Emziren Anneler Oruç Tutabilir mi?

Emziren Anneler Oruç Tutabilir mi?
30 Mayıs 2017

Emziren annelerin oruç tutması ile Ramazan ayında beslenmenin üç öğünden iki öğüne düşmesi ve yaşanacak sıvı kaybı nedeniyle uzmanlar tarafında önerilmez. Yine de oruç tutmak isteyen emziren annelere uzmanlar tarafından bazı beslenme önerilerinde bulunulur.

Emziren anneler oruç tutabilir mi? Ramazan ayının başlamasıyla oruç ibadetini gerçekleştirmek isteyen anneler tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Ramazanda, üç öğün olan beslenme şeklinin ikiye düşmesi nedeniyle oruç tutulması, bazı riskli durum taşıyan kişiler, ilaç kullananlar, gebeler ve emziren anneler için uzmanlar tarafından önerilmiyor. Oruç tutmak isteyip riskli grupta olanların ve emziren annelerin ise oruç tutmak için mutlaka doktorlarının onayını alması gerekir. Peki, emzirirken oruç tutmak sütü azaltır mı? Emziren annenin oruç kazası olur mu? Emziren annelerin oruç tutması durumunda nasıl beslenmesi gerekir? İşte ayrıntılar...

Emziren Annelerin Oruç Tutması ve Kazası

Oruç, Ramazan ayında yapılan ibadetlerden birisidir. Bu ayda kişi hasta ise, orucunu tutması sağlık açısından tavsiye edilmez. Ancak o kişinin iyileştiği zaman Ramazan ayında tutamadığı orucunu kaza etmesi gerektiği belirtilir. Emziren annenin de bebeğini beslemesi gerektiği ve aynı zamanda da vücudunun dinç olabilmesi için, orucunu tutmayabileceği ifade edilir. Anneler, tutamadığı oruçlarını emzirme süreci bittikten sonra kaza edebilir. Bu şekilde, anne hem ibadetini yapmış olur hem de kendisi ve bebeğinin sağlığı tehlikeye girmemiş olur.   

Emziren Anneler Oruç Tutabilir mi?  

Emzirirken Oruç Tutmanın Anne Sütüne Etkisi

Emziren annelerin oruç tutmalarının süte etkisi ile ilgili yapılan araştırmalarda şu sonuç ortaya çıkmıştır;  uzun süre yemek yememek sütü azaltmıyor, yaşanan ciddi sıvı kaybı sütü azaltabiliyor . 2-5 ay arasında bebek sahibi olan kadınlar üzerinde yapılan araştırmaların, oruç sırasında anne  sütünün içeriğinde bir miktar değişimin olduğunu gösterdiği belirtilir. Bu değişim; alınan enerji miktarı, vitamin A, C ve protein gibi elemanların günlük ihtiyacın altında kaldığı olarak ifade edilir. Bu durum emziren annelerin oruç sırasında süt kalitesinin etkilendiğini gösterdiği yönündedir. 

Emziren Anneler Oruç Tutabilir mi?  

Süt Miktarı Tekrar Artmayabilir

Emziren annelerin oruç tutması ile ilgili olarak, oruç tutan annenin tüm gün boyunca su içmemesinin iki önemli riski oluşturduğuna dikkat çekilir. Uzmanlar söz konusu risklerden birincisinin, annenin sıvı kaybına uğrayacağı, ikincisinin ise, sıvı kaybının yeterince fazla olması durumunda, süt üretiminin azalacağı. Annenin böyle bir durumda çok susadığını hissetmesi ya da halsiz düşmesi durumunda su içmesi önerilir. Bazı oruç tutan anneler için sıvı kaybı diğer annelere oranla ciddi bir durum oluşturabileceği ve süt miktarının daha sonra tekrar artmasının zor olabileceğine dikkat çekilir.

Emziren Anneler Oruç Tutabilir mi?  

İlk 6 Ay Çok Önemli!

Uzmanlar bebeklerin ilk 6 ay anne sütüyle beslendikleri dönemde annelerin oruç tutması nedeniyle sıvı almalarının doğru olmadığını belirtirler. Annenin yine de oruç tutmak istediğinde, oruç tutabilmeleri için en azından bebeğin altı ayın üzerinde ya da bu süre içerisinde herhangi bir nedenden dolayı bebeğin ek gıdaya başlanmış olmasına dikkat edilmesi gerektiği ifade edilir. Ancak bu durumda bile oruç tutacak emziren annenin mutlaka sahura kalması ve bol miktarda sıvı alması tavsiye edilir. 

Emziren Anneler Oruç Tutabilir mi?  

Oruç Tutacak Emziren Anneler İçin Uzman Önerileri

Ramazanda emziren annelerin oruç tutması uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyor. Tutmak isteyen emziren anneler için ise en azından aşağıdaki önerilere uyulması isteniyor;

  • *Mutlaka sahuru kalkın,
  • *Kahvaltılık türünde, çok ağır olmayan tok tutucu besinler tüketin,
  • *Tuzlu peynir, salam, sucuk, zeytin gibi gıdaların gün içerisinde susuzluk hissini artırması ve kilo alımını etkileyeceğinden uzak durulması önerilir.
  • *Yaz ve tuz oranı düşük füme etler, yağlı tohumlar (ceviz, badem, fındık) tüketin,
  • *Sahurda çok hafif kahvaltı, az yağ ile hazırlanmış zeytinyağlılar, çorba tüketilebilir,
  • *Mide rahatsızlığını önlemek için, kafein ve kakao içeren içeceklerden kaçınılmalıdır,
  • *Yemek sonrasında hemen uykuya dalınmamalıdır.
  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.