelik öncesi dönemde sedef ve egzama hastalıklarına sahip olan anne adaylarının bazılarında alevlenme görülürken bazılarının da semptomlarında gerileme olabilir. Kaşıntıya ek olarak plaklar, deride pul pul dökülme, ağrı ve kızarıklık gibi farklı semptomlar da varsa dermatoloji uzmanına muayene olmak gerekir.

4. Diyabet

Diyabetik nöropati, artan kan şekeri seviyesinin neden olduğu bir sinir hasarıdır. Genellikle ayaklarda karıncalanma, ağrı, yanma ve uyuşma hissine neden olsa da kaşıntı riskini de artırır.

5. Hormonal Değişim

Hamilelikle birlikte vücudun hormonal dengesinde büyük bir değişim olur. Vücut bu değişime adapte olmaya çalışırken de birçok şikâyet ortaya çıkabilir. Kaşıntı da bunlardan biridir.

Hamilelikte Ayak Kaşıntısı Neden Olur?

Hamilelikte Ayak Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte ayak kaşıntısı çok şiddetliyse öncelikle muayene olmak gerekir. Zira altta yatan nedene uygun bir tedavi planlandığında kaşıntı hissi kontrol altına alınacaktır. Bununla birlikte aşağıdaki doğal öneriler de gebelikte ayak kaşıntısının hafiflemesine yardımcı olabilir.

  • Kaşıntılı ayaklarınızı yatıştırmak için soğuk kompreslerden veya serin ayak banyolarından faydalanabilirsiniz.
  • Kuru cilt nedeniyle ayaklarınızın kaşındığını düşünüyorsanız doğal yağlar ve organik kremler ile nemlendirebilirsiniz.
  • Ter kaşıntıyı daha da artırabileceğinden açık ayakkabı tercih edebilirsiniz. Kapalı ayakkabıların içine ise pamuklu, hava alan çoraplar giyebilirsiniz.

Hamilelikte Göbek Kaşıntısı Nasıl Rahatlatılır?

Hamilelikte Ayak Kaşıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelikte ayak kaşıntısı eğer çok rahatsız ediciyse mutlaka muayene olunmalıdır. Zira kaşıntı ancak altta yatan nedene göre tedavi edilebilir. Eğer egzama gibi bir cilt rahatsızlığı varsa steroid içeren kremler, mantara bağlı bir kaşıntı söz konusuysa antifungal merhemler reçete edilebilir. Bakteriyel enfeksiyonlar için antibakteriyel ilaçlar, alerji kaynaklı kaşıntılar için ise antihistaminikler etkili olabilir. Bunun yanı sıra, kaşıntının sebebi kolestaz ise kandaki safra seviyesini düşürmek ve kaşıntıyı azaltmak için farklı ilaçların kullanılması gerekebilir.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?

Kaşıntıya ek olarak aşağıdaki semptomlar da varsa en kısa sürede muayene olmanız sağlıklı olacaktır:

  • Şiddetli kaşıntı,
  • Soluk veya gri dışkı,
  • Sağ taraflı karın ağrısı,
  • Sarılık belirtileri,
  • Mide bulantısı.

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk