Gebelikte 34. Hafta

Bebeğiniz yaklaşık 45 cm ve 2 kilogram. Hamilelik sürecinin iyice ilerlemiş olmasıyla bu dönemde birçok bebek doğum pozisyonunu almış oluyor.

Gebelikte 34. Hafta

Gebelikte 34. Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebeliğin 34. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 45 cm, kilosu ise 2 kilo 150 gram civarındadır.

34 haftalık bebek, tıpkı bir yenidoğan gibi davranmaya başlar. Uyanık olduğundan gözlerini açabilir, uyuduğu zamansa gözlerini kapatabilir. Sinir sistemi durmadan gelişmeye devam etmektedir.

Cilt yapısı değişmekte ve gelişmektedir.

Akciğerleri gelişimini sürdürmeye, cildinin altında bulunan yağ katmanı da gelişmeye devam etmektedir. Oluşan tırnakları uzamaya da başlamıştır. Bebeğinizin vücut ısısını korumada yardımcı olan saçları büyük oranda çıkmaya başlamıştır. Aynı zamanda bağışıklık sistemi de basit mikroplara karşı onu koruyabilecek seviyeye gelmiştir.  

Gebelikte 34 haftada bebeğinizin göz rengi, bebek mavisi olarak adlandırılan bir renktedir.

Ancak bu renk, bebeğinizin doğumdan sonra gözlerinin hangi renk olacağından bağımsızdır. Gözlerindeki pigmentasyon süreci henüz tamamlanmadığından bu renk doğumdan sonra da devam edecektir. Doğumdan birkaç hafta sonra bebeğinizin gözleri kendi rengine kavuşacaktır.

Karnınızda bebeğinizin öğrenmesini mümkün kılan trilyonlarca bağlantı, beyninde şekillenmeye başlamıştır.

Bu beyin gelişimi bebeğinizin sık sık uyumasının nedenidir. REM uykusunda olan bebeğiniz hayal görebilir ve buna bağlı olarak tıpkı bir yetişkin gibi gözleri hızla etrafında dönebilir. Bebeğin gelişimi sadece doğumla beraber tamamlanmaz. Doğumdan sonraki ilk bir yıl içinde bir bebeğin beyin büyüklüğü üç katına çıkmaktadır. Bu da bir yetişkin beyninin dörtte üçü eder.

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Bebeğinizi dış dünyaya hazırlamak için antikor üretmeye devam edersiniz.

İyice ağırlaşan bedeniniz, hareketlerinizi büyük oranda kısıtlayacaktır. Doğumunuza az bir süre kaldığından doğum çantanızı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bu dönemlerde sık sık yaşadığınız doğum sancıları sizi doğuma hazırlamak içindir. Kısa süreli sancılardır. Büyüyen karnınız ve içinizde karnınızla birlikte büyüyen bebeğiniz size bazı fiziksel sıkıntılar yaşatabilir. Örneğin, yatış pozisyonunda zorlanabilirsiniz. Gebeliğin 34. haftasında doktorlar genellikle sol tarafa yatmayı önermektedir. Vücudunuzdaki şişlikler yine devam edecektir. Lokal masaj yapılması şişlikleri biraz engelleyebilir.

SAĞLIK & BESLENME

Bebeğiniz tüm besinini anne sütünden alacaktır.

Bu yüzden emzirme için sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmeniz çok önemli. Hamilelikte olduğu gibi, vücudunuz ilk önce bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayacak. Bebeğiniz ve kendiniz için beslenmenize dikkat etmelisiniz. Emziren annelerin günlük 2 litreden fazla sıvı tüketmeleri gerekir. Haftada en az iki gün balık tüketebilirsiniz. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Beslenme

Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) olabilir mi?

İdrarda gereğinden fazla albümin cinsi proteine rastlanması ve yüksek tansiyon preeklampsinin yani gebelik zehirlenmesinin göstergesi olabilir. Preeklampsi, genel olarak doğuma çok yakın bir dönem olan gebeliğin üçüncü döneminde görülür ve hafif atlatılır. Ancak ağır geçerse bu bebeğin gelişiminde sorun yaşanabileceğini gösterir. Bu durumda en iyi yol bebeği doğurmaktır. Bulanık görme veya lekeler görme, el ve yüzde aşırı şişlik, ani ve şiddetli baş ağrıları, karın üst bölgesindeki ağrılar preeklampsinin belirtileri olabilir. Bu durumda hemen doktorunuzla görüşmelisiniz. Bakmanızda Fayda Var: Preeklampsinin (Gebelik Zehirlenmesi) Belirtileri ve Çözüm Yolları Nelerdir?

Erken doğum olabilir mi?

Gebeliğin 24. haftası le 37. hafta arasında doğumun gerçekleşmesi erken doğum olarak adlandırılmaktadır. Rahminizin nedensiz açılması ve tıbbi gereksinimler dışında suyunuzun gelmesi erken doğumun işaretidir. Bu nedenle bu haftalar oldukça önemlidir. Genital enfeksiyon, plasentada sorunlar veya rahim boyu yetmezliği erken doğum nedeni olabilir. Erken doğum belirtileri: Vajinal akıntının çoğalması, vajinal akıntıda değişiklik, ağrı, adet ağrısı gibi sancılar, pelvik bölgesinde basınç, bel bölgesinde daha önce hissetmediğiniz ağrılar. Belirtilerden biriyle karşılaşırsanız hemen doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin. Bakmanızda Fayda Var: Erken Doğumun Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Bu haftalarda düzenli egzersiz yapmak doğuma oldukça yardımcı olacaktır. Gebeliğin üçüncü döneminde size uygun olan egzersizler hafif tempolu olan yürüyüşlerdir. Hem bebeğiniz hem de sizin sağlığınız için doktorunuz aksini söylemedikçe egzersiz yapmak faydalıdır. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Doğuma az kalmış olması, doğuma ve bebeğinize sair endişelerinizin artmasına neden olabilir. Bu nedenle cinsel isteksizliğiniz artabilir. Doğum endişelerinizi doktorunuz ve eşinizle paylaşarak kendinizi rahatlatabilir, cinsel isteksizliğinizin önüne de geçebilirsiniz. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.