Ultrasonda Bebeğin Karın Çevresinin Küçük Olması Ne Anlama Geliyor?

Ultrasonda Bebeğin Karın Çevresinin Küçük Olması Ne Anlama Geliyor?
09 Mart 2022

Hamileliğin özellikle 2 ve 3. döneminde yapılan en önemli ölçümlerden biri karın çevresi ölçümüdür. Ultrasonda AC olarak ifade edilen karın çevresi ölçümü ile anne karnındaki bebeklerin gelişimi hakkında önemli ipuçları elde edilebilir.

Ultrasonda bebeğin karın çevresinin küçük olması aslında sık rastlanılan bir durumdur. Genellikle hamileliğin son aylarında rastlanılan bu duruma, bazen diyabet veya gebelik zehirlenmesi gibi hastalıklar sebep olurken bazen de hiçbir neden bulunamamaktadır. Asimetrik büyüme geriliği olarak da bilinen gebelikte bebeğin karın çevresinin küçük olması durumunda, geriliğin kaç hafta olduğu önemlidir. Bebeğin karın çevresinin gebelik yaşına göre 1 hafta geride olması yalnızca takip gerektirirken, 2 haftadan fazla geriliklerde detaylı incelemeler gerekmektedir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeğin karın çevresinin geriden gelmesi ve gebelikte karın çevresi ölçümü ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar.

Gebelikte Bebeğin Karın Çevresinin Küçük Olması

Hamileliğin özellikle 2 ve 3. döneminde yapılan en önemli ölçümlerden biri karın çevresi ölçümüdür. Ultrasonda AC olarak ifade edilen karın çevresi ölçümü ile anne karnındaki bebeklerin gelişimi hakkında önemli ipuçları elde edilir. Bu ölçüm ile hem düşük kilolu hem de kilolu bebekler rahatlıkla saptanabilir. Ancak hamilelikte karın çevresi ölçümünün hata payı diğer ölçümlere kıyasla daha yüksek olduğundan, ölçümün birkaç kere tekrar edilmesi gerekebilmektedir.

Hamilelikte karın çevresi ölçümü bebeğin vücut ve akciğer hareketlerinden dolayı zor bir ölçüm olarak kabul edilir. Bu nedenle doğru sonuç için karın çevresi ölçümü birkaç kez tekrar edilebilir. En ideal ölçüm yeri ise çocuk hareketsizken intrahepatik umbilikal venanın karaciğer içindeki dallanmasının, fetal midenin ve mümkünse adrenal glandların görüldüğü yerdir. Karın çevresi ölçümü, fetal abdomenin yumuşak dokularını da içerecek şekilde yapılır.

Ultrasonda Bebeğin Karın Çevresinin Küçük Olması Ne Anlama Geliyor?

Anne karnındaki bebeklerin baş ve uyluk ölçümleri gebelik yaşına uygunken karın çevresi ölçümünün geriden gelmesi asimetrik gelişim geriliği olarak adlandırılır. Daha çok gebeliğin son aylarında ortaya çıkan asimetrik gelişim geriliği, diyabet veya gebelik zehirlenmesi gibi rahatsızlıklar neticesinde oluşabilir. Eğer bebeğin karın çevresi 1 hafta geriden geliyorsa, annenin hastalıkları kontrol altına alındığı sürece gebelik genellikle sağlıklı bir şekilde sonlanır. Ancak bebeğin karın çevresinin gebelik haftasına göre 2 haftadan fazla geride olması önemsenmesi gereken bir durumdur. Böyle bir tabloda ayrıntılı muayeneler yapılıp anne adayına sıkı takip önerilmektedir.

Gebelikte Hafta Hafta Bebeğin Boyunu ve Kilosunu Hesaplama!

Ultrasonda Bebeğin Karın Çevresinin Küçük Olması Ne Anlama Geliyor?

Rahim İçi Gelişim Geriliği Nedir?

Rahim içi gelişme geriliği, anne karnındaki bebeklerin gebelik haftasına göre olması gerekenden daha küçük olduğu tabloyu ifade eder. Hamilelerin yaklaşık %3-7’sinde görülen rahim içi gelişme geriliğinde bebek, anne karnındaki gelişimini ve kilo alımını olması gereken oranda tamamlayamaz. Bu duruma anneye bağlı sebepler yol açabileceği gibi bebeğe ve plasentaya bağlı etkenler de neden olabilmektedir. Şimdi rahim içi gelişme geriliğine neden olabilen faktörleri daha detaylı inceleyelim;

Anneye Bağlı Nedenler

  • Annenin gebelik döneminde sigara ve alkol gibi alışkanlıklarına devam etmesi,
  • Stres ve yorgunluk,
  • Sağlıksız ve yetersiz beslenme,
  • Gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon veya romatizmal hastalıklar ile
  • Anne adayının çok minyon yapıda olması, rahim içi gelişme geriliği riskini artırabilmektedir.

Bebeğe Bağlı Nedenler

Anne karnındaki bebeğin geçirmiş olduğu enfeksiyonlar, kromozom hastalıkları veya kalp rahatsızlıkları gelişme geriliğine neden olabilmektedir.

Plasentaya Bağlı Nedenler

Anneden bebeğe besin ve oksijen transferi yapan plasentanın görevini yapmasına engel olabilecek herhangi bir sorun olması, bebekte gelişim geriliği riskini artırabilmektedir. 

Rahim İçi Gelişim Geriliğinin Türleri

Rahim içi gelişme geriliğinin 2 türü bulunur. Bunlar;

1. Simetrik Gelişim Geriliği

Simetrik gelişim geriliğinde bebeğin tüm vücudu orantılı olarak gebelik haftasına göre geriden gelir. Diğer bir deyişle, bebeğin tüm ölçümleri gebelik haftasına göre küçük çıkar. Asimetrik gelişim geriliğine göre daha ciddi bir durumdur ve genellikle rahim içi enfeksiyonlar, kromozom anomalileri vb. durumlar sebebiyle gelişir.

2. Asimetrik Gelişme Geriliği

Asimetrik gelişme geriliği ise yukarıda da değindiğimiz gibi bebeğin baş ve uyluk ölçümlerinin normal olmasına rağmen karın çevresi ölçümlerinin olması gereken değerin altında saptanmasıdır. Daha çok gebelik zehirlenmesi ve diyabet gibi hastalıkların asimetrik gelişme geriliğine neden olduğu bilinmektedir.

Sonuç olarak; anne karnındaki bebeğin karın çevresinin küçük olması sık karşılaşılan bir durumdur. Eğer bebeğin karın çevresi ölçümü yalnızca 1 hafta geride ise korkmaya gerek yoktur. Sıkı takipler ile aradaki farkın açılıp açılmadığı değerlendirilmelidir. Ancak ultrasonda bebeğin karın çevresinin 2 hafta veya daha fazla geride olduğu saptanırsa, sebebine yönelik ayrıntılı incelemeler yapılmalıdır.

Gebelik Haftasının Önden Gitmesi Nedir?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Dadak 1. Büyük kardeş, ağabey. 2. Bebek. 3. Bir yiyeceğin tadına bakmak için yenilen parçası, tadımlık. 4. Şeker, akide şekeri.