Bebeklerde Mongol Lekesi Neden Olur? Mongol Lekesi Tehlikeli mi?
Mongol lekesi; mavi veya mavi-gri görünüme sahip olan zararsız bir doğum lekesi türüdür.
Mongol lekesi; mavi veya mavi-gri görünüme sahip olan zararsız bir doğum lekesi türüdür. Konjenital dermal melanositoz, dermal melanositoz veya moğol lekesi olarak da bilinen bu leke, daha çok omurganın alt tabanında, kalça, omuz veya üst sırtta görülür. Mongol lekeleri bazı bebeklerde doğumdan itibaren görülürken bazılarında doğumdan birkaç hafta sonra gelişebilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda bebeklerde mongol lekesi neden olur, mongol lekesi tehlikeli mi gibi konuyla ilgili merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Hazırsanız başlayalım.
Bebeklerde Mongol Lekesi Neden Olur?
Mongol lekesi, cildin derin tabakasında melanositlerin (pigment hücreleri) toplanması nedeniyle ortaya çıkar. Melanositlerin dermiste (derinin derin tabakası) tutulması genellikle embriyonik gelişim sırasında meydana gelir ve epidermise (cildin yüzeysel tabakası) ulaşamazlar. Melanositler ise melanin adı verilen cilt pigmentini yaparak yenidoğanın cildinde mavimsi-grimsi lekelerin gelişmesine neden olabilir. Mongol lekesi olarak adlandırılan bu lekelerin çok büyük bir kısmı iyi huyludur. Herhangi bir tedavi gerektirmezler ve özellikle gençlik döneminde kendi kendine geçme eğilimindedirler. Bununla birlikte bebeklerin cildindeki bazı lekeler metabolik bozuklukların veya vasküler patolojilerin işaretleri olabilmektedir. Bu nedenle bebeğinizin cildinde herhangi bir leke fark ederseniz kendi kendinize teşhis koymak yerine mutlaka bir pediatri uzmanına danışmalısınız.
Mongol Lekesi Nasıl Anlaşılır?
Mongol lekesi ağrılı, rahatsız edici veya kötü huylu bir leke türü değildir. Ebeveynler, bebeklerindeki doğum lekesinin mongol lekesi olup olmadığını anlamak için aşağıdaki ipuçlarından faydalanabilir:
- Mongol lekesi genellikle sırtta, kalçada veya omuzda olur.
- Rengi mavi veya mavi-gri olabilir.
- Lekeler genellikle 2 ila 8 cm genişliğindedir.
- Çevreleyen dokunun rengi normaldir.
- Baskı uyguladığınızda rengi solmaz.
- Düzensiz veya düzgün şekle sahip olabilir.
Mongol Lekesi Nasıl Teşhis Edilir?
Mongol lekesi teşhisi fiziki muayene ile kolayca konabilir. Bununla birlikte lekelerin mongol lekesi olup olmadığını ayırt edebilecek herhangi bir test de bulunmamaktadır. Nadir durumlarda sağlık uzmanı altta yatan başka bir hastalıktan şüphelenirse, o hastalığı ayırt edebilecek ek testlerden faydalanmak isteyebilir.
Mongol Lekesi Tedavisi Nasıldır?
Mongol lekesi genellikle tedavi gerektirmez. Zira mongol lekesi herhangi bir hastalığın veya bozukluğun işareti değildir. Çoğu durumda lekeler zamanla ortadan kaybolur. Özellikle gençlik döneminde mongol lekelerinin geçmesi beklenir. Ancak lekeler çocukta psikolojik problemlere yol açıyorsa, doktorunun da önerisiyle lazer tedavisi denenebilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Doğum Lekeleri ile İlgili İlginç Hurafeler!
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var