Yenidoğan Bebeklerde Şaşılık (Göz Kayması) Neden Olur?

Yenidoğan Bebeklerde Şaşılık (Göz Kayması) Neden Olur?
19 Şubat 2020

Halk arasında göz kayması olarak da bilinen şaşılık; yenidoğan bebeklerde sık görülen bir durumdur. Bu yazımızda; bebeklerde şaşılık tedavisi nasıl olur, bebeklerde şaşılık ne zaman geçer gibi soruların cevabını derledik.

Yenidoğan Bebeklerde Şaşılık (Göz Kayması) Normal mi?

Halk arasında göz kayması olarak da bilinen şaşılık; yenidoğan bebeklerde sık görülen bir durumdur. Çoğu zaman nedeni, bebeklerin henüz gelişmeyen göz kasları ve beyin fonksiyonlarıdır. Kasları geliştikçe, durum birkaç hafta içinde kendi kendine düzelebilmektedir. Fakat yenidoğanlardaki şaşılığın sebebi her zaman bu kadar masum olmayabilir. Bu nedenle işi şansa bırakmayıp, durumu fark eder etmez doktor muayenesine gitmeniz, tedavinin başarı oranını fazlasıyla arttıracaktır. Bu yazımızda; bebeklerde şaşılık tedavisi nasıl olur, bebeklerde şaşılık ne zaman geçer gibi soruların cevabını derledik.

Göz Kayması – Şaşılık Nedir?

Göz kayması; karşıya dümdüz bakan birinin gözlerinin aynı hizada olamaması durumudur. Şaşı olan kişilerin bir nesneyi gözleri ile takip etmesi istendiğinde, iki gözü paralel olarak hareket edemez. Bazı kişilerde bir, bazı kişilerde iki gözde birden kayma görülebilir. Eğer bebeğinizde şaşılık varsa, bunu bebeğiniz bir noktaya odaklandığında kolayca fark edebilirsiniz. Çoğu bebekte karşılaşılan bu durum, genellikle yenidoğan döneminde gözlenir, göz kaslarının ve beyin fonksiyonlarının yeteri kadar gelişmemesinden kaynaklanır. Birkaç hafta içinde düzelme ihtimali yüksektir. Ancak durumu fark ettiğinizde bebeğinizi mutlaka göz doktoruna muayene ettirmeniz gerekir.

Yenidoğan Bebeklerde Şaşılık (Göz Kayması) Neden Olur?

Yenidoğan dönemindeki hafif göz kaymasının genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelmesi beklenir. Eğer geçmediyse mutlaka göz doktoruna danışmanız gerekir. Altında başka sebepler yatıyor olabilir. Özellikle ailesinde şaşılık ve göz tembelliği öyküsü bulunan ebeveynlerin daha hassas olması ve durumu fark eder etmez doktoruna başvurması önerilmektedir.

*Bebeğiniz doğmadan göz rengini tahmin edin!

Bebeklerde Şaşılık Nasıl Anlaşılır?

Eğer bebeğin bir veya iki gözünde birden kayma varsa, bir nesneyi takip ederken iki gözü koordineli bir şekilde hareket etmiyorsa göz kaymasından şüphelenilebilir. Buna ek olarak; gözlerde sulanma ve titreme de görülebilir.

Bebeklerde Göz Kaymasının Nedenleri

Göz kasının ve beyin fonksiyonlarının gelişimine bağlı olarak ortaya çıkabilen ve kendiliğinden düzelebilen şaşılığa ek olarak, aşağıdaki sebepler de göz kaymasına neden olabilir;

  • Erken doğum,
  • Kafa travması,
  • Havale,
  • Ateşli hastalıklar,
  • Selebral Palsi
  • Hidrosefali

Yenidoğan Bebeklerde Şaşılık (Göz Kayması) Neden Olur?

Yalancı Göz Kayması ile Karıştırmayın

Bazen bebeklerin yüz şekli gözlerinin şaşı gibi algılanmasına sebep olabilir. Göz kapağı ve burun kökünün genişliği, göz yanılsamasına neden olur ve bebeğin gözü kayıyormuş gibi gözükebilir. Bu duruma yalancı göz kayması denilmektedir. Bebek büyüdükçe ve yüz hatları geliştikçe şaşı görünüm ortadan kalkacaktır. Ancak kendi kendinize teşhis koymamalı, şaşılıktan şüpheleniyorsanız bebeğinizi mutlaka göz doktoruna muayene ettirmelisiniz.

Bebeklerde Şaşılık Tedavisi

Bebekler, hem yenidoğan döneminde hem de 6. aylarını tamamladığında mutlaka göz doktoruna muayene olmalıdır. Çünkü göz tembelliği gibi durumlarda tedaviye erken başlamak son derece önemlidir.

Yenidoğan döneminde kasların yeterince gelişmemesine bağlı olarak görülen göz kayması genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden kaybolur. Bu nedenle doktorunuz herhangi bir tedavi uygulamayabilir. Ancak muayenede, göz kaymasının altında yatan başka bir neden saptanırsa, söz konusu nedene göre tedavi şekli planlanır.

Yenidoğan Bebeklerde Şaşılık (Göz Kayması) Neden Olur?

Tedavi; bebeğin yaşı, şaşılığın tipi veya görme keskinliği gibi pek çok etkene bağlı olarak, kişiye özel planlanır. Duruma göre doktorunuz gözlük ve kapama gibi tedaviler uygulayabilir. Kapama tedavisinde normal olan göz bandaj ile kapatılır. Böylece açıkta kalan kayan gözün kaslarının geliştirilmesi hedeflenir. İleri durumlar için cerrahi müdahale gerekebilir. Erken teşhis tedavinin başarı oranını arttıracağından, durumu fark ettiğinizde doktor muayenesini asla aksatmamalısınız.

*Bebeklerin göz rengi kaçıncı ayda netleşir?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Gaffar 1. Çok bağışlayıcı, bağışlayan. 2. Allah’ın sıfatlarındandır.