Sezaryen Doğum
Sezaryen doğum bebekte veya anne adayında normal doğumun yapılmasına engel olan durumların oluşması sonrasında kullanılan bir yöntemdir.
Sezaryen Doğum
Sezaryen doğum bebekte veya anne adayında normal doğumun yapılmasına engel olan durumların oluşması sonrasında kullanılan bir yöntemdir. Anne ve baba adayları gebelik boyunda hangi doğum yöntemini tercih etmeleri konusunda endişelidirler. Çoğunlukla yanlış bilgiler kişileri doğru doğum yöntemine yönlendirmemektedir. Sezaryen doğum ve normal doğum birer doğum şeklidir. Her doğumun kendisine göre avantaj ve dezavantajları bulunsa da doktorlar ve kadınlar tarafından en çok tercih edilen yöntem normal doğumdur. Ancak hangi doğum yönteminin kullanılması gerektiği doktorun kararına bırakılmalı, anne ve bebek sağlığı tehlikeye atılmamalıdır. Doktor tarafından doğum şekli hakkında bilgilendirme gebeliğin 36-37. haftasından önce yapılmaz. Sezaryen doğum normal doğumun elverişli olmadığı, bebeğin başı yerine ayakları ve popo kısmı ile geldiği, gebelik yaşının 35 ve üzerinde olması, sancılar sırasında bebeğin sıkıntıya girmesi gibi pek çok durumda uygulanır. Sezaryen doğum yönteminde anne adayı anestezi altında olduğundan bebek vajinal yolla değil, karın duvarına yapılan bir kesik sayesinde dünyaya gelir. Bu kesik kasık bölgesinin hemen üzerinden yapılarak rahim içerisindeki bebeğe ulaşılır. Bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvı boşaltılarak bebek dışarı çıkartılır. Bu doğum tipi normal şartlarda ortalama 30-45 dakika kadar sürmektedir. Sezaryen doğum önceden planlanarak uygulanır. Gebeliğin 34. haftası ve sonrasında uygulanır. 34. haftadan önce bebeklerin akciğer gelişimleri tamamlanmadığından bu haftadan önce sezaryen doğum gerçekleştirilmez.
Sezaryen Doğumla İlgili Bilinmesi Gerekenler
Sezaryenle doğum ister gerekli bir müdahale olsun isterse bir tercih meselesi olsun anne adaylarının planlı uygulanmış bir cerrahi operasyon olduğunu unutmamaları gerekmektedir. Doğuma psikolojik olarak da hazırlanmak gerekir. Sezaryen yapılmadan önce anestezi uygulanacağından 12 saat öncesinden yemek yenilmemesi gerekir. Bu operasyon ile yapılan doğumlar, karın ameliyatı prensibine dayanmaktadır. Spinal veya genel anestezi uygulanırken, kombine spinal epidural anestezi de kullanılabilir. Her ameliyat gibi çeşitli riskleri de peşinden getirir. Bu nedenle sadece normal doğumun yapılmasının sakıncalı olduğu ve sezaryen yapılması gereken durumlarda bir alternatif olarak uygulanmalıdır.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var