Gebelikte 15. Hafta

Bebeğiniz yaklaşık 10 cm boya geldi bile. Bacakları kollarından daha uzun artık bütün eklemlerini hareket ettirebiliyor.

Gebelikte 15. Hafta

Gebelikte 15. Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebelik takviminize göre şuan 15. haftanın içerisindesiniz.

Bu hafta bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 10-15 cm, kilosu da neredeyse 70 gram civarına ulaştı. Bu haftada göz kapakları henüz kapalı olsa da ışığa karşı hassasiyet gösterebilir. Örneğin, karnınıza ışık tuttuğunuzda hareket etmesi ışığı hissedebildiğinin önemli bir göstergesidir. Ayrıca bu akciğerlerinin gelişmeye başladığı bir döneme girdiğinizi de gösterir. Henüz tat alamasa da tat alma duyusu gittikçe gelişmeye başlamıştır.

Gebelikte 15. hafta, bebeğinizin cinsiyetini (tabi eğer görmenize izin verirse) tam olarak görebildiğiniz heyecanlı bir haftadır.

Bebeğinizin vücudu ve saçları lanugo denilen ince tüylerle kaplanmaya başlar ve bunların gelişmesi 26. haftaya kadar sürer. Bu tüyler bazı bebeklerin yüzünde ve kulaklarında görülebilir. Elleri ve ayakları ultrasonda rahatça görülebilecek seviyeye gelmiştir. Hamilelikte 15. haftadan sonra bebeğinizin boy ölçümü yapılırken baş ve popo mesafesi yerine baş çevresi (BPD), karın çevresi (AC), uyluk kemiği uzunluğu (FL) ölçülür. Yapılan bu ölçümlerle bebeğinizin gelişimi değerlendirilir. Sinir sistemleri ve eklemlerinin gelişimi iyice tamamlanır. Böylece hareket ettiğini ve başını dik tuttuğunu rahatlıkla gözleyebilirsiniz. Henüz bu hareketleri dışarıdan hissedebilmeniz mümkün değildir.   Cildi hala şeffaf olsa da kemikleri sağlamlaşmakta, karaciğer gibi hayati organları işlevsel hale gelmeye başlamıştır. 15 haftalık bebek sizi yavaş yavaş duymaya başlıyor demektir. Bu dönemde onunla konuşabilir, ona müzik dinletebilirsiniz.

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Karnınız gözle görülebilir şekilde büyüme başladı.

Göbeğinizin yuvarlaklaştığını ve içinizde sizden bir parçanın olduğunu daha da hissedebileceğiniz bir zaman diliminin içerisine girmiş oldunuz. Şuan yaklaşık olarak 2 ila 5 kilo aldınız. Bu kiloyu almış olmanız oldukça normaldir.

Gittikçe artan hormonal değişiklikler burundaki kan seviyesinin artmasına ve kan damarlarının genişlemesine neden olduğu için burun tıkanması ve/veya kanaması yaşayabilirsiniz.

Oldukça sıradan olan bu durum hamilelik riniti veya hamilelikte iç burun iltihabı olarak adlandırılır. Dişlerinizde plak oluşu ve bakteri artışı görülebilir. Bağışıklık sisteminizin zayıflaması nedeniyle de enfeksiyon kapma olasılığınız normal zamanlara göre kolaylaşacaktır. Bu dönemde doktor kontrollerini ihmal etmemekte fayda vardır.

15 haftalık gebelik süreci artık birçok değişikliği de yaşayacağınız bir sürece girdiğiniz anlamına geliyor.

Bu dönemde gebelik hormonlarınızın üzerinizdeki etkisinin yavaş yavaş azaldığını hissedeceksiniz. Ayrıca bunu sadece siz değil etrafınızdakiler de görebilecek. Durgunluk, mutsuzluk gibi duygu durumlarından uzaklaşmaya başlamanız hem sizin hem de etrafınızdakilerin rahat hissetmesini sağlayacaktır. Uzak kaldığınız ve özlediğiniz faaliyetlerinize de rahatlıkla katılabileceksiniz. Gebeliğinizin 15. haftasında hala fazlasıyla bulantı ve kusma durumu yaşıyorsanız, vakit kaybetmeden doktorunuza gitmeyi unutmayınız.

Vücudunuzun belli bölümlerinde koyulaşmalar görebilirsiniz.

Örneğin, meme ucunuzun veya varsa çillerinizin renginin gittikçe koyulaştığını fark edebilirsiniz. Yüzünüz de gebelik maskesi denilen koyulaşma gözlenebilir. Bunun nedeni pigment içeren hücrelerin hormonal aktivitelerindeki artışıdır. Ancak bu endişe edilecek bir durum değildir. Bu hafta karnınız artık dışarıdan el ile hissedebileceğiniz kadar büyümeye başlamıştır.

SAĞLIK & BESLENME

Artan enerji ihtiyacını karşılamak için mutlaka günlük enerji alımlarınızı artırmalısınız.

Vücudunuz, emzirme döneminde kullanmak üzere enerji ve vitamin depolayacaktır. Bu nedenle bu dönemde beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız değişiklikler ve yenilikler emzirme döneminizin rahat geçmesini de sağlayacaktır. Doktorunuzla beraber kendinize bir beslenme programı oluşturmanız, hangi gıdaları tüketmeniz, hangi gıdadan ne kadar almanız gerektiği gibi bilgileri daha kolay ve rahat uygulayabilmenizi ve hamilelik sürecinizi sürekli takip edebilmenizi sağlayacaktır.

15. haftadan itibaren bebeğinizin tiroit bezleri çalışmaya başlayacaktır.

Bu da kendi hormonlarını üretebileceği anlamına gelir. Tiroit bezlerinin sağlıklı çalışabilmesi için mutlaka iyota ihtiyacı olacaktır. Gebelikte 15. haftada bebeğinizin büyümeye başlamasıyla vücudunuzun gereksinimleri de artmaya başlamıştır.

Hamilelik süresince vücut ağırlığınızın uygun olarak artması önemlidir.

Bebeğinizin doğum ağırlığı sizin hamileliğiniz süresince aldığınız ağırlık kazanıma bağlıdır. Yetersiz kilo alımı (6 kg’nin altı) düşük yapmanıza neden olabilir. Bu nedenle hamileliğinde normal kilo alanlar, düşük kilo alanlara göre daha az problem yaşarlar. Hamilelikte normal kilo alımı 10 ila 14 kg arasında değişmektedir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Beslenme  

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Sağlıklı uyku ve düzenli egzersiz yapmak normal zamanda olduğu kadar hamilelik döneminde de en büyük ihtiyaçların başında geliyor. Sağlıklı bir gebelik süreci yaşamak için düzenli egzersizlere başlamak sağlıklı bir yaşam için önemlidir.

Hamilelikte spor yapmak sizi oldukça rahatlatacaktır.

Ancak unutulmamalıdır ki hamilelik, kas ve iskelet sisteminizde değişikliklerin yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde sırt ve bel ağrıları yaşayabilirsiniz. Kolayca eklem yaralanmalarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle sizi yoracak ve hamilelikte tavsiye edilmeyen sporları kesinlikle yapmamalı, mutlaka bir uzman eşliğinde günlük egzersizlerinizi gerçekleştirmelisiniz. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Normal zamanda yaşadığınız cinselliğinizi hamilelik hormonlarının size küçük hediyesi olan libido artışıyla daha zevkli yaşayabilirsiniz. Önemli olan eşinizle birlikte kendinize uygun olan pozisyonları belirlemenizdir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.