5 Aylık Bebek

5 aylık bebek oturma pozisyonları konusunda ne kadar istekli olduğunu size göstermeye başlayabilir. Onu oturtmaya çalıştığınızda bu oturur pozisyonu sevecektir.

5 Aylık Bebek

5 AYLIK BEBEK

5 Aylık Bebek, bu aylardan hareketleri biraz daha artarak sağa ve sola dönmeye başlayacaktır. Bu nedenle düşebileceğini hesaba katarak onu kesinlikle tek başına bırakmamalısınız. 5 Aylık Bebek gelişimi sürecinde, nesnelere daha iyi uzanmaya ve onları elleriyle kavramaya, reflekslerini ve tutma biçimini ilk aylara göre daha bilinçli yapmaya başlar. Yakaladığı nesneleri ağzına götürmeye başlayacağından, nesnelerin ne olduğuna ve hijyenine çok dikkat etmelisiniz. Ufak materyallerin olduğu nesneleri yutabileceği ihtimaline karşılık onun ulaşabileceği yerlerden uzakta tutun. Uzaktaki nesnelerin küçük bir kısmını görmeye başlayacaktır. Örneğin, uzakta olan bir oyuncağını fark edebilir. 5 aylık bebek gelişimi kilo boy oranları da süreçte artmaya başlayacaktır. Bebeğin ek gıdaya hazırlandığı dönemlerde 5 aylık bebek ne yemeli sorusu anneler tarafından sorulmaya başlar.  

5 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİMİ

Bebeğiniz elindeki oyuncağı ağzına götürmeye başladıysa bu diş kaşıntılarının başladığını gösterebilir. Bu nedenle ona güvenle dişlerini kaşıyabileceği, diş kaşıyıcı oyuncaklardan alabilirsiniz. Bu oyuncakların temizliğine dikkat etmeniz çok önemlidir. 5 aylık bebek oturmapozisyonları konusunda ne kadar istekli olduğunu size göstermeye başlayabilir. Onu oturtmaya çalıştığınızda bu oturur pozisyonu sevecektir. Oturur pozisyonda elleri kendisini desteklerken sırtı da kıvrık bir pozisyon alır.     

5 aylık bebek      

Güvenli olabilmesi için oturma denemelerini kısa sürelerde ve bebeğiniz kucağınızdayken yapmanızı tavsiye ederiz. Bebeğiniz her geçen gün güçlenmeye devam edecektir. Ancak yine de onu desteksiz oturtmaya çalışmak sağlığı için sakıncalı olabilir. Tek başına oturtma denemelerini 6 aydan önce yapmamanız önerilir. Çünkü dengesini sağladığı ellerinden birini kaldırabilir ve bu da düşmesine neden olabilir. Eğer kollarından kaldırıp ayakta tutarsanız dik durmaya çalışarak adım atmak için hamle yapabilir. Yine bu ayda rahatça yuvarlanabilir ve ters dönebilir.

SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM

Bebeğinizi oyun halısıyla tanıştırmanın tam vakti. Onu, oyun halısının üzerine koyup, etrafına da oynarken kendisine zarar vermeyeceği oyuncakları yerleştirebilirsiniz. Oyun halısındaki renk ve oyuncaktaki çeşit fazlalığı algılama ve ilişki kurma becerisinin gelişmesine yardımcı olur. İfade yeteneği daha iyi durumda olduğundan duygularını rahatça algılayabilirsiniz. Beğendiğini, mutlu olduğunu, rahatsız hissettiğini, sevgisini göstermeye başlar.   

5 aylık bebeklerin gelişimi   

Bebeğinizin duyuları gittikçe daha da gelişmeye devam eder. Neredeyse bir yetişkin kadar duymaya başlar. Bu da iletişim becerisinin hızla artmasını sağlar. Kendi kendisine sesler çıkarmaya, gülümsemenize karşılık gülücükler atmaya devam edecektir. Birlikte aynaya bakarak, onun kendisini tanımasını sağlayabilirsiniz. O ayna karşısında kendini incelerken, konuşma refleksleri de göstermeye başlayacaktır. Onunla birlikte siz de konuşabilirsiniz. Ona vücudundaki organların neler olduğunu, onu ne kadar sevdiğinizi anlatabilirsiniz. Bu durumun hoşuna gidip gitmediğini anlayabileceğiniz tepkiler verecektir, endişelenmeyin.

5 AYLIK BEBEK KİLOSU

  • 5 aylık kız bebeklerde kilo; alt sınır 5000 gr. ortalama kilo 6900 gr. üst sınır 8700 gr'dır.
  • 5aylık erkek bebeklerde kilo; alt sınır 5100 gr. ortamalama 7100 gr. üst sınır 9 kg. dir.

  5 aylık bebekte boy ve kilo  

5 AYLIK BEBEKLERDE BOY

  • 5 aylık kız bebeklerin boyu; alt sınır; 57 cm, ortalama boy 64 cm. üst sını 70 cm'dir.
  • 5aylık erkek bebeklerin boyu; alt sınır; 58 cm, ortalama boy 64 cm. üst sınır, 70 cm'dir.

5 AYLIK BEBEK BESLENMESİ

Birçok ebeveyn 4 ila 6 aylık süreçlerde ek gıdaya geçmek için acele eder. Ancak bebeklerin en az ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesinin önemi unutulmamalıdır. Sütünüzün az geldiğinizi düşünüyorsanız yine doktorunuza danışarak nedenleri üzerinde çözümler bulabilirsiniz.

5 Aylık Bebek Beslenmesi Tablosu

5 aylık bebek beslenmesi tablosu   

Sütünüzün az gelip gelmediğini anlamanız için bebeğinizin kilo alımını kontrol edebilirsiniz. İlk 3 ayda minyon görünümünde olan bebekler ayda 500 ila 600 gram alabilmektedirler. 4-5. aydan sonra büyümeleri yavaşladığından ortalama kilolara sahip bebeklerin ayda yine 500-600 gram alması normal kabul edilmektedir. Ortalama kilonun biraz altında olan bebekler için ise bu rakam 300-400 grama kadar düşebilmektedir.   5 Aylık bebeklerde ek gıdaya geçmek için doktorunuz aksini söylemedikçe bebeğinize anne sütü haricinde bir takviye vermemenizi öneririz.

5 AYLIK BEBEK UYKU DÜZENİ

5 aylık bebek uyku düzeni, bebeğinizin her geçen gün yeni motor becerileri kazanması nedeniyle biraz sekteye uğrayabilir. Bebeğiniz kazandığı bu becerileri denemek için de sabahları sizi erkenden uyandırabilir. Uyandığı zaman ağlamıyor, yatağında kendi kendine oynuyorsa, akşam onu yatırdığınızda yanına bir uyku arkadaşı koyabilirsiniz.

5 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur? -  Bebeklerde Gündüz ve Gece Uykusu

5 aylık bebekler kaç saat uyur   

Bebeğinizin yanına koyduğunuz uyku arkadaşını her gördüğünde uyuma refleksi gösterecektir. Ancak uyku arkadaşını yatağından çıkarmamalı sadece yatacağı zaman yanına koymalısınız. Bu ay diş çıkarma sancıları baş gösterebileceğinden huzursuz olabilir. Bu da ağrıya bağlı gece uyanmalarına neden olabilir. Doktorunuzun önerileri doğrultusunda huzursuzluğunu azaltabilirsiniz.     5 Aylık Bebek Gündüz Uykusu Kaç Saat Olmalı?

5 AYLIK BEBEK DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

  • Doktorunuz bebeğinizin uyuması, beslenmesi ve genel gelişimiyle ilgili sorular soracaktır.
  • Bebeğinizin kilosu, boyu ve baş çevresinin ölçümü yapılacak, doğumdan itibaren tutulan gelişim çizelgesine son durum eklenecektir.
  • Daha önce yaşanılan bir sorun varsa bunun için genel bir fizik muayenesi yapılacaktır.
  • Bebeğinizin görme, işitme, el becerisi, sosyal etkileşimleri kontrol edilecektir.
  • Bu ay bebeğinize uygulanacak herhangi bir aşı bulunmaz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.