Hamile Değilken Adet Gecikmesi Neden Olur?
Stres, obezite veya hormonâl bozukluklar adet gecikmesine yol açabilir.
Adet gecikmesi, hemen hemen her kadının hayatında en az bir kez karşılaştığı bir durumdur. Bunun pek çok sebebi olsa da akıllara gelen ilk neden hamileliktir. Özellikle kişinin aktif cinsel yaşamı varsa, adet gecikmesinin bir nedeni olarak hamileliği dışlayabilmek adına gebelik testi yaptırılması önerilir. Peki, hamile değilken adet gecikmesi neden olur? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamile değilim ama adet olmadım neden olabilir, adet gecikmesi hamilelik dışında neden olur gibi soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.
Hamile Değilken Adet Gecikmesi Neden Olur?
Adet gecikmesi üreme çağındaki kadınların hayatlarında en az bir kere karşılaştığı bir durumdur. Bunun birçok nedeni olsa da akıllara gelen ilk sebep hamileliktir. Özellikle kişinin aktif cinsel hayatı varsa, herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanılsa dahi gebelik testi yaptırılması önerilir. Zira doğum kontrol yöntemlerinin hiçbiri %100 koruyucu değildir ve doğum kontrol yöntemleri kullanılsa dahi bazen gebelik gerçekleşebilmektedir. Peki, gebelik testi negatif ise hamile değilken adet gecikmesi neden olur? Hamile değilken adet gecikmesinin birçok sebebi olabilir. Örneğin stres, obezite, perimenopoz dönemi veya hormonâl bozukluklar hamile değilken adet gecikmesine neden olabilmektedir. Gelin şimdi, gebe değilken adet gecikmesi nedenlerini daha detaylı inceleyelim.
Hamile Değilken Adet Gecikmesinin Nedenleri
Hamilelik dışında adet gecikmesine yol açabilecek olası faktörler şu şekildedir:
1. Stres
Stres, kadınların adet döngüsünü etkileyerek daha kısa veya daha uzun sürmesine neden olabilir. Ayrıca hiç adet görememeye sebep olabileceği gibi adet döneminin daha ağrılı olmasına da yol açabilir. Stresin adet döngüsü üzerindeki bu olumsuz etkilerini önlemek için ise strese yol açan faktörlerden olabildiğince uzaklaşmak, iyi beslenmek, fiziksel olarak aktif olmak ve uyku düzenine dikkat etmek gerekir. Kronik stres durumunda ise bir uzmandan yardım alınması gerekebilir.
2. Perimenopoz
Adet gecikmesi hamilelik dışında neden olabilir sorusuna verilebilecek başka bir yanıt da perimenopoz dönemidir. Özellikle 40’lı yaşlardan sonra adet düzeninde bozulmalar olması perimenopoz dönemini düşündürebilir. Perimenopoz, menopozdan önceki 10 – 15 yıllık süreçtir. Bu dönemde östrojen seviyelerinde dalgalanma olacağı için adet döngüsünde düzensizlikler olması normaldir.
3. Kilo Kaybı
Hamile değilken adet gecikmesi neden olur sorusuna verilebilecek bir diğer cevap da kilo kaybıdır. Fazla kilo vermek veya düşük yağ oranına sahip olmak üreme hormonlarının seviyesini etkileyerek yumurtlamaya engel olabilir. Bu da adet döngüsünde düzensizliklere yol açabilir. Böylesi bir durumda her ihtimale karşı kadın doğum uzmanına muayene olmak ve vücudun ihtiyacı olan besin öğelerini karşılayabilmek için diyetisyenden danışmanlık almak faydalı olacaktır.
4. Obezite
Kilo kaybı kadar aşırı kilolu olmak da kadınların adet döngüsünü etkileyerek gecikmelere neden olabilir. Özellikle obeziteyle birlikte adet gecikmesi durumunda kadın doğum uzmanına muayene olmak gerekir. Zira her ikisinin bir arada olması akıllara polikistik over sendromunu getirebilmektedir.
5. Bazı Doğum Kontrol Yöntemleri
Hamile değilken adet gecikmesinin nedenlerinden biri de hormon içeren doğum kontrol yöntemleri olabilir. Zira hormonlar gebeliği önlemek için rahim astarını inceltirler. Bu durumda adetle birlikte dökülecek bir astar olmadığı için bazen adet görülmeyebilir. Doğum kontrol hapları, hormonlu spiraller, implantlar veya diğer hormon içeren doğum kontrol yöntemlerinde bu yan etki görülebilmektedir.
6. Hormon Seviyeleri
Prolaktin ve tiroid gibi bazı hormonların seviyelerindeki anormallikler de adet gecikmesi ile sonuçlanabilir. Bunu öğrenebilmek için basit bir kan testi yeterlidir. Çoğu durumda hormon seviyeleri ilaçlar ile kontrol altına alınır ve adet döngüsünün düzene girmesi sağlanır.
7. Polikistik Over Sendromu
Hamile değilim ama adet olmadım neden olabilir sorusunun bir diğer yanıtı da polikistik over sendromu olabilir. Polikistik over sendromu üreme çağındaki kadınlarda sık karşılaşılan bir hormonâl bozukluktur. En önemli belirtileri tüylenme, akne, kilo alma ve erkek tipi saç dökülmesiyken, adet gecikmesi veya adet görememe gibi problemlere de yol açabilmektedir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir?
Adet Gecikmesine Neden Olan 8 Faktör
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var