Anne Karnındaki Bebekler Hıçkırır mı? Fetal Hıçkırık Neden Olur?

Anne Karnındaki Bebekler Hıçkırır mı? Fetal Hıçkırık Neden Olur?
21 Kasım 2022

Tıpkı tekmeler gibi hıçkırıklar da anne karnındaki bebeklerin gelişiminin normal bir parçasıdır.

Anne karnındaki bebeğin hıçkırması (fetal hıçkırık) oldukça normaldir. Zira bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvı akciğere girerek diyaframın kasılmasına ve bunun sonucunda bebeğin hıçkırmasına neden olabilir. Bu hıçkırıklar anne karnındaki bebeğin normal gelişiminin bir parçasıdır ve endişe edilmesine gerek yoktur. Genellikle 2 trimester sonunda hissedilmeye başlanan fetal hıçkırık, en çok da son üç aylık dönemde fark edilir. Bebeğin anne karnında hıçkırmasını geçirmek için yapılabilecek pek bir şey olmasa da pozisyon değiştirmek veya sıvı almak fetal hıçkırığı azaltabilir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeğin anne karnında hıçkırması nasıl hissedilir, anne karnında hıçkırık neden olur gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.

Anne Karnındaki Bebekler Neden Hıçkırır?

Anne karnındaki bebeklerin hıçkırması genellikle amniyon sıvısını yutmalarından kaynaklanır. Bebekler anne karnındayken nefes alma egzersizleri yaptıkça amniyon sıvısı akciğerlerine kaçabilir. Bu durum diyaframda kasılmaya neden olacağından bebeklerde hıçkırık gelişebilir. Bununla birlikte anne karnındaki bebeğin parmaklarını emme refleksi de fetal hıçkırığa neden olabilir. Nadiren ise bebeğin kordonu boynuna dolandığında oksijen akışı azalacağından bebekte hıçkırık görülebilir.

Anne Karnındaki Bebekler Ne Zaman Hıçkırmaya Başlar?

Anne karnındaki bebekler genellikle 2. trimesterda hıçkırmaya başlar. Ancak birçok anne hıçkırıkları bu zaman diliminde hissedemez. Fetal hıçkırık genellikle son üç aylık dönemde daha yoğun hissedilir.

Anne Karnındaki Bebeğin Hıçkırığı Nasıl Geçer?

Bebeğin anne karnında hıçkırması normal olsa da bazen annenin uykuya dalmasına veya işine konsantre olmasına engel olabilir. Bu gibi durumlar biz yetişkinlerde olduğu gibi anne karnındaki bebeğin de hıçkırığını durdurmaya yarayacak kesin bir yöntem yoktur. Ancak aşağıdaki yöntemler bazen işe yarayabilir:

  • Yürüyüş,
  • Pozisyon değiştirmek,
  • Bol su içmek,
  • Hafif atıştırmalıklar tüketmek.

Anne Karnındaki Bebekler Hıçkırır mı? Fetal Hıçkırık Neden Olur?

Bebeğin Anne Karnında Hıçkırması Nasıl Hissedilir?

Fetal hıçkırık anneler tarafından günde bir veya daha fazla deneyimlenebilir. Bununla birlikte bazı anne adayları hıçkırığı hiç hissetmeyebilir. Peki, anne karnındaki bebeğin hıçkırığı neye benzer? Fetal hıçkırık tıpkı bebeğin tekrarlayan dokunuşları veya tekmeleri gibidir. Ancak dikkatli incelendiğinde, ritmin diyafram kaslarının neden olduğu yetişkin hıçkırığı gibi yansıdığı hissedilecektir.

Peki, hıçkırık ile tekmeler birbirinden ayırt edilebilir mi? Evet, anne karnındaki bebeğin tekmelerini ve hıçkırığını ayırt etmek mümkündür. Eğer hareketleri karnınızın farklı bölgelerinde hissediyorsanız ve pozisyonunuzu değiştirdiğinizde hareketler duruyorsa bu muhtemelen bebeğinizin tekmeleridir. Ancak tamamen hareketsizseniz ve karnınızın yalnızca bir kısmında seğirmeler hissediyorsanız bunun fetal hıçkırık olması yüksek bir ihtimaldir.

Ne Zaman Endişelenilmeli?

Anne karnındaki bebeğin hıçkırması normaldir ve endişe edilmesine gerek yoktur. Yine de fetal hıçkırık sayısında ani bir artış hissedilirse veya daha uzun sürerse doktora danışmak faydalı olacaktır.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebekler Neden Sık Hıçkırır?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Bacı 1. Büyük kız kardeş, abla. 2. Kız kardeş. 3. Bir evde uzun zaman çalışmış yaşlı kadınlara verilen unvan. 4. Tarikat şeyhlerinin karısı.5. Kadınlara söylenen bir seslenme sözü.
Erkek Bebek İsimleri
Yabalak 1. Yabancı. 2. Issız kır,ova. 3. Dışan, başka ülke, gurbet. 4. Ekin Tarlası.