Hamilelikte Aşırı Tüylenme Normal mi?

Hamilelikte Aşırı Tüylenme Normal mi?
23 Ağustos 2021

Hamilelik döneminde birçok değişimin sebebi olan hormonlar, tüylenmede de artışa neden olabiliyor.

Hamilelikte tüylenme, neredeyse her kadının şikâyetçi olduğu bir konudur. Peki, hamilelikte tüylenme neden artar? Gebelikte tüylenmenin esas nedeni hormonâl dengenin değişmesidir. Ancak bazen de çeşitli yumurtalık kistleri ve plasental aromataz eksikliği gibi hastalıklar hamilelikte kıllanma sorununa neden olabilmektedir. Bu nedenle rutin gebelik kontrolünde gözlemlenen değişimler mutlaka hekimle paylaşılmalıdır. Eğer altında yatan başka bir sebep saptanmazsa, hamilelikte artan tüylenmenin hormonlara bağlı geliştiği düşünülür ve genellikle doğumdan sonraki 3 – 6 ay içinde kendiliğinden dökülmesi beklenir. Şayet dökülme gerçekleşmezse çeşitli lazer uygulamaları ile tüylenme sorununa kalıcı çözümler bulunabilmektedir.

Hamilelikte Aşırı Tüylenme ve Kıllanma Neden Olur?

Hamilelikte kıllanma sorunu, birçok kadının ortak şikâyetidir. Çünkü bu dönemde birçok değişimin sebebi olan hormonlar, hamilelikte tüylenme artışına da neden olabilmektedir. Dolayısıyla hamilelikte tüylenme olmasının normal ve beklenen bir durum olduğu söylenebilir. Fakat bazı hastalıklar da gebelikte tüylenme ile belirti verebileceğinden mutlaka muayene olmak ve hekimin gerekli gördüğü test ve tetkikleri yaptırmak gerekir.

Hamilelikte aşırı kıllanmaya neden olabilen hastalıklar ise şöyle sıralanabilir:

  • Gebelik luteoması (Yumurtalıklarda gelişen bir tür kitle),
  • Plasentaz aromataz eksikliği,
  • PCOS,
  • Teka lutein kisti,
  • Sitokrom P450 oksidoredüktaz eksikliği,
  • Adrenal karsinom,
  • Virilizan over tümörleri.

Hamilelikte Aşırı Tüylenme ve Kıllanma Ne Zaman Geçer?

Hamilelikte birçok değişimin sebebi olan hormonlar, tüylenme problemine de yol açabiliyor. Hatta tüylerin daha çok genital bölgede, bacaklarda, yüzde ve göbek çevresinde yoğunlaştığı ve koyulaştığı görülüyor. Bunun sonucunda birçok anne adayı tüylerin kalıcı olabileceğinden endişe etmeye başlayabiliyor.

Fakat hamilelikte artan hormonların doğumdan sonra eski seviyesine inmesiyle birlikte fazlalaşan bu tüylerin kendiliğinden dökülmesi beklenir. Yani hamilelikte aşırı kıllanma sorunu olduğunda hemen endişeye kapılmamak gerekir. Eğer doğumdan sonra dökülme gerçekleşmezse, altında yatan herhangi bir hastalık olup olmadığını tespit edebilmek için hekimin gerekli gördüğü test ve tetkikler mutlaka yaptırılmalıdır. Şayet tüylenmeye sebep olan bir hastalık saptanmazsa, lazer gibi yöntemler ile tüylere kalıcı çözümler bulunabilir.

Hamilelikte Aşırı Tüylenme Normal mi?

Hamilelikte Tüylenme Nasıl Geçer?

Hamilelikte yoğun kıllanma problemi yaşayan anne adayları, elbette çıkan tüyleri yok etmek için en uygun yöntemi araştırmaya başlıyor. Peki, hamilelikte tüylenme problemine karşı en güvenli seçenekler neler?

Gebelikte lazer epilasyon çok önerilen bir uygulama değildir. Her ne kadar yapılan araştırmalar, lazerin anne veya bebek için herhangi bir risk teşkil etmediğini ortaya koysa da hamilelikte artan tüylerin hormonlar etkisiyle yoğunlaştığı unutulmamalıdır. Dolayısıyla hamilelikte lazer tedavisine başlanılsa bile henüz hormon seviyesinde bir azalma olmayacağı için yapılan işlem de etkisiz kalacaktır. Öte yandan doğum sonrası tüylerde dökülme beklenildiğinden, lazer gibi pahalı ve uzun süreli bir tedavi yine çok uygun olmayacaktır. Doğum sonrası tüylerinde dökülme olmayan anne adayları ise doktorlarının önerdiği süre geçtikten sonra lazer uygulamalarına başvurabilirler.

Hamilelikte aşırı tüylenme sorununa karşı yine önerilmeyen bir diğer seçenek de tüy sarartıcı veya tüy dökücü kremlerdir. Zira yapılan araştırmalar, bu kremlerin bazılarının kana karışabildiğini gösteriyor. Dolayısıyla krem formundaki tüy dökücülerin gebelikte kullanılması tavsiye edilmiyor.

Gebelikte aşırı kıllanma sorununa karşı en güvenli görülen seçenekler ise ağda ve jilettir. Gerekli hijyen kurallarına uyulduğu takdirde temizlik ağda veya jilet ile yapılabilir. Ancak bu dönemde vücudun hassasiyeti biraz artacağından, ağda eskiye kıyasla biraz daha can yakıcı bir işlem olabilir. Ayrıca bebeğin büyümesiyle birlikte evde uygulaması zorlaşacağından, çeşitli güzellik merkezlerinde de bu işlem yaptırılabilir. Ancak hijyene çok önem verilmeli, kullanılan başlık ve kılıfın kişiye özel olmasına dikkat edilmelidir.

Jilet kullanımı ise ucuz ve pratik olması bakımından birçok anne adayının tercih ettiği bir temizlik yöntemidir. Ancak jilet kullanımının ciltte kaşınma ve tahrişe neden olabileceği, tüylere kısa süreli çözüm sunduğu ve kıl köklerinin güçlenmesine sebep olabileceği unutulmamalıdır. Eğer hamilelikte jilet kullanılacaksa yine hijyene çok dikkat edilmeli, her kullanım öncesi ve sonrasında temizliği sağlanmalı ve jilet nemli bırakılmamalıdır. Aksi halde jilet üzerinde biriken bakteriler vajinal enfeksiyona neden olabilir.

Hamilelikte Genital Bölge Temizliği Nasıl Olmalı?

Hamilelikte Tüylenme ve Cinsiyet Arasında Herhangi Bir Bağ Var mı?

Gebelikte yaşanan birçok fizyolojik değişim ile bebeğin cinsiyeti arasında bir bağ olabileceğine dair halk arasında çeşitli inanışlar mevcut. Örneğin annenin tatlıya mı yoksa tuzluya mı aşerdiği, karnının yuvarlak mı yoksa yassı mı göründüğü gibi birçok kıstasa göre toplumda cinsiyet tahmini yapılıyor. Ancak bu tahminlerin hiçbirinin bilimsel bir temeli olmadığını unutmamak gerekir. Aynı şekilde tüylerdeki artış ile bebeğin cinsiyeti arasında da herhangi bir bağ bulunmamaktadır. Diğer bir deyişle, hamilelikte tüylenme cinsiyet ile ilgili herhangi bir ipucu vermez.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Abay 1. Beceri. 2. Seziş, anlayış. 3. Büyük erkek kardeş.