Bebeklerde Kepçe Kulak Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde Kepçe Kulak Nasıl Tedavi Edilir?
15 Haziran 2021

Erken tedavi edilmediğinde çocuklarda psikolojik problemlere yol açabilen kepçe kulak sendromu ile ilgili bilmeniz gereken her şey yazımızda!

Bebeklerde kepçe kulak, doğumdan hemen sonra anlaşılabilen bir çeşit şekil bozukluğudur. Genellikle genetik sebeplerle oluşan kepçe kulak sendromu, bebeklerin sağlığını olumsuz etkileyen bir durum değildir ancak ilerleyen yaşlarda tedavi edilmediği takdirde, çocuklarda psikolojik problemlere yol açabilmektedir. Bu nedenle her hastalık veya şikâyette olduğu gibi kepçe kulak sendromunda da erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir.

Bebeklerde kepçe kulak tedavisi, teşhisin ne zaman konduğuna göre değişebiliyor. Doğumdan hemen sonra şekil bozukluğu fark edilen bebeklerde kepçe kulak bandı kullanımı büyük oranda düzelme sağlayabiliyor. Ancak geç kalındığında çoğu zaman otoplasti ameliyatına ihtiyaç duyuluyor.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde kepçe kulak belirtileri ve tedavisi ile ilgili merak edilen her şeyi derledik, hazırsanız başlayalım!

Bebeklerde Kepçe Kulak Neden Olur?

Kulağın kepçe olarak adlandırılan kısmı, anne karnındayken gelişimini tamamlar. Bu esnada bebeğin kulak kıkırdağının fazla gelişmesi veya kepçe kıvrımında yetersizlik olması gibi durumlar, halk arasında kepçe kulak veya yelken kulak olarak adlandırılan şekil bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Ailesinde kepçe kulak öyküsü olan bebeklerde, kepçe kulak sendromunun ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir. Bu şekil bozukluğu genellikle iki kulakta birden olsa da nadiren tek kulakta da geliştiği görülmektedir.

Bebeklerde kepçe kulak, işitme fonksiyonunu etkileyen bir durum değildir. Bu sebeple hastalık olarak adlandırılmaz. Ancak okul çağında, çocuğun yaşıtları tarafından alay konusu olabilmektedir. Çocuğun bu şekilde okulda zorbalığa maruz kalması ise okul başarısını olumsuz etkilemekle birlikte, özgüvensiz ve içe kapanık bir birey olmasına yol açabiliyor.

Bunu da Okuyun: Bebekler Ne Zaman Yastık Kullanmaya Başlayabilir?

Bebeklerde Kepçe Kulak Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde kepçe kulak belirtileri, doğumdan hemen sonra çocuk doktoru tarafından fark edilebilir. Bu bebeklerde kulağın kepçe olarak adlandırılan kısmı, standartlara göre daha fazla öne ve yana doğru eğilmiş olarak görünür.

Bebeklerde Kepçe Kulak Tedavisi Nasıldır?

Bebeklerde kepçe kulak tedavisi ebeveynler tarafından oldukça merak edilen bir konudur. Eğer bebeğin kulağındaki şekil bozukluğu doğumdan hemen sonra fark edilirse, doktoru bu şekil bozukluğuna yönelik satılan kepçe kulak bandı kullanımını önerebilir. Özellikle ilk 1 aylık dönemde kullanılmaya başlanan bu bantlar, büyük ölçüde iyileşme sağlamaktadır. Ancak geç kalındığında bebeklerde kepçe kulak bandı kullanımı pek de fayda sağlayan bir tedavi değildir. Bu nedenle otoplasti ismi verilen ameliyata başvurulabilir. Otoplasti ameliyatını genellikle kulak burun boğaz uzmanları veya plastik, rekonstrüktif ve estetik uzmanları gerçekleştirir. Çocuğun konforu açısından genel anestezi tercih edilen otoplasti ameliyatları, kulaktaki probleme göre ortalama 1 – 1,5 saat sürer. Ameliyat sırasında kulaktaki kıkırdaklara olması gerektiği gibi şekil verilerek kepçe görünümün giderilmesi sağlanır. Kesi izleri genellikle kulak arkasında kaldığından, ameliyat estetik açıdan herhangi bir problem oluşturmamaktadır. Ancak yine de doktor önerisiyle kesi izleri için krem kullanılabilir.

Ameliyat sonrası yaklaşık 2 hafta kadar özel bantlar takılır. Bu süreçte veya sonrasında çocuğun işitmesini engelleyecek herhangi bir işlevsel bozukluk meydana gelmez.

Bebeklerde Kepçe Kulak Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde Kepçe Kulak Büyüdükçe Düzelir mi?

Toplumda bilinenin aksine, bebek büyüdükçe kepçe kulak sendromu düzelmez. Hatta kıkırdaklar doğumdan sonraki 2. – 3. ayda sertleşmeye başladığı için kepçelik daha da belirgin hâle gelebilir. Bu nedenle bant tedavisinin doğumdan hemen sonra başlatılması önerilmektedir. Çünkü zaman geçtikçe, bant tedavisinin başarı oranı düşecektir.

Kepçe kulak bantları, eczanelerden veya medikallerden temin edilebilir ancak bu bantların doktor önerisi olmadan kullanılmaması gerekir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılır?

Kulak gelişiminin%90’ı 6 yaş civarı tamamlanmış olur. Bu nedenle otoplasti ameliyatı 5,5 – 6 yaş arası yapılabilir. Uzmanlar da çocukların okula başlamadan önce kepçe kulak ameliyatının yapılması gerektiğini belirtiyorlar. Zira kepçe kulak sendromuna sahip olan çocuklar, okul döneminde diğer çocukların zorbalıklarına maruz kalabilmektedir. Bu da psikolojilerinde tamir edilemeyecek olumsuzluklara, özgüven düşüklüğüne, içe kapanıklığa neden olabilir. Böylesi bir durumda çocuğun okul başarısından insan ilişkilerine kadar birçok aktivitesi olumsuz etkilenebilmektedir. Dolayısıyla ailelerin psikoloji faktörünü göz önünde bulundurması, doktorları öneriyorsa okula başlamadan önce otoplasti ameliyatına onay vermeleri oldukça önemlidir.

Tedavi Edilmediğinde Çocuklarda Psikolojik Sorunlara Yol Açabilir

Yukarıda da değindiğimiz gibi bebeklerde kepçe kulak durumu, işitme fonksiyonunu etkilemez. Bu nedenle bir hastalık olarak adlandırılmaz. Ancak kulaklardaki şekil bozukluğu, ilerleyen yaşlarda çocukların psikolojisini olumsuz etkileyebilmektedir. Özellikle okul çağındaki çocuklar, akranlarının zorbalıklarına maruz kalabilirler. Böylesi bir durumda okul başarıları başta olmak üzere birçok faaliyetleri olumsuz etkilenebilir. Dahası, küçük yaşlarda alınan bu duygusal ve psikolojik travmalar, çocuğun ileride iş yaşamındaki başarısını, insan ilişkilerini, kısacası tüm hayatını etkileyebilir. Dolayısıyla tedavisi mümkün olan kepçe kulak sendromunda, ailelerin durumu erkenden fark etmesi ve doktorlarının yönlendirmesini dikkate alması çok önemlidir.

Bunu da Okuyun: Düz Kafa Sendromu Nasıl Geçer?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Yabalak 1. Yabancı. 2. Issız kır,ova. 3. Dışan, başka ülke, gurbet. 4. Ekin Tarlası.