Hamilelikte Karşılaşılan 10 Rahatsızlık ve Pratik Çözümleri
Gebelikte görülen şikâyetler ve pratik çözümlerini sizler için hazırladık!
Gebelikte görülen şikayetler hemen hemen her kadında aynıdır. Mide bulantıları, kusmalar, ödemler ve diğerleri... Hamileliğin tatlı dertleri olan tüm bunlar için aslında doğal ve pratik çözüm yollarınız var. İşte, gebelikte görülen şikayetler ve pratik çözümleri...
1)Baş Ağrısı
Gebelikte baş ağrısı, özellikle hamileliğin ilk aylarında çoğu kadının ortak problemlerinden biridir. Bölgeye soğuk kompresler uygulamanız, baş ağrınızı büyük ölçüde hafifletecektir. Bulunduğunuz ortamın havasız olması ve aç/susuz kalmak da baş ağrısını tetikleyeceğinden tüm bunlara dikkat edin. Daha fazla öneri için buraya tıklayabilirsiniz.
2)El/ayak uyuşmaları
Hamilelik sürecinde karşılaşılan el/ayak uyuşmaları sinir baskısına bağlı oluşabileceği gibi vücuttaki kalsiyum ve mineral eksikliğinden dolayı da yaşanabilir. Öncelikle neden kaynaklandığını saptayabilmek için hekiminizle görüşün. Doktorunuz uygun gördüğü sürece demir ilaçları veya B12 vitamin takviyeleri kullanabilirsiniz. El - parmak karıncalanmalarının nedeni ise karpal tünel sendromu olabilir. Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
3)Bel ağrıları
Hamilelikte bel ağrısı oluşmasını önlemek için öncelikle kontrollü kilo alımı sağlanmalıdır. Daha sonra belinizi güçlendirmeye yönelik hafif egzersizler yapabilirsiniz.
4)Mide Yanmaları
Hamilelikte mide yanması genellikle 20-25. haftada ortaya çıkar ve anne adayları için oldukça zorlu bir süreci beraberinde getirir. Bunu önlemek için öğünlerinizi arttırmayı deneyebilirsiniz. Ancak, yatmadan hemen önce yemek yememelisiniz. Bol baharatlı ve acı gıdalardan, yağlı öğünlerden, asitli yiyeceklerden uzak durmalısınız. Sade kraker tüketmek mide yanmasını hafifletebilir. Doktorunuzun yazacağı asit önleyici hafif ilaçlar ile de mide yanmalarına engel olabilirsiniz.
5)Ödem
Gebeliğin sonuna doğru iyice belirginleşen ödemler için tuz tüketimini azaltmak, hareketsiz kalmamak ve bacağı yüksek tutmak önemlidir. Bacak ve ellerdeki ödemle birlikte el ve yüzde de şişlik görülüyorsa hekime başvurmak gerekir. Çünkü tüm bunlar, aynı zamanda gebelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsinin belirtileridir. Ödemle baş etmenizi sağlayacak diğer önerilerimiz için buraya tıklayabilirsiniz.
6)Kabızlık
Bol sıvı tüketmeniz ve lifli gıdalarla beslenmeniz, kabızlık şikâyetinizin azalmasına yardımcı olacaktır. Sabah kahvaltıdan önce ılık bir bardak su içmeniz de kabızlığa iyi gelir. Fakat ileri kabızlık sorunlarında mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Kabızlıkla ilgili daha fazla öneri için buraya tıklayabilirsiniz.
7)İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonunun oluşmasını önlemek için yapabileceğiniz en önemli şey bol su içmek ve vücudun içeriden temizlenmesini sağlamaktır. Bununla birlikte genital bölge temizliğine daha fazla dikkat etmek ve tuvalet sonrasında temizliği önden arkaya doğru yapmak da idrar yolu enfeksiyonuna yakalanmanızı önleyebilir.
8)Mantar
Mantar enfeksiyonunun tedavisi için öncelikle doktorunuzla görüşmelisiniz. Onun gebeliğinize uygun vereceği ilaçları, siz de dikkat edeceğiniz birkaç nokta ile destekleyebilirsiniz. Örneğin; mantar oluşan bölgeyi nemli bırakmamak, pamuklu iç çamaşırları tercih etmek gibi...
9)Göğüs Sarkması
Gebelik boyunca büyüyen göğüslerin sarkma ihtimali olabilir. Buna engel olabilmek için yapmanız gereken öncelikli şey kendinize gebelere uygun bir sütyen almaktır. Daha kalın askılı olan gebe sütyenleri, kavrayıcı özellikleri sayesinde sarkmanın önüne geçebilir. Yine aynı sorun için göğüs egzersizleri yapabilir ve sarkmaların önüne geçebilirsiniz.
10)Kramplar
Kramplar çoğunlukla magnezyum ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanır. Doktorunuzla görüşebilir ve size önereceği kalsiyum/magnezyum tabletlerinden kullanabilirsiniz. Diğer önerilerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var