16 Aylık Bebek

16 aylık bebek artık koşabilecek kadar yürüme reflekslerini geliştirmeye başlar. Aynı şekilde tırmanma konusunda da oldukça beceriklidir.

16 Aylık Bebek

16 AYLIK BEBEK

Artık 16 aylık olan bebeğinizin kaba motor becerileri yanında ince motor becerileri de hızla gelişmeye devam etmektedir. Günden güne gelişen taklit yeteneği bebeğinizin hem sosyal hem de dil gelişimine büyük katkı sağlamaktadır. 16 aylık bebek kilosu Dünya Sağlık Örgütü (WHO) standartlarına göre, 10,5 kg ile 11 kilo arasında, boyunun ise, Kız bebek boyu 73.3 cm ve 83.9 cm, Erkek bebek boyu 75.4 cm ve 85.1 cm'in arasında olmasının ideal olduğu belirtilir.  

16 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİM

16 aylık bebek artık koşabilecek kadar yürüme reflekslerini geliştirmeye başlar. Aynı şekilde tırmanma konusunda da oldukça beceriklidir. Bu nedenle evinizi bebeğinizin güvenliğini sağlayacak şekilde düzenlemenizde fayda var.  Merdivenleri emekleyerek rahatça çıkabilir. Oyuncaklarını üst üste dizebilir. Bu dönemde aldığınız küplerle de rahatça oynayabilir. Düzen duygusu gelişmeye başlayan bebeğiniz, oyuncaklarını renklerine ve şekillerine göre ayırt edebilir. Elinde tuttuğu nesneyle odalarda gezebilir. Bu, vücut dengesini en etkin şekilde ayarlaması açısından tam bir antrenman gibidir. Elinden oyuncağını almamalı, aksine onu bu duruma teşvik etmelisiniz.   

Evde Bebek Güvenliği Nasıl Sağlanır? Detaylar İçin Tıklayın   

16 aylık bebek neler yapar

 Onaltı Aylık Bebeğin Yapabilecekleri

İşaret ve baş parmağıyla ince nesneleri bile rahatlıkla kavrayabilmesiyle birlikte 16 aylık olan bebeğinizi daha önce kalem ve kağıtla tanıştırmadıysanız tam sırası. Kalem ve kağıt arasındaki ilişkiyi kısa sürede kavrayacak ve zamanla çizgi ve daire gibi şekilleri denemeye başlayacaktır. Geometrik ve analitik zekası sürekli bir ilerlediğinden dolayı, çevresindeki kişilerin eşyaları ve kıyafetleri arasında işlevsel bağlar kurmaya başlayabilir.  

16 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

  • Kağıt üzerinde karalama yapabilir,
  • 16 aylık bebek motor gelişimi,
  • Ayağıyla topa vurabilir,
  • Koşabilir,
  • Yardım alarak dişlerini fırçalayabilir,
  • Taklit ederek nesneleri fırlatabilir.

SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM

Bebeğinizle birlikte yapacağınız aktivitelerin onun gelişimi için önemli olduğunu unutmayın. Televizyon veya elektronik bir cihaz vererek bebeğinizin oyalanması değil, kaliteli zaman geçirmesi gerekir. Bu dönemde bebeğinizin yaptığı olumsuz bir duruma karşı onu cezalandırmak yerine, açıklama ve yönlendirme yapmanız daha hızlı ve doğru şekilde öğrenmesini sağlayacaktır. Bebeğinizi doğru yönlendirecek sözler söyleyerek onunla daha sağlıklı bir iletişim kurabilirsiniz. Bazı mantıklı kurallar koyarak bunlara uymasını sağlayın. Bu aylarda bebeğiniz söylediğiniz veya yapmasını istediğiniz şeylere itiraz edebilir. Bunun için yaptırmak istediğiniz şeyleri daha keyifli hale getirmeye çalışın. Örneğin, bir yere gidecekseniz ve araç koltuğuna binmesi gerektiği halde buna itiraz ediyorsa, araç koltuğuna en sevdiği bir kaç oyuncağını koyabilir, gittiğiniz yer hakkında ona bilgi verebilirsiniz.  

Dil ve Konuşma Gelişimi

Bu aylarda bebeğiniz oyuncaklarını bir başkasıyla paylaşma konusunda biraz sıkıntı yaşayabilir, onları paylaşmak istemeyebilir. Bunlar oldukça normaldir ve sağlıklı bir bebeğin gelişim özellikleridir. Bu nedenle endişelenmenize gerek yok. 5 ila 6 tane kelimeyi rahatça söyleyebilir. Kendisine verdiğiniz basit emirleri anlar ve uygular. Bu dönemlerde bebeklerin ayrıca herhangi bir sesten rahatsız olup korktuğu gözlenebilmektedir.   

16 aylık bebek gelişimi  

Bu Ayda Bebeğinizin Babasıyla Zaman Geçirmesini Sağlayın

Bebekler en çok anneleriyle zaman geçirdiklerinden onlara olan bağlılıkları da normal karşılanmalıdır. Ancak bu bağlılık, bir süre sonra aşırı bir hal alabilir. Size bu kadar bağlanması mutluluk verici olabilir fakat bu durum zamanla kişilik gelişiminin sıkıntıya girmesine neden olabilir. Bu nedenle annelerden çok babaların da bebekleriyle aynı oranda zaman geçirmeleri çok önemlidir. Çünkü bir süre sonra bebekler babalarına gitmek istemeyebilir. Anne ve babaların mümkün oldukça eşit sorumluluklar alması, bebeklerine olan düşkünlüklerinin ve ilgilerinin aynı olması gereklidir.

16 aylık bebek diş fırçalama  

Diş Fırçalama Alışkanlığı Kazanabilir

Bebeğiniz bu aydan itibaren diş fırçalamayı öğrenebilir. Diş fırçalama konusunda isteksiz olabilir, bu oldukça normaldir. İlk zamanlarda kendi kendisine denemesine izin verin. Daha sonra asıl fırçalamayı ona nazikçe siz yapın. Eğer ona diş fırçalamayı öğretmek istiyorsanız; öncelikle işe ilk zamanlarda ılık su kullanmakla başlayın. Çalkalamayı ve tükürmeyi öğrenene kadar diş macunu kullanmamanız tavsiye edilir. Yine de bu konuda bir uzmandan destek alabilirsiniz. Ağız ve diş sağlığı için 16 ay civarında bu rutini sağlamanız önemlidir. Küçüklere özek yapılmış diş fırçalarını kullanabilirsiniz. Her sabah ve akşam diş fırçalaması için onu teşvik edebilirsiniz. Eğer bu konuda isteksizse yine küçük ve eğlendirici oyunlara başvurabilirsiniz.

16 aylık bebek oyunları   

16 Aylık Bebek Oyun ve Aktiviteleri

Bebeğinizle yaratıcı oyunlar oynamaya devam edin. Örneğin herhangi bir oyuncağını bir kutuya koyarak nerede olduğunu sorun ve bulması için onu yönlendirin. Hatta onunla birlikte siz de arayın. Koyduğunuz oyuncağı bulması onu heyecanlandıracaktır. Saklama ve bulma oyunlarında sizi ilgiyle takip edeceğinden emin olabilirsiniz. Zihinsel gelişimi tetiklemesi açısından nesne ve kavram devamlılığını takip etmesini sağlamalısınız.

BESLENME

Bebeklerin beslenmesinde en sık yapılan hatalardan biri de yemek yemek istemeyen bebeği zorla beslemeye çalışmaktır. Aynı zamanda uzmanlar tarafından, televizyon karşısında veya oyunlarla oyalayarak yemek yedirmeye çalışmanın da son derece yanlış olduğu belirtilmektedir. Bebeğiniz bu dönemde yemeğini kendi başına yemek ister, bu nedenle yapmanız gereken, bebeğinizin isteklerini saygı göstermeniz ve istediği gibi yemeğini yemesine izin vermenizdir.

16 Aylık Bebek Yemekleri

Onaltı aylık olan bebeğinizin yemekleri içerisinde; süt, et, meyve-sebze, tahıl, yağ gibi gıdaları dengeli bir şekilde tüketmesi gerekir. 2 yaşına kadar bebeklerin günlük kalsiyum ihtiyacı 350 mg kadardır. Bu kalsiyum miktarını karşılayabilmek için günde 250-300 gram yoğurt, süt ve bir kibrit kutusu kadar beyaz peynir yedirmeniz tavsiye edilir. Aynı zamanda 2 yaşına kadar ek gıdaların yanı sıra anne sütü vermeye de devam etmelisiniz.     

16 aylık bebek beslenmesi   

Üç Öğün Beslenme Düzenine Alıştırın

Bebeğinizi günde 3 öğün olacak şekilde bir beslenme düzenine alıştırmanız, sağlıklı bir birey olmasının en temel koşullarından birisidir. Bu düzende bebeğinizi 3 ana öğün ve 3 ara öğün olmak üzere toplamda 6 öğün şeklinde beslemeye devam edebilirsiniz. Aşırı yağlı, tuzlu ve şekerli yiyecekleri tüketmemesi konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. Her yetişkine zararlı olan bu besinler bebeğiniz için de oldukça zararlıdır. İleri de obezite gibi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Abur cubura düşkünlük bu dönemlerde başladığından, bebeğinize bu tür ürünleri hiç alıştırmamanız ve zararları konusunda bebeğinizle konuşmanız yararlı olacaktır.  

16 AYLIK (ONALTI AYLIK) BEBEĞİN KİLOSU

16 aylık bebeğin kilosu ortalama 8,25 kg - 13,00 kilo arasında olması beklenir. Uzmanlar bebek kilo tablosunu kız ve erkek bebek olarak iki şekilde hazırlamışlardır.

16 aylık bebek en az kaç cm olmalı?

  • Bebeğin kız ise boyu 73.3 cm ve 83.9 cm,
  • Erkek ise 75.4 cm ve 85.1 cm arasında olmalı.

UYKU

Bu aylarda bebeğinizin rutin haline gelen iki uyku düzeni tek ve daha uzun öğle uykusuna dönüşebilir. Bir süre sonra sabah uykusu sırasında daha sakin aktiviteler yapmaya çalışın. Mümkünse evde bir şeyler yapmaya çalışın ve dışarıda olmayın. Bu ayın sonuna doğru yeni uyku düzenine alışacaktır.   

Bebekler Kaç Saat Uyumalı? Detaylar İçin Tıklayın   

16 aylık bebek doktor kontrolü  

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Bu ay doktorlar özellikle bir kontrol yapmayabilir. Yine de kontrole götürmek istiyorsanız, genel fiziksel bir muayene ve gelişim takibi yapılabilir. 18. aya kadar yapılacak herhangi bir aşı bulunmamaktadır.  Bebek Aşı Takvimi İçin Tıklayın

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.