Gebelikte 20. Hafta

Bebeğiniz yaklaşık 16 cm ve 300 gram. Onunla tanışmaya hazır mısınız? Bu haftadan itibaren ultrasonda bebeğinizi görebilir, kalp atışlarını duyabilir, el ve ayaklarını ekranda görebilirsiniz.

Gebelikte 20. Hafta

Gebelikte 20. Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebelikte 20. haftaya girmenizle birlikte bebeğiniz artık 15-16,5 cm boyunda, 300-320 gram ağırlığındadır.

Bebeğinizin beyninin duyuları kontrol eden bölgesi gelişmeye devam ediyor. Sinirleri ve kasları hızlı bir gelişim gösteriyor. Yutkunma hareketlerini sık sık tekrarlayarak sindirim sisteminin gelişmesine yardımcı olur. Kalp atışları güçlenmeye devam eder. Bağırsaklarında “meconium” denen siyah ve yapışkan bir madde birikiyor. Bebeğiniz bu maddeyi ilk dışkısını yaptığında atacaktır. Ancak bazı gebeliklerde bu rahme atılıp, doğum esnasında çıkabilir.

Tekmelemelere hazır olun.

Bu haftadan itibaren karnınızda fazlasıyla hareket edebilen bebeğiniz yumruklama, tekme atma ve kıvrılarak dönme hareketlerini de gerçekleştirmeye başlar. Bu haftalardan sonra sizi fazlasıyla dürtebilir. Zaman zaman uyur ve uyanır. Saç ve tırnaklarının uzaması devam eder.

20 haftalık olan bebeğinizin cinsel organlarının gelişimi devam ediyor.

Erkek bebeklerde daha önce karın boşluğunda bulunan testisler bu dönemde torbalara doğru inmeye başlar. Kız bebeklerin yumurtalıklarında 6 milyon civarında yumurta hücresi bulunmaktadır. Rahim dokusu gelişirken, vajinanın ve labiumların oluşumu da devam eder. Aynı zamanda kasları da gün geçtikçe güçlenmektedir.  

Kalp atışlarını duyabileceksiniz.

Bu haftalardan sonra bebeğinizin kalp atışlarını daha iyi duyabileceksiniz. Kalbi, sizin kalp atış hızınızdan daha hızlıdır. Örneğin, sizin kalp atışınız 80 civarındaysa bebeğinizinki de 140 civarında olabilir. Amniyon sıvısının sıcaklığının normal vücut sıcaklığından fazla olması onun ılık bir ortamda muhafaza edilmesini sağlar.

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Artık gebeliğin yarı dönemine girmiş bulundunuz.

Bu hafta kendinizi daha enerjik ve pozitif hissedebilirsiniz. Sırt ve bel ağrılarınız büyüyen karnınıza oranla giderek artabilir. Ağrıyı azaltabilmek için belinizi yastıkla destekleyin.

Gebeliğiniz ilerledikçe kalbiniz daha fazla kan pompalayacaktır.

Kalbiniz dakikada ortalama 7 litre kan pompalar. Bu haftalarda bacaklarınızda varisler oluşabilir. Bunun nedeni artan kan hacminin rahat hareket edebilmesi için damarları esnetmesidir. Ancak doğumdan sonra kan hacminiz normale dönecektir.

Gebeliğiniz ilerledikçe rahminizde büyüdüğünden artık ölçülebilir bir seviyeye gelmiştir.

Bu haftadan itibaren haftalık büyüme 1 santimetre civarında olmalıdır. Ancak rahim büyüklüğünün bir standardı yoktur, değişiklik gösterebilir. 20. haftada rahminiz göbek hizanıza çıkmıştır ve bel çukurunuz yok olmuştur.

Gebelikte 20. hafta ve sonrasında baş dönmeleri yaşayabilirsiniz.

Bu nedenle ani hareketler yapmaktan kaçının. Vücut sıcaklığınızın normal zaman göre biraz daha yüksek olması nedeniyle fazlasıyla terleyebilirsiniz. Sık duş almak ve pamuklu giymek kendinizi rahat hissetmenizi sağlayacaktır. Bu dönemde göbek deliği ile kasık arasında bulunan kahverengi çizgi “linea nigra” olarak isimlendirilir. Bu çizgi ilk zamanlarda fark etmemeniz doğaldır. Hamilelik süresince melanin üretiminin artmasıyla bu çizginin de koyulaştığını göreceksiniz. Bu durum doğumdan sonraki birkaç ay içinde geçecektir.

SAĞLIK & BESLENME

Gebeliğin 20. haftasında özellikle demir alımına özen gösterin. Çünkü demir, oksijen taşıyan hemoglobinin (kırmızı kan hücresi) üretilmesinde önemli rol oynayan mineraldir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Beslenme

Yeni testlerin zamanı geldi

Gebeliğin 16 ile 20. hafta arasında üçlü test veya dörtlü test yapılmaktadır. Eğer bu testlerin sonucunda herhangi bir risk faktörü görülürse amniosentez (bebekten su alınması) yapılarak ileri bir tetkik aşamasına gidilir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Yapılması Gereken Testler

Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) olabilir mi?

İdrarda gereğinden fazla albümin cinsi proteine rastlanması ve yüksek tansiyon preeklampsinin yani gebelik zehirlenmesinin göstergesi olabilir. Preeklampsi, genel olarak doğuma çok yakın bir dönem olan gebeliğin üçüncü döneminde görülür ve hafif atlatılır. Ancak ağır geçerse bu bebeğin gelişiminde sorun yaşanabileceğini gösterir. Bu durumda en iyi yol bebeği doğurmaktır. Bulanık görme veya lekeler görme, el ve yüzde aşırı şişlik, ani ve şiddetli baş ağrıları, karın üst bölgesindeki ağrılar preeklampsinin belirtileri olabilir. Bu durumda hemen doktorunuzla görüşmelisiniz. Bakmanızda Fayda Var: Preeklampsinin (Gebelik Zehirlenmesi) Belirtileri ve Çözüm Yolları Nelerdir?

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Bu haftalarda uzun süre ayakta kalmaktan ve ağır kaldırmaktan kaçının. Belinizi incitecek hareketlerden uzak durun. Hafif egzersizler yaparak belinizi rahat ettirebilirsiniz. Ayrıca masaj ve sıcak duş da belinizi ve sizi oldukça rahatlatacaktır. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Yaşadığınız bu dönemin keyfini çıkarın! Artık gebeliğe alışmaya başlamanız ve ilk dönemde yaşadığınız sorunları geride bırakmanız belki de ertelediğiniz cinsel hayatınızı yeniden en istekli şekilde yaşayabilirsiniz. Unutmayın doktorunuz aksini söylemedikçe cinselliği gebeliğin her döneminde yaşayabilirsiniz. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.