3 Aylık İğne Sonrası Hamilelik Ne Zaman Gerçekleşir?

3 Aylık İğne Sonrası Hamilelik Ne Zaman Gerçekleşir?
28 Aralık 2022

3 aylık iğneler ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için derledik.

Doğum kontrol iğnesi veya halk arasında bilinen adıyla 3 aylık iğne, gebelikten korunmak için tercih edilebilecek bir doğum kontrol yöntemidir. Yoğun progestin içeriği sayesinde yumurtlamayı baskılayarak ve servikal mukusu kalınlaştırarak gebeliğin oluşmasını önleyen 3 aylık korunma iğnesi, adından da anlaşılacağı üzere minimum 3 ay boyunca gebelikten korunmaya yardımcı olur. Ancak her doğum kontrol yöntemi gibi 3 aylık iğneler de %100 koruma sağlamaz. Bu nedenle 3 aylık iğne sonrası hamilelik ihtimali az da olsa bulunmaktadır.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, depo provera veya korunma aşısı olarak da bilinen 3 aylık iğneler ile ilgili tüm bilmeniz gerekenleri derledik. Keyifli okumalar!

Doğum Kontrol İğnesi (3 Aylık İğne) Nedir?

Günümüzde doğum kontrol yöntemi olarak kadınların tercih edebileceği birçok seçenek mevcuttur. Bunlardan en sık kullanılanları doğum kontrol hapları ve spiraldir. Fakat düzenli olarak doğum kontrol hapı içmek istemeyen ya da çeşitli nedenlerle spiral taktıramayan kadınlar için de alternatif yöntemler bulunuyor. 3 aylık iğne de bu alternatiflerden biridir. Halk arasında doğum kontrol iğnesi, korunma aşısı veya depo provera olarak da bilinen 3 aylık iğne, yoğun progesteron içeriği sayesinde yumurtlamayı baskılayarak ve servikal mukusu kalınlaştırarak gebeliğin oluşmasını önler. Kalça veya omuzdan kas içine enjeksiyon yoluyla uygulanan 3 aylık iğneler, etkili bir korunma için yılda 4 kere uygulanır. İlk kez üç aylık iğne ile korunacak kadınlara adetin ilk 5 gününde yapılan doğum kontrol iğnesi, %99 civarı koruyuculuğa sahiptir. Bu nedenle 3 aylık iğne ile hamile kalanlar nadir de olsa bulunmaktadır.

3 Aylık İğne Hamilelikten Nasıl Korur?

Üç aylık iğne, gebelikten korunmak isteyen kadınlar için oldukça konforlu bir yöntemdir. Her gün hap almak istemeyen veya östrojen kullanmaktan kaçınanlar, doktorlarının uygun görmesi halinde korunma aşısı ile gebelikten korunabilirler. Peki, depo provera gebelikten nasıl korur?

3 aylık iğnelerin kadın üreme sistemindeki etkileri şu şekildedir:

  • Yumurtlamayı baskılar,
  • Servikal mukusu kalınlaştırarak sperm yapısını bozar ve geçişini engeller,
  • Endometrial değişikliklere yol açarak fetüsün rahme tutunmasını önler,
  • Tüplerin hareket kabiliyetini değiştirerek hamilelik ihtimalini azaltır.

3 Aylık İğneyi Bıraktıktan Ne Zaman Sonra Hamile Kalınır?

3 aylık iğneyi bıraktıktan ne kadar süre sonra hamile kalınacağı da kadınlar tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Depo provera yoğun miktarda hormon içerir. Dolayısıyla doğum kontrol iğnesi olarak da bilinen 3 aylık iğneyi bıraktıktan hemen sonra hamile kalınamayabilir. Korunma aşısı bırakıldıktan 10 – 12 ay sonrasına kadar ilacın etkileri devam edebilir. Bu nedenle 3 aylık iğneyi bıraktıktan 10 - 12 ay sonra hamile kalınabilir. Bununla birlikte ilacın en önemli yan etkisi adet düzensizliğidir. Kişinin adet periyodu eski düzenine ulaştığında hamile kalma şansı artmaktadır.

Özetlemek gerekirse, 3 aylık iğneler kişinin doğurganlığına kalıcı olarak zarar vermez. Yalnızca yüksek doz hormon içeriğinden dolayı ilacı bıraktıktan hemen sonra hamile kalınamayabilir. Yapılan araştırmalar, üç aylık iğneyi bırakan kadınların ortalama 1 yıl içinde gebe kalabildiğini ortaya koymaktadır.

3 Aylık İğneyi Kimler Kullanamaz?

3 aylık iğne ile gebelikten korunmak her ne kadar konforlu olsa da depo provera herkes için uygun olmayabilir. 3 aylık iğne kullanmaması gerekenler ise şu şekildedir:

  • Açıklanamayan vajinal kanaması olanlar,
  • Meme kanseri veya karaciğer hastalığı olanlar,
  • İlacın herhangi bir bileşenine karşı duyarlılığı olanlar,
  • Kalp krizi ve inme öyküsü bulunanlar,
  • Gebelik şüphesi olanlar.

3 Aylık İğne Sonrası Hamilelik Ne Zaman Gerçekleşir?

3 Aylık İğnenin Yan Etkileri Nelerdir?

3 aylık iğnelerin diğer yan etkileri genellikle birkaç ay sonra azalır veya tamamen ortadan kalkar. Bu yan etkiler şunları içerebilir:

  • Adet düzensizliği, ara kanama,
  • Cinsel istekte azalma,
  • Kilo alma,
  • Yorgunluk,
  • Sinirlilik,
  • Baş ağrısı,
  • Baş dönmesi,
  • Karın ağrısı,
  • Şişkinlik,
  • Depresyon.

3 Aylık İğnenin Riskleri Nelerdir?

3 aylık iğneler de diğer korunma yöntemleri gibi çeşitli riskler barındırır. Bunları inceleyecek olursak:

1. Doğurganlığa Dönüş Geç Olabilir

Diğer doğum kontrol yöntemlerine kıyasla 3 aylık iğne kullanımı sonrası hamilelik daha geç elde edilebilir. Bunun sebebi ilacın yoğun miktarda hormon içermesidir. Bu hormonların etkileri ilacı bıraktıktan sonra 12 aya kadar devam edebilir. Bu nedenle üç aylık iğne, kısa bir süre sonra gebelik planlayan çiftler için uygun bir doğum kontrol yöntemi olmayabilir.

2. Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlara Karşı Koruma Sağlamaz

Depo proveranın gebelikten koruyuculuğu yüksek olsa da cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamaz. Bu nedenle enfeksiyon kapmayı engelleyebilmek için prezervatif gibi ek korunma yöntemlerine başvurulması gerekebilir.

3. Kemik Mineral Yoğunluğunu Olumsuz Etkileyebilir

Araştırmalar, depo proveranın kemik mineral yoğunluğu kaybına neden olabileceğini ortaya koymaktadır. Üstelik bu durumun geri dönüşünün olup olmadığı da henüz net değil. Bu nedenle Amerikan İlaç ve Gıda İdaresi, depo provera ambalajına 2 yıldan uzun süre kullanılmaması gerektiğine dair bir uyarı ekledi.

Doğum kontrolü ile ilgili daha fazla bilgiye buradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Pakize 1. Temiz, lekesiz. 2. Halis, saf.
Erkek Bebek İsimleri
Lâçin 1. Yiğit adam. 2. Kartal. 3. Şahin. 4. Atmaca.