19 Aylık Bebek

19 aylık bebek, artık tamamen kendi özgür dünyasında dolaşabilmektedir. Artık yürüme, koşma gibi eylemlerle hareket kabiliyeti daha da gelişmeye devam eder.

19 Aylık Bebek

19 AYLIK BEBEK

19 aylık bebek, artık tamamen kendi özgür dünyasında dolaşabilmektedir. Ondokuz aylık bebeğinizin yürüme, koşma gibi eylemlerde hareket kabiliyeti gelişmeye devam eder. Merdiven veya tepe gibi yerlere kolayca çıkıp inebilir. Bu nedenle düşme ve ev kazalarına karşı evde güvenlik önlemlerini yeniden gözden geçirin. 19 Aylık Bebek gelişim sürecinde süt dişleri neredeyse tamamlanmıştır. Ortalama 12 ila 16 adet diş görülebilir. 19 aylık bebek boy ve kilosu 11 kilonun ve 80 cm üzerindedir. Baş çevresi de yaklaşık olarak 48-49 cm civarındadır. Ölçüler anne ve babanın fiziksel durumuna göre değişiklik göstermektedir. 19 aylık bebek dil gelişiminde; 3-50 arasında kelime konuşabilir. Her ne kadar uyku rutini olsa da odasına gidip uyumak istemeyebilir.  

19 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİMİ

Eğer sizin bebeğiniz henüz bunu yapamadıysa endişelenmeyin, bazı bebeklerde bu durumun gerçekleşmesi biraz zaman alabilir. El ve ayak uyumu üst düzeyde gelişmiştir. Bu da kendi boyutundaki hafif eşyaları rahatlıkla taşımasını sağlar. Bu dönemde bebeğinizde düzen ve tertip duygusu gelişmiştir. Bu da onun eşyaların yerini istediği gibi değiştirmesini sağlar. Bebeğiniz bu durumu bir oyun haline getirebilir. Nesnelerin üzerinde bulunan tutacak, düğme ve benzeri gereçlerin ne işe yaradığını anlayabilir, kapı kollarını kullanarak istediği odaya rahatça girebilir, televizyonu açabilir. Kıyafetlerini kendisi giyip çıkarabilir. Sizin kullandığınız ama ona yabancı gelen saat, gözlük, şapka gibi eşyaları hediye etmenize sevinecektir. Ayakkabısını kendi başına giyip çıkarabilirken, ayakkabı ile ilgili yaşadığı bir sıkıntı varsa bunu mimik ve el hareketleriyle belli eder.

Bu Ayda Süt Dişleri Tamamlanır

19 aylık olan bebeklerin süt dişleri neredeyse tamamlanmıştır. 12 ila 16 adet diş görülebilir. Doktorunuzla görüşerek bebeğinizin sağlıklı bir diş yapısına sahip olması için neler tüketmesi gerektiğini öğrenebilirsiniz.  

Tuvalet Eğitimine Başlayabilirsiniz

Bebeğinizin tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını onu en iyi tanıyan kişi olarak siz bilebilirsiniz. Eğer söylediğiniz basit komutları anlayıp uygulayabiliyor ve fiziksel koordinasyonu iyiyse tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz. Tuvalet eğitimi konusunda emin değilseniz bir uzmandan yardım da alabilirsiniz. Bebeğinizin tuvalet eğitiminin önemini anlamasını sağlamalı ve başardığında onu takdir etmelisiniz. Ancak bebeğinizin hazır olmadığını düşünüyorsanız acele etmeyin. Bu süreç 3 yaşına kadar sürebilmektedir.   Bebeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? Detaylar İçin Tıklayın  

Bebeğinizi Engellemeyin Güvenlik Önlemi Alın

Bebeğiniz artık kendi bağımsızlığını kazanmış olduğundan her şeyi tek başına yapmak isteyebilir. Kendi başına yürüyebilir, hareket edebilir, her yeri karıştırabilir. Onu engellemek yerine, güvenlik önlenmeleri almanız tavsiye edilir. Bebeklerin etrafındaki nesneleri dokunarak, tutarak, bir yerden bir yere taşıyarak keşfettiklerini ve bu yolla öğrendiklerini unutmayın. Küçük nesneleri parmakları arasından geçirirken, ağır nesneleri itmeyi ve çekmeyi deneyecektir. Benzer şekilleri olanları eşleştirmeyi denemekten hoşlanırlar. Aynı zamanda farklı şekillerde delikleri olan kutuya uygun şekilli parçaları atmak da bu dönemde oynayabileceği oyunlardandır. Oyun veya oyuncakları seçerken bebeğinizin yaşına uygun olanları almaya dikkat edin.   Evde Bebek Güvenliği Nasıl Sağlanır? Detaylar İçin Tıklayın  

SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM

Bebeğiniz sizi taklit etmeye devam ederek, taklit yeteneklerini daha da geliştirir. Yaptığınız işlerde size yardım etmek ister. Henüz oyunla iş arasındaki farkı göremediği için, istediği zaman size yardım etmesi için onu yüreklendirin. Örneğin, bulaşık makinesini dizerken, taşıyabileceği şeyleri ona verin o yerleştirsin veya araba yıkadığınız zaman hortumu tutmasına izin verin. Bebeğiniz etrafında onu izleyen birilerinin olmasından hoşlanır. Onlara yaptığı şeyleri göstermek hatta belki de kişileri oyununa katmak ister. Yapmasını istemediğiniz bir şeyi ona sert tonda değil de daha sakin ve anlayacağı bir şekilde söylemeniz gerekir. Bebeklerde bu aylarda vurma ve ısırma gibi davranışlar gözlemlenebilmektedir. Ancak bunlar bebeğinizin kavgacı bir kişiliği olduğunu göstermez. Yine de böyle bir durumla karşılaşırsanız bunun yanlış olduğunu bebeğinize kızarak değil de anlayabileceği şekilde sakince anlatmalısınız. Bu davranışların bir çok nedeni olabilir. Örneğin diş çıkarma, kaşıntıya neden olduğundan, bu kaşıntıyı gidermek için veya tamamen meraktan ısırıyor olabilir.

İnatçı Davranışlarda Bulunması Normal

Ondokuz aylık olan bebeğinizin bu ayda da inatçı davranışlarına devam ediyor olması normal karşılanır. Herhangi bir şey için ısrar edebilir, hırçınlaşabilir ve bağırabilir. Kurallar, bağımsızlık, kontrol ve rutinler bu dönemlerin en önemli konularındandır. Bebeğinizin kendi kendine yürümesi, giyinmesi, uyuması önemlidir. Başarısız oldukları bir konuda çığlık çığlığa bağırabilir veya yerde tepinerek ağlayabilir. Bunlar ebeveynleri oldukça zorlayan öfke nöbetleridir. Rutini korumak, bu nöbetleri engelleyebilmenin en iyi yoludur. Bebeğinizin kendini güvende hissetmesine ve sakinleşmesine yardımcı olun.

Öfke Nöbetlerini Tetikleyecek Şeyleri Kesinlikle Yapmayın

İnatlaşma ve hırcınlığı devam eden bebeğinizin öfke nöbetini tetikleyebilecek şeyleri kesinlikle yapmayın. Söz konusu durumlarda dikkatini dağıtmaya çalışın. Öfke nöbeti konusunda sorunlar yaşıyorsanız bir uzmandan destek almayı kesinlikle ihmal etmeyin. Öfkesi geçtiğinde onunla konuşmaya, neden bu kadar öfkelendiğini sormaya çalışın. Ne istediğini anlamak istediğinizi ona belli edin. Sorularla onu yönlendirin, bu onu rahatlatacaktır. Öfke krizlerinin bir diğer nedeni de hayal kırıklarının öfke nöbetlerini tetiklemesidir. Eğer elinden oyuncağı alınırsa, yaşadığı hissi henüz kelimelerle anlatamadığı için mutsuzluğunu veya kızgınlığını vurma, itme, ısırma şeklinde gösterebilir. Bebeğinizin bu davranışlarını desteklemeyin. Bu yaptığının yanlış olduğunu sakin ve kararlı bir şekilde ona anlatın.

19 Aylık Bebek Dil Gelişimi

19 aylık bebek dil gelişimi; bebeğiniz bu aylarda bazı eylem kelimelerini kullanmaya başlayabilir; gel, at, git gibi... Ona kitap okumaya devam edin ve okuduğunuz kitaplarda bazen durun ve onun boşlukları tamamlamasını bekleyin. Bunu denemek için okuduğunuz hikayedeki can alıcı kelimeleri söylemeden bekleyin, o tamamladığından bundan ne kadar keyif aldığını görebilirsiniz. Resimli kitaplarla ona gördüğü resimlerin isimlerini, resimdekilerin neler yaptıklarını, neler hissettiklerini ve nasıl sesler çıkardıklarını açıklayın. Örneğin kitapta bir at resmi gösterin ve ona "bu bir at, hızlı koşan büyük bir hayvandır" diyebilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra resimleri ona tekrar gösterin ve bu sefer siz sorun ve göstermesini bekleyin.

19 Aylık Bebek Dil Gelişimi ve Konuşma

  • 3-50 kelime arasındaki kelime konuşur,
  • Vücudunda bulunan altı kısmın ismini söyleyebilir,
  • İki resmi tanıyarak gösterebilir.

19 Aylık Bebek Oyunları

  Ondokuz aylık bebek oyunları içerisinde sıvıları bir kaptan diğerine aktarma oyunu bu aylarda suyla oynamayı seven bebeğiniz için idealdir. Bebeğinizin suda oynayabilmesi için evin bir bölümünü ona tahsis edebilirsiniz. Bebeğinizin çok hoşuna gidecek bu tür oyunlar bebeğinizin motor gelişimini de olumlu yönde etkilemektedir. Su oyunu oynarken suyun dökülüp kaygan bir zemin oluşturmamasını sağlamak için gerekli önlemler almanız gerektiğini unutmamalısınız.

BESLENME

Son derece hareketli olan bebeğiniz için yemek saatlerini eğlenceli hale getirebilirsiniz. Bu dönemlerde bebekler pek yerlerinde duramadıklarından, onları yemek masasına oturtmak da biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Yemek saatlerini keyifli hale getirerek hem öğrenmesini destekleyebilir hem de yemek yemekten uzaklaşmasına engel olabilirsiniz. Ancak unutulmaması gereken, yemek sırasında bebeği oyalamak televizyon izletmek, oyun oynamak veya eline telefon vermek doğru bir yöntem değildir. Örneğin, meyve veya sebze sevmeyen bebeğinize neşeli tabaklar hazırlayabilirsiniz. Hayvan şekilleri yaparak bebeğinizin tabağını keyifle yemesini sağlayabilirsiniz.

Sebze Yeme Konusunda Sıkıntı Yaşayabilirsiniz

Özellikle sebze yeme konusunda bazı bebeklerin sıkıntı yaşadığı çok konuşulan konular arasında. Bunun için hazırladığınız yiyeceklerin içine sebzeleri gizleyebilirsiniz. Örneğin, hazırladığınız köfteyi sebzeli yapabilir veya sabah kahvaltısındaki omletin içerisine yine sebzelerden ekleyebilirsiniz. Daha önce yemeği tercih etmediği yemekleri ara ara tekrar deneyerek verebilirsiniz. Bebekler bu dönemlerde yeni tatlara oldukça meraklı olacaklardır. Asitli ve hazır meyve suları yerine, meyvelerden veya sebzelerden sıkacağınız sağlıklı meyve sularını içirebilirsiniz. 2 yaşına kadar bebeklerin alması gereken günlük kalori miktarı 1000'dir. Siz de yiyeceklerin kalorilerini hesaplayarak bu ihtiyacının karşılanmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğiniz hemen hemen sizin yiyebildiğiniz tüm besinleri tüketebilecek durumdadır. Bu nedenle evde sağlıksız gıdalar yerine organik ve doğal ürünler bulundurmaya özen gösterin. Uzmanlar tarafından bu ayda da anne sütü vermeye devam etmeniz önerilir.

19AYLIK BEBEĞİN BOYU VE KİLOSU

19 aylık bebeğin boyu ve kilosu WHO -Dünya Sağlık Örgütünün standartlarının belirttiğine göre, 9 kg ile 14 kilo arasında, boyunun ise, 76 cm. ile 88 cm arasında olması beklenir.

19 aylık bebek kaç cm olmalı?

  • Bebeğin kız ise boyu; 76.2 cm ve 87.3 cm arasında,
  • Bebeğin erkek ise 78.1 cm ve 88.4 cm cm arasında olmalı.

19 aylık bebek kaç kilo olmalı?

  • Bebeğin kız ise kilosu 8.3 kg ve 13.3 kg,
  • Bebeğin erkek ise 9 kg ve 13.7 kg arasında olmalı.

UYKU

Bebeğinizin hayata adapte olmaya başlamasıyla birlikte uyku eğitimini gözden geçirmeniz önemlidir. Genellikle uyku öncesinde emzirilmeye alışan bebeklerde 1,5, 2 yaşına kadar sallanarak, emerek ve ayakta uyuma alışkanlıkları devam edebilir.Hem bebeğinizin hem de sizin sağlıklı gelişimi ve yaşam kalitesi için uyku eğitimi çok önemlidir. Bu aylarda sık sık uyanan bebeğinizi emzirmeden uyutmanız, uyku öncesi ritüellerini gerçekleştirmeniz yararlı olacaktır.   Bebekler Kaç Saat Uyumalı? Detaylar İçin Tıklayın  

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Bu ay doktorlar özellikle bir kontrol yapmayabilir. Yine de kontrole götürmek istiyorsanız, genel fiziksel bir muayene ve gelişim takibi yapılabilir. 24. aya kadar yapılacak herhangi bir aşı bulunmamaktadır.  Bebek Aşı Takvimi İçin Tıklayın

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.