Bebeklerde Diş Gıcırdatma Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Diş Gıcırdatma Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi
15 Mayıs 2023

Bebeklerde diş gıcırdatma ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için derledik.

Bebeklerde diş gıcırdatma kulak ağrısından kötü ağız hijyenine, stresten dişlerin keşfine kadar birçok nedenle ortaya çıkabilir. Yapılan araştırmalar, çocukların neredeyse %30’unun dişlerini gıcırdattığı ortaya koyuyor. Genellikle uyku sırasında ortaya çıkan bu sorun, bazı bebeklerde strese bağlı veya altta yatan herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle gündüzleri de ortaya çıkabiliyor. Peki, bebeklerde diş gıcırdatma zararlı mı? Bebeklerde diş gıcırdatma tedavi edilmesi gereken bir durum mu? Sizler için hazırladığımız bu yazıda bebeklerde ve küçük çocuklarda diş gıcırdatma ile ilgili tüm merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.

Bebeklerde Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Tıpta bruksizm olarak adlandırılan diş gıcırdatma, alt ve üst çenenin birbirine bastırılarak dişlerin birbirine doğru hareket ettirilmesidir. Bebeklerde de oldukça sık görülen diş gıcırdatmanın fiziksel, psikolojik ve fizyolojik onlarca sebebi bulunuyor. Genellikle gece uykuda ortaya çıkan bu durum, bazı bebeklerde stres veya kulak ağrısı gibi tetikleyici faktörler nedeniyle gündüzleri de görülebiliyor. Gelin şimdi bebeklerde diş gıcırdatma nedenleri neler, daha detaylı inceleyelim.

1. Dişleri Keşfetme

Dişlerini keşfeden bebekler, onların nasıl ses çıkarttığını ve nasıl hissettirdiğini anlayabilmek için dişlerini gıcırdatabilir. Ayrıca bebekler ilk dişlerini çıkarırlarken diş ağrılarını hafifletmek için de dişlerini gıcırdatabilirler. Bu diş gıcırdatması türü çoğu zaman 8 – 12 aylık bebeklerde görülür ve zamanla ortadan kaybolur.

2. Kulak Ağrısı

Orta kulak enfeksiyonu, uçak basıncı ya da diş çıkarmanın kulağa yansıyan ağrısı gibi durumlarda bebekler kulaklarında rahatsızlık hissederler. Bunu bastırabilmek için de dişlerini gıcırdatabilirler.

3. Stres ve Kaygı

Stres ve kaygı, büyük bebeklerde ve çocuklarda diş gıcırdatmanın önemli bir sebebidir. Sınav dönemleri, okul değiştirme, kabus, yenidoğan kardeşe sahip olmak, ebeveynlerle tartışmak ve hatta emzirmeyi azaltmaya başlamak bile bebeklerde strese neden olabilir ve diş gıcırdatmayı tetikleyebilir.

4. Reflü

Tüketilen yiyeceklerin gevşek mide kapakçığı nedeniyle yemek borusuna yeniden kaçması reflü olarak adlandırılır. Bebeklerde de oldukça sık görülen bu durumda, bebekler ağzına gelen sıvı veya minik besinleri parçalamaya çalışacağından dişlerini gıcırdatabilirler.

5. Bazı Hastalıklar

Yapılan araştırmalar, beyin yaralanmalarının veya bazı gelişimsel bozukluklara (Örneğin serebral palsi, epilepsi, down sendromu gibi.) sahip olan çocukların diş gıcırdatma açısından daha fazla risk altında olabileceğini gösteriyor. Ayrıca soğuk algınlığı, bademcik enfeksiyonları ve kötü ağız hijyeninin de çocuklarda diş gıcırdatmasına neden olabileceği biliniyor.

6. Kullanılan İlaçlar

Bazı ilaçların diş gıcırdatma ile ilişkisinin olabileceği biliniyor. Örneğin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisinde kullanılan amfetaminler diş gıcırdatmayla ilişkilendirilebiliyor. Bu nedenle özellikle aniden başlayan bir diş gıcırdatma sorunu mevcutsa, çocuğunuzun kullanmaya başladığı ilaçları gözden geçirebilir ve doktoruyla görüşebilirsiniz. Bu durumda doktor yapacağı değerlendirmeye göre alternatif bir ilaç yazabilir.

Bebeklerde Diş Gıcırdatma Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde ve Küçük Çocuklarda Diş Gıcırdatma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde diş gıcırdatma belirtileri arasında;

  • Dişlerde hafif veya şiddetli aşınma,
  • Ağız içinde yaralanmalar,
  • Uykuda veya uyanıkken diş gıcırdatma sesleri,
  • Çiğneme kaslarında ağrı ve buna bağlı huzursuzluk gibi semptomlar bulunur.

Diş Gıcırdatmanın Neden Olabileceği Sorunlar

Bebeklerde ve çocuklarda diş gıcırdatmanın kısa ve uzun vadeli etkileri şu şekilde olabilir:

  • Baş ağrısı,
  • Diş hassasiyeti,
  • Kas ağrısı,
  • Ağrılı çiğneme,
  • Diş yapısında bozukluklar,
  • Temporomandibular eklem bozukluğu (çiğnemeyi ve ağzı açmayı zorlaştıran bir rahatsızlık)

Bebeklerde Diş Gıcırdatma Tedavisi Nasıldır?

Bebeklerde diş gıcırdatma tedavisi çoğu zaman gerekmemektedir. Zira çoğu bebekte görülen bu durum, bebeğin büyümesiyle ortadan kaybolur. Ancak kronik bir diş gıcırdatma öyküsü varsa diş hekimine muayene olmak en iyi seçenektir. Özellikle diş eti şişmesi, dişlerde yapısal bozukluklar veya ağız yaralanmaları gibi durumlar mevcutsa çocuk diş hekimine görünmek ve gerekli önlemleri almak gerekir.

Diş Gıcırdatma Nasıl Önlenir?

Diş gıcırdatma kulağa hoş gelmese de bu durumun bebeğin dişlerine zarar vermesi pek olası değildir. Zira çoğu bebekte görülen diş gıcırdatmanın zamanla ortadan kaybolduğu ve dişlere kalıcı hasar vermediği biliniyor. Ancak yine de bu konuda bir şeyler yapmak istiyorsanız aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  • Bebeğinizin orta kulak enfeksiyonu veya soğuk algınlığı gibi bir rahatsızlığı varsa doktorunun reçete ettiği tüm ilaçları düzenli bir şekilde kullanmasını sağlayın.
  • Masaj, banyo, sakin bir müzik veya hafifçe sallanan sandalyede vakit geçirmek, bebeğin gevşemesini sağlayarak diş gıcırdatmasının önlenmesine yardımcı olabilir.
  • Bebeğiniz diş çıkarıyorsa diş kaşıyıcı oyuncaklar verin.
  • Bebeğinizin dişlerinin dizilişiyle ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorsanız çocuk diş hekimine başvurun.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?

Kaynak: 1,2

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Lâçin 1. Yiğit adam. 2. Kartal. 3. Şahin. 4. Atmaca.