Gebelikte 39. Hafta

Bebeğiniz 51 cm boyunda ve 3,4 kg ağırlığında. Tek hücre olan bebeğiniz 300 kemikle dünyaya merhaba diyecek.

Gebelikte 39. Hafta

Gebelikte 39. Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebeliğin 39. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 50.7 cm, kilosu ise 3 kilo 280 gram civarındadır.

Bebeğinizin sinirsel bağlantıları eklenmeye ve saçları uzamaya devam ediyor. Bebeğinizin bağışıklık sistemi henüz tamamlanmadı. Bu nedenle plasenta aracılığıyla bebeğiniz sizden antikor almaya devam eder. Alınan bu antikorlar, doğumdan sonraki 6 ay boyunca bebeğinizi çeşitli hastalıklardan koruyacaktır. Aynı zamanda bebeğiniz bazı antikorları (lg A) sizin sütünüzden de alacaktır.

Bebeğinizin pembe cildi bu haftalarda beyazlaşmaya başlar.

Henüz pigmentleri gelişmediğinden dolayı, koyu tenli bebekler de aynı şekilde beyazımsı görünecektir. Derisinin altındaki yeni deri katmanları gelişmeye devam edecektir. Bebeğinizin kilo alımı devam eder.

Bebeğinizin hormon üretiminden ve salınımından sorumlu olan endokrin mekanizması, onun dünyaya gelişine hazırlık yapar.

  Bebekler, dünyaya geliş sırasında, yükse oranda stres hormonu salgılamaktadır bu nedenle vücudu buna hazırlık yapmaktadır. Plasenta olmadan vücut sistemini yönetebilmesi için bu hormonların önemi büyüktür. Araştırmacılar bebeklerin dogmaya hazır oldukları zaman plasentaya doğumu başlatan ve östrojen üretimini arttıran kimyasal androjen sinyalleri/işaretleri gönderdiğini bulmuşlardır.

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Doğuma çok az kaldı. Hazır mısınız?

Bebeğiniz artık doğum halini aldığı için ciğerlerinize baskı yapmıyor, bundan dolayı daha rahat nefes alabiliyorsunuz. Varisleriniz daha belirgin bir hal alabilir. Doğum belirtilerini hissedeceksiniz. Belirtilerin arasında; suyun gelmesi, ishal ve mide bulantısı, enerji çoğalması, mukus tıpanın ayrılması ve hafif kanlı vajinal akıntı sayılabilir.

Denge sorunu nedeniyle dikkatli olmalısınız.

Büyüyen karnınız ve bebeğinizin rahminize yaptığı baskı nedeniyle denge sorunu yaşayacaksınız. Bu nedenle merdiven çıkarken veya banyo yaparken çok dikkatli olmanız gerekir.

SAĞLIK & BESLENME

Mide yanması ve kabızlık şikâyetleriniz devam ettiğinden dolayı, bol miktarda sıvı almaya ve lifli gıdalar tüketmeye özen gösterin.

Bebeğinizi emzirmeye yönelik besinler alın. Anne sütünün içinde mevcut olan karbonhidratlar, proteinler, LCP’ler dâhil olmak üzere yağlar, prebiyotikler, vitaminler, antikorlar bebeğiniz için çok önemlidir. Ay ve kabak çekirdeği, tam buğday lavaşı, besin katkılı kahvaltılık yulaf, yoğurt ve yoğurtlu içecekleri tüketebilirsiniz.

Doğumunuza az kaldığı için enerjiye ihtiyacınız olacak.

Sağlıklı, enerji veren yiyecekler almak, emzirme sırasında vücudunuza ve bebeğinize destek sağlayacaktır. Enerji oranı yüksek besinler; muz, kayısı, üzüm ve diğer kuru meyveler, tahıl barları, yulaflı kek ve fındıktır. Gün içinde kendinizi yormayın. Bunalmış ve çok sıcak hissederseniz bol bol sıvı tüketin. Ferahlatıcı soğuk su spreyi kullanın. Çok fazla yemek yiyemeyebilirsiniz ancak besin değeri yüksek yiyecekler tüketin. Az ve sık beslenin. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Beslenme

Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) olabilir mi?

İdrarda gereğinden fazla albümin cinsi proteine rastlanması ve yüksek tansiyon preeklampsinin yani gebelik zehirlenmesinin göstergesi olabilir. Preeklampsi, genel olarak doğuma çok yakın bir dönem olan gebeliğin üçüncü döneminde görülür ve hafif atlatılır. Ancak ağır geçerse bu bebeğin gelişiminde sorun yaşanabileceğini gösterir. Bu durumda en iyi yol bebeği doğurmaktır. Bulanık görme veya lekeler görme, el ve yüzde aşırı şişlik, ani ve şiddetli baş ağrıları, karın üst bölgesindeki ağrılar preeklampsinin belirtileri olabilir. Bu durumda hemen doktorunuzla görüşmelisiniz. Bakmanızda Fayda Var: Preeklampsinin (Gebelik Zehirlenmesi) Belirtileri ve Çözüm Yolları Nelerdir?    

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Bu hafta artık kendinize daha da dikkat etmelisiniz. Çünkü sancılarınız her an artabilir ve doğum başlayabilir. Bundan dolayı mümkünse çok hareket etmeden dinlenmelisiniz. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Gebeliğiniz boyunca ertelemediğiniz cinsel hayatınıza biraz ara verme zamanı. Ne de olsa bebeğiniz her an gelebilir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.