Gebelikte Diş Eti İltihabına Dikkat!
Diş eti iltihaplarının her dönemde olduğu gibi gebelik döneminde de çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, diş eti iltihabının düşük nedenleri arasında olabileceğini belirtirler.
Gebelikte Diş Etinin İltihaplanmasına Dikkat!
Gebelikte diş etinin iltihaplanmasına dikkat! Hamilerin ağız ve diş sağlığına yönelik önemli açıklamalarda bulunan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde görevi yapan Diş Hekimi Nurullah Düger, "Hamileler dikkat diş eti iltihabı düşük nedeni olabilir!" Dedi. Diş eti iltihabının önemine değinen Dülger, diş eti hastalıklarında yaşanan iltihabın vücutta çeşitli stokinleri ve biyomoloküllerin artımına neden olduğunu belirtirken, özellikle kadın hastalarda mikroorganizmaların ağızda daha rahat yerleştiğini sözlerine ekledi.
Aslında Bir Stres
Vücudun verdiği reaksiyonun aslında bir stres olduğunu dile getiren Nurullah Düger, kadın hastaların gebelik sırasında stresli olmasının düşük doğum yapmasına neden olabileceğine dikkat çekti.
Hamileliğin ilk ve Son Üç Ayında Diş Tedavisini Önermiyoruz
Hamileliğin ilk ve son üç ayında diş tedavisini önermediklerini söyleyen Düger, "Diş eti rahatsızlığı özellikle hamile bayanlarda daha yoğun seyretmekte. Bu da hamile bayanların içinde bulunduğu hormonal dengenin değişmesiyle ilgili bir şey. Hamilelik döneminde diş etlerinde kanama, şişlik gösterebilir. Dişlerin arasındaki diş etlerinde çok fazla büyümeler görülebilir. Eğer bu bayan hastalar hamilelik boyunca, hamilelikten önce diş eti tedavisi görmezse, hamilelik sırasında müdahale etme şansımız sıkıntı yaratabiliyor. Çünkü hamileliğin ilk 3 ayında biz müdahaleyi pek uygun görmüyoruz." dedi.
Gebeliğin Son Üç Aylık Kısmına Tedaviye Başlamıyoruz
Gebeliğin ilk üç ayında olduğu gibi son 3 aylık kısımda da tedaviye başlanmadığını belirten Diş Hekimi Nurullah Düger, bunun nedeninin hamileliğin İlk üç ayında da bebeğin organlarının yeni oluştuğunu bu dönemde yapılacak herhangi bir müdahalenin düşüğe neden olabileceğini ifade etti. Diş Hekimi Düger, gebelikte diş tedavisi ile ilgili detaylı bilgiler verirken konuyla ilgili olarak "Stresten dolayı veya verdiğimiz anesteziler riskli olabiliyor. O yüzden hamileliğin ilk ve son üç ayında biz diş tedavisini önermiyoruz. 4 ve 6’ncı aylarda tedaviyi uygun görüyoruz" dedi.
Hamilelik Öncesi Diş Hekimine Uğrayın
Son dönemlerde anne adaylarında düşük nedenlerinden bir tanesinin de diş eti hastalıkları olabileceği yönünde çalışmaların sürdüğünü söyleyen Düger, bebek planlayan anne adaylarının hamile kalmadan önce bir diş hekimine uğramalarını tavsiye ettiklerini belirtti.
Hamilelikte Diş Eti İltihabı Bebeğin Sağlığını Olumsuz Etkiliyor
Hamilelikte diş eti iltihabının bebeğin sağlığını olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar, gebelikte ağız ve diş sağlığının korunması ve dişetine iyi gelecek olan şeyler ilgili şu önerilerde bulunuyorlar;
- Ağız sağlığınızın tespiti için doktorunuzla bir randevu ayarlayın,
- Günde en az iki defa, flor ihtiva eden bir macunla dişlerinizi yeterli sürede fırçalayın,
- Günde en az bir defa diş ipiyle dişlerinizin arasını temizleyin ve flor içeren gargaralarla yaptığınız temizliği destekleyin,
- Diyetinizde bulunan asitli ve karbonhidratlı içeceklerin miktarını düzenleyin,
- Kusma atakları sonrasında ağzınızı bol su ya da bir çay kaşığı yemek sodasını bir bardak ılık suda çözerek hazırladığınız gargara ile çalkalayın.
- Yılda en az bir defa diş etlerinizi kontrol ettirin ve profesyonel temizliğini yaptırın.
Diş Eti İltihabına Ne İyi Gelir?
Diş eti iltihabına iyi gelecek bitkisel çözümlerle ilgili uzmanlar tarafından diş eti iltihabına iyi gelecek çay önerilerinde bulunmaktadırlar. Gebelik döneminde söz konusu çayları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Hamilelikte diş ağrısı nasıl geçer? Detaylar için tıklayın...
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var