10 Aylık Bebek

10 aylık bebek etrafındakileri taklit ederken, aynı zamanda ses tonlarını, mimikleri ve tepkileri de tekrarlar. Sizden gördüğü şeyleri yapmaya çalışır.

10 Aylık Bebek

10 AYLIK BEBEK

10 aylık Bebek, artık kendi kendine oturma gibi temel beceri yetenekleri kazanmıştır. Ancak sizin bebeğiniz henüz bu tür becerileri kazanmadıysa endişelenmeyin. Çünkü her bebeğin motor gelişimi birbirinden farklıdır. Ona biraz zaman tanıyın. Bebeğiniz dönme, eğilebilme, pozisyonunu değiştirebilme gibi becerileri rahatlıkla yapabilecek düzeye gelmiştir. Bu dönemde hemen hemen her bebek emeklemeye başlar. Hatta kimileri biraz destek sayesinde ayakta kendi başına bile durabilmektedir. 10 Aylık bebek neler yapar? Bu dönemde özellikle kendi ilgi duyduğu alanlarda çok daha fazla şey öğrenebilmek için hevesli olarak görülür. Ancak hoşlanmadığı bir şeyi yapıyor olmak onu sinirlendirebilir ve bunu size çığlıklarıyla hatta ağlamasıyla belli edecektir. 10 aylık bebek gelişiminde boy ve kilo düzenli bir şekilde artmaya devam eder. Bu ayda beslenme tablosu ve oynayacağı oyunlar da çeşitlenir.

10 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİM

Bebeğinizin var olan dünyasını keşfetme merakı onun sürekli farklı yerlere girmesini tetikler. Bunun için ona kızıp bağırmanız, onu sadece mutsuz ve huzursuz eder. Ayrıca bir şeyi merak etme ve onu keşfetme dürtüsünün de engellenmesine neden olabilir. Bu ayda artık emeklemeye başlayan bebeğinizi biraz serbest bırakın etrafı keşfetmenin keyfini yaşasın. Önemli olan sizin onun dolaşabileceği tüm alanları güvenli hale getirmenizdir.   Bebeğinize evin içerisinde nerelere girip nerelere giremeyeceğini anlayabileceği şekilde, yumuşak bir tonda söyleyin ve nedenini açıklayın. Koyduğunuz kuralların değişmemesine özen gösterin. Şayet bebeğiniz henüz emeklemediyse hemen telaş yapmayın ve aşağıda emeklemeyen bebekler için hazırladığımız yazımıza bir göz atın.   

Bebeğim Emeklemiyor! Ne yapmalıyım?

10 aylık bebek neler yapar


10 Aylık Bebek Neler Yapar?

10 Aylık bebek neler yapar? Sorusu her ay biraz daha büyüyen bebeklerin annelerin cevabını en çok merak ettikleri sorular arasında yer alır. Bebeğiniz 10. Ayında artık kendi kendine ayağa kalkabilecek kadar beceri kazanmıştır. On aylık bebeğinizin yapacağı hareketlere arasında; iki elinden tutunarak yürüme, sandalyeye çıkıp inme, ayakta dururken kendi kendine de oturabilme, tek eliyle küçük iki nesneyi tutabilme, istediğinde nesneyi bırakabilecek olsa da bunu biraz çekinerek yapma yer alır. Bebeğiniz 10. ayılık iken kelimelere ve talimatlara uyum sağlar. Yakınlarının çıkardığı sesleri taklit etme konusunda artık bir uzmandır. Bebeğiniz henüz anlamlı şekiller çizemeyecek olsa da ona boş bir defter ve renkli boyalar verebilirsiniz. Ancak boyaların bebeklere uygun olup olmadığına dikkat edin. Rastgele çizdiği şekiller el ve göz koordinasyonu için önemlidir. Çizim yaparken kullandığı eline asla müdahale etmeyin. Solak veya sağlak olmak sonradan öğretilebilen bir şey değildir. Kendisini rahat hissettiği ve kontrolünü en iyi şekilde sağladığı elini kullanmasına izin verin.

10 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ KİLO

  • 10 aylık kız bebeklerde kilo; alt sınır 6.700 gr. ortalama kilo 9500 gr. üst sınır 11. 600 gr'dır.
  • 10 aylık erkek bebeklerde kilo; alt sınır 7000 gr. ortalama 9500 gr. üst sınır 11.600 gr’dır.

10 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ BOY

  • 10 aylık kız bebeklerin boyu; alt sınır; 63 cm, ortalama boy 71 cm. üst sını 83 cm'dir.
  • 10 aylık erkek bebeklerin boyu; alt sınır; 66 cm, ortalama boy 72 cm. üst sınır, 80 cm'dir.

10 aylık bebek oyun

10 AYLIK BEBEKTE SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM

10 aylık bebek  sosyal ve bilinçsel gelişiminde etrafındakileri taklit ederken, aynı zamanda ses tonlarını, mimikleri ve tepkileri de tekrarlar. Sizden gördüğü şeyleri yapmaya çalışır. Bu nedenle ona olan davranışlarınız aslında gelecekte insanlara olan davranışlarını da şekillendirir. Unutmayın bebeklerin ilk eğitimleri ailede başlar.  

Onunla Eğlendiği Oyunlar Oynayın

Bebeklerin birçoğu hatta belki de tümü müzikten çok hoşlanır. Müzik duyduğu zaman sallanmaya, kendi kendine ritim tutmaya başlayabilir. Olayları daha iyi kavramaya başlayacağından örneğin giydirdiğinizde dışarı çıkılacağını anlar. Bebekler saklanıp ortaya çıkma oyununu genellikle çok sever ve bunu oynamak istediğini size belli eder. Eğer oyunu kendi başlatmıyorsa bunu siz yapabilirsiniz. Bu aynı zamanda siz farklı bir yerdeyken endişelenmemesini birazdan ortaya çıkacağınızı öğrenmesini de sağlayacaktır. Yanından ayrıldığınızda geri döneceğinizi, merak etmemesi gerektiğini söylemeniz onu rahatlatacaktır. Eğlendiği oyunları oynamak gelişimi için önemlidir.   

10 aylık bebek oyuncakları

10 Aylık Bebek Oyuncak Seçimi

Bebeklerin zeka gelişimini etkileyen oyuncaklar bebeğinizin kaç aylık olduğuna göre değişiklik gösterir. Bunun için uzmanlar bebeklerin zeka gelişimine katkı sağlayacak oyuncakları ayına uyguna seçilmesini tavsiye ederler. Bebeklerin doğumundan itibaren değişen oyuncak seçenekleri bebeğiniz 10. Ayına geldiğinde oyuncak seçiminizi;

  • Ayakta durma ve dolaşma gibi fiziksel gelişimi destekleyen oyuncaklar,
  • Erken öğrenmeye teşvik eden oyuncaklar,
  • Eğlenceli sürpriz oyuncaklar,
  • Erken taklit oyunu oyuncakları tercih edebilirsiniz.

  10 aylık bebek oyunları

10 Aylık Bebekle Oynanacak Zeka Oyunlar

Artık olan bebeğinizle oynayacağınız oyunlar onun zeka gelişimini destekleyecektir. Bu dönemde bebeğinizle oynayabileceğiniz eğlenceli oyunlar şunlar olabilir.

  • Uçuşan top ve balonlar,
  • Doğayı tanıma oyunları
  • Hediye paketi açma... vs.

Bebeğinizle Oynayarak Zeka Testini Evde Kendiniz Yapın  

10 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi ve Konuşma

Bebeğinizle bebek dilinde konuşmak yerine kendi ses tonunuzda konuşmanız önemlidir. Sizi taklit ettiğini unutmamalısınız. Bebeğinizin kendini ifade etmesine izin verin. Örneğin size bir şeyi gösteriyorsa “Bunu mu istiyorsun?” diye sorun ve onu yönlendirin. Onunla her zaman konuşmayı ihmal etmeyin. Dil gelişimi için ona masal kitapları da okuyabilirsiniz. Ancak soyut konuları olan (periler, hayali karakterler gibi) kitaplar okumayın.   

10 aylık bebek beslenmesi


10 AYLIK BEBEK BESLENME

10 Aylık Bebek Beslenme de  bebeğiniz 6. aydan itibaren farklı yiyeceklerde tanışmayla başlar. Ancak anne sütü kullanımı giderek azalsa da 1 yaşına kadar ek gıdalarda birlikte verilmeye devam edilmelidir. Uzmanların bazıları 2 yaşına kadar anne sütüne devam edilmesini öneriyor. 9. aydan itibaren bebekler için belirli bir beslenme düzeni oluşturulmuş, alerjiye neden olan ve olmayan besinler belirlenmiştir. Bu dönemde bebeğiniz de artık 7. ayda itibaren anne sütü dışında tanıştığı besinler ile beslenmeye başlamıştır. Bebeğinize dışarıdaki yiyeceklerden vermemeye dikkat etmelisiniz. Evde sağlıklı pişen yemekler bebeğinizin gelişimi için önemlidir. Hemen hemen sizin yiyebildiğiniz yemekleri yemeye başlayabilir. Ancak yemeklerin çok tuzlu, salçalı ve baharatlı olmamasına özen göstermelisiniz. Yemeklerinizde mutlaka zeytinyağı, mevsiminde ve taze sebzeleri kullanmalısınız. Çünkü bu bebeğinizin ileride oluşacak beslenme alışkanlığını da etkileyecektir.

Bebeğinize Yiyecek Konusunda Israr Etmeyin

Bebeğinizi sevmediği ve yemek istemediği yiyecekler konusunda zorlamamalı, kararı bebeğinize bırakmalısınız. Yiyecekleri uygun saklama koşullarına göre saklamalı, bozulmasına ve bakteri oluşumuna neden olacak şekilde dışarıda bırakmamalısınız. Yemekleri günlük yapmaya da özen göstermelisiniz. 1 yaşına kadar bebeğinize suyu mutlaka kaynattıktan sonra vermelisiniz. Her ne kadar içme suyu olsa da içerisinde bulunan bileşimler bebeğinize zarar verebilir.   

Dilerseniz Bir Göz Atın; İştahsız Bebeklere Çözüm Olacak 15 Püf Nokta!

10 aylık bebek uykusu

10 AYLIK BEBEK UYKUSU

Bu ayda bebeğinizin uykusu çok daha düzenlidir. Gece boyunda deliksiz uyuyabilir. Uyumada zorluk yaşıyorsa ona masal kitabı okuyabilir veya şarkı söyleyebilirsiniz. Gün içerisinde toplamda iki kere 2-3 saatlik uyku uyuması gerekir. Bu ek olarak da geceleri de 11-12 saatlik uyku uyumalıdır. Bebekler gün içerisinde çok hareketli olacaklarından yorulurlar ve uyku düzenleri de kontrolden çıkabilir. Bu düzeni sağlamanız önemlidir. Bebeğinizi gece uyumadan önce emzirmeniz ona tüm gece yetebilir. Ancak bu her bebek için geçerli değildir. Bebeğinizi en iyi siz tanıdığınızdan ona uygun olan yöntemi de belirleyebilirsiniz. 10 aylık bebeklerin genelde geceleri beslenmek için bir kaç kez uyandığı çok görülmez.   Dilerseniz Bir Göz Atın: Bebekler Kaç Saat Uyumalı?

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Doktorların pek çoğu eğer aşısı yoksa bu ay için herhangi bir kontrol muayenesi yapmazlar. Bu ay yapılacak herhangi bir aşı bulunmaz.   

Dilerseniz Bir Göz Atın : Bebeklerin Aşı Takvimi

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.