Hamilelikte Şeftali Yenir mi? Gebelikte Şeftali Yemenin Faydaları

Hamilelikte Şeftali Yenir mi? Gebelikte Şeftali Yemenin Faydaları
13 Mart 2023

Besleyici ve lezzetli bir yaz meyvesi olan şeftali, hamileler için güvenli mi?

Hamilelikte şeftali yemek, porsiyon miktarına dikkat edildiği ve iyi temizlendiği sürece güvenlidir. Zira şeftali kalorisi düşük ancak besin değeri yüksek bir meyvedir. Örneğin içerdiği folik asit bebeklerde spina bfida gibi nöral tüp defektleri riskini azaltırken, lif içeriği ile gebelikte kabızlık gibi sindirim problemlerinin önlenmesine yardımcı oluyor. Biz da buradan yola çıkarak hazırladığımız yazıda, gebelikte şeftali tüketimi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Hazırsanız başlayalım!

Hamilelikte Şeftali Yenir mi?

Şeftali, yaz aylarında yetişen lezzetli ve sağlıklı bir meyvedir. Bu nedenle özellikle gebeliği yaz aylarına denk gelen kadınlar, hamileliklerinde şeftali yiyip yiyemeyeceklerini merak ediyor olabilir. Peki, hamilelikte şeftali yenir mi? Şeftali, kalorisi düşük ancak besin değeri yüksek bir meyvedir. Bu da şeftaliyi hamileler için güzel bir atıştırmalık yapıyor. Uzmanlar da hamilelikte şeftali yemenin anne ve bebek için risk oluşturmadığını belirtiyor. Aksine porsiyon miktarına dikkat edildiği ve iyi temizlendiği sürece şeftalinin anne ve bebek için sayısız faydası bulunuyor. Örneğin içerdiği magnezyum ve potasyum kramp gibi gebelik şikâyetlerini hafifletirken, folik asit içeriği nöral tüp defektlerinin önlenmesine yardımcı oluyor. Gelin şimdi, gebelikte şeftali yemenin faydaları neler, birlikte inceleyelim.

Hamilelikte Şeftali Yemenin Faydaları Neler?

Hamilelikte şeftali yemenin faydaları şu şekildedir:

1. Bebeğin Gelişimini Destekler

Şeftali, anne karnındaki bebeğin kemiklerinin, kıkırdaklarının, dişlerinin, kaslarının ve kan damarlarının oluşumu için gerekli olan C vitamini açısından zengin bir besindir. 100 gram şeftalide yaklaşık 6.6 mg C vitamini bulunur. Bu da bebeğin gelişimine destek olmakla birlikte demir emilimini artırdığı için annenin gebelik sırasında anemi olma riskini azaltır.

2. Nöral Tüp Defektleri Riskini Azaltır

Bugüne kadar yapılan birçok araştırma, folik asidin anne karnındaki bebekleri spina bfida gibi nöral tüp defektlerinden koruduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle özellikle bebeğin organ gelişimlerinin devam ettiği ilk 3 aylık süreçte folik asit açısından zengin gıdalarla beslenmek çok önemlidir. 100 gram şeftalide yaklaşık 4.4 mikrogram folik asit bulunur. Bu oran tek başına yeterli olmasa bile anne ve bebeğin ihtiyaç duyduğu folik asidin bir miktarını karşılamaktadır.

3. Hamilelik Şikâyetlerinin Azalmasına Yardımcı Olur

Hamilelik sırasında baş dönmesi, ayaklarda şişlik ve bacak krampları çok sık görülür. Genellikle fizyolojik değişimlere bağlı olarak ortaya çıkan bu şikâyetler potasyum desteği sayesinde azaltılabilir. Şeftali de potasyum açısından zengin bir meyve olduğundan gebelik şikâyetlerinin azalmasını sağlayabilir.

4. Sindirim Sorunlarını Önler

Hamilelik sırasında gerek hormonlar yüzünden gerekse bebeğin sindirim organlarına baskı yapması nedeniyle sindirim problemleri çok sık görülür. Şeftali ise 100 gramında yaklaşık 1,5 gram lif bulundurur. Bu da başta kabızlık ve hazımsızlık olmak üzere birçok gastrointestinal sorunlara başa çıkılmasına yardımcı olur.

Hamilelikte Şeftali Yenir mi? Gebelikte Şeftali Yemenin Faydaları

5. Doğal Detoks Etkisi Yaratır

Şeftali, doğal detoksifiye maddeler içerir. Bu da mide ve bağırsakların toksik maddelerden temizlenmesini sağlarken karaciğer, dalak ve böbrek gibi organlardaki atıkların vücut dışına atılmasına yardımcı olur.

6. Beta Karoten İçerir

Beta karoten, anne karnındaki bebeğin göz, kemik, cilt ve diş gelişimi için önemli bir maddedir. Şeftali de içerdiği beta karoten ile bebeklerin gelişimine katkıda bulunur. Ayrıca annenin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olarak hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar.

7. Sabah Bulantılarını Azaltır

Şeftali, antiemetik özelliğe sahip bir meyvedir. Yani, bulantı ve kusma hissinin azalmasına yardımcı olur. Bu da özellikle gebeliğin ilk 3 ayında yoğun mide bulantısı ve kusma yaşayan annelerin biraz rahatlamasını sağlayabilir.

8. Magnezyum Kaynağıdır

Hamilelikte şeftali yemek, bu süreçte oldukça sık görülen bacak kramplarını ve kabızlığı azaltabilir. Zira şeftali magnezyum açısından iyi bir kaynaktır. Magnezyum aynı zamanda gebelikte uterusun erken kasılmasını önleyerek erken doğum gibi risklerin azalmasına da yardımcı olabilir.

9. Kilo Kontrolüne Yardımcı Olur

Gebelik sırasında olması gerekenden fazla kilo almak diyabet gibi risklerin artmasına yol açar. Bu nedenle kontrollü bir şekilde kilo alımı önerilir. Kalorisi düşük ancak besin değeri yüksek bir meyve olan şeftali, anne adayları için sağlıklı bir ara öğün olabilmektedir.

Gebelikte Şeftali Yemeyi Güvenli Hâle Getirmek İçin İpuçları

Hamilelikte şeftali yemeden önce olası riskleri önleyebilmek için aşağıdakilere dikkat etmelisiniz:

  • Şeftaliye karşı bilinen bir alerjiniz varsa şeftali tüketmeyin.
  • Şeftali, pestisit içerebilen meyveler arasında yer alır. Pestisit ise meyveleri zararlı mikroorganizmalardan ve haşerelerden korumak için kullanılan kimyasal maddelerdir. Bu nedenle hamilelikte tüketeceğiniz şeftalinin organik olmasına ve tüketmeden önce iyice yıkanmasına dikkat edin.
  • Her besin gibi şeftali de fazla tüketildiğinde cilt kızarığı, döküntü, ishal ve karın ağrısı gibi şikâyetlere neden olabilir. Bu nedenle gebelikte şeftali tüketirken porsiyonu iyi ayarlayın.
  • Şeftaliyi buzdolabında saklayın ve bozulma belirtileri gösteren meyveleri yemeyin.
  • Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız ve bu ilacın tüketeceğiniz şeftali ile etkileşime girebileceğinden endişeliyseniz doktorunuza danışın.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Hamilelikte Çilek Yenir mi?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.