Gebelikte 11. Hafta

Bebeğiniz 4 cm boya ulaştı. Doğuma kadar gelişimleri devam edecek beyni, ciğerleri ve böbrekleri çalışmaya başladı. Artık göbeğiniz belirginleşiyor.

Gebelikte 11. Hafta

Gebelikte 11. Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 4 ile 6 cm, kilosu ise 8 ile 10 gr. civarındadır.

Gebeli11.hafta, bebeğinizin hızlı bir şekilde gelişim gösterdiği haftalardan biridir. Organları tamamlanmış sayılır. Baş ve vücut arasındaki değişim oranı bu hafta ile beraber normal değerlere gelecektir.

Dış dünya ile temas kurmaya başlıyor.

Gebelikte 11. haftada bebeğinizin dış kulak yolunun ve kulak zarının oluşması, onun dış dünyayla temas kurabileceği anlamına geliyor. Ayrıca gebelikte 12. haftadan itibaren de bebeğinizin koku, tat alma ve dokunma duyusu da gelişecek ve dış dünyaya temasında ona yardımcı olacaktır. İşitme duyusunu tam olarak kazanabilmesi 24. haftaya kadar sürecektir.

Rahim içini ve bedenini tanımaya başlıyor.

Bebeğiniz bu haftalarda hem rahim içini hem de kendi bedenini dokunarak tanımaya başlayacaktır. Tat alma duyusunu da kazanmasıyla birlikte beyni ilk öğrenme faaliyetlerini gerçekleştirmeye başlayacaktır.

Hareketlerini hissetmeye başlayacaksınız.

Bebeğiniz rahminizde geliştikçe, vücudunun hareketliliği de artıyor. İki hafta içerisinde, hareketlerini karnınızda hissetmeye başlayacaksınız. Ayrıca kafa büyüme hızı da yavaşlayacak ve vücut ile kafa oranı arasındaki fark dengelenecektir.

Gebelikte 11. haftada bebeğinizin organları hızlı bir şekilde gelişme gösteriyor.

Gözünün iris tabası tam anlamıyla şekillenmeye ve karnının dışında gelişen bağırsakları karın içine doğru çekilmeye başlar. Genital organı biraz daha gelişmeye devam ediyor ancak yine de bebeğiniz için hangi renk kıyafet alacağınıza karar vermeniz için zamana ihtiyacınız olacak. Yumruk şekline getirebildiği elleri ve diş etinin altında oluşmaya başlayan dişleri ile gelişimini tamamlamaya devam ediyor. Kemikleri daha da güçlenmeye başlar. Ayrıca saç ve tırnakları da çıkmaya ve büyümeye başlar.

Gebelikte 11. hafta ile birlikte bebeğinizin organ ve dokularının gelişimindeki en kritik olan süreç artık sona ermiştir.

Çünkü gebelikte ilk 10 hafta bebeğin gelişimi için en kritik ve hassas olan dönemdir. Ayrıca ilaç ve toksinlere karşı da oldukça hassas olduğu bir dönemdir. 11. haftadan doğuma kadar geçen süre Fetal Dönem olarak adlandırılmaktadır. Bebek ve rahim arasında kan dolaşımı başlarken plasenta da görev yapmaya başlar. Kalp, damar sistemi, beyin, sinir sistemleri ve iskelet sistemleri bu hafta itibariyle iyice gelişmeye başlar ve işlevselleşir. Bebeğinizi ultrasonda daha net görebilirsiniz.      

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebelikte 11. haftada rahminiz neredeyse bir greyfurt büyüklüğündendir.

Büyüyen rahminiz ağırlık merkezinizin yer değiştirmesine neden olduğundan sırt ve bel ağrıları çekebilirsiniz. Mide bulantınız azalmış olsa da baş dönmeleriniz devam edebilir. Yaşadığınız stresin bebeğinizi de etkilediğini unutmayın bu nedenle rahat olmaya, sıkıntıları kafanıza takmamaya ve bol bol dinlenmeye çalışın. 11. hafta ve sonraki haftalarda saçlarınız ve tırnaklarınız normal süreden daha hızlı uzamaya başlayabilir, şaşırmayın. Hormonlarınız yine sizi yönetmeye devam ediyor. Değişen hormonlarınız nedeniyle duygusal durumunuz yine değişiklik göstermeye devam edecek. Uyku sırasında bile ayaklarınıza ve bacaklarınıza kramplar girebilir ve siz bu ağrılarla bir anda uyanabilirsiniz. Ancak endişelenmeyin. Bu hormon değerlerinizdeki artış nedeniyle gerçekleşmektedir. Yine midede ekşime, halsizlik, göğüslerde hassasiyet, kabızlık, sinirlilik hali vb. gibi durumlar devam edecektir.

11 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler

11.Haftalık gebelikte artık her hafta 1 kilo almaya başlarsınız. Aldığınız bu kiloları direk olarak göğüs ve kalçalarınızda hissedebilirsiniz. Karnınız iyice belirginleşmeye başlar ve insanlar sizin hamile olduğunuzu anlarlar. Gebeliğinizin tam olarak belirginleşmesi, 3. aydan itibaren başlayacaktır. Gebe kalmadan önce rahminiz 70 gram civarındayken her geçen gün büyüyerek doğum sırasında 1 kg civarına ulaşacaktır. Hacmi ise, normal zamana göre bin kat artacaktır.

Gebelikte 11. Hafta Karın büyüklüğünüz için endişelenmeyin.

Karnınızın büyüklüğü bebeğinizle alakalı olduğu kadar, karnınızın fiziksel yapısıyla da alakalıdır. Sizinle aynı dönemde hamile kalmış birinin karnı sizinkinden büyükse bu konuda endişelenmeyin. Çünkü bebeğinizin gelişimi normalse karnınızın ne kadar büyük olduğu önemli değildir.

SAĞLIK & BESLENME

Gebelikte 11. haftada sırt ve bel ağrıları yaşayacağınız için özellikle yaşayabileceğiniz krampları önlemek için potasyum açısından zengin besinler tüketmelisiniz.   

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Beslenme

Testlerin yapılma zamanı geldi.

Gebeliğiniz ilerledikçe ve bebeğiniz büyüdükçe doktorunuz, bebeğinizin sağlık durumunu gözlemleyebilmek için belli haftalarda bazı testlerin yapılmasını isteyecektir. Özellikle 11-14 haftalık gebelik döneminde halk arasında Down Sendromu olarak bilinen Trizomo 21 tarama testi yapılacaktır.

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Yapılması Gereken Testler

Gebelikten önce iki ay, gebeliğin ilk üç ayında Folik asit almanız gerekir. Folik asit, nöral tüp defektlerinin (kusurunun) embriyoda daha oluşmadan %70 oranında önlenebilmesini sağlar. Nöral tüp denilen yapı, beyin dokusundan başlayarak, omuriliğe de içine alan bir yapıdır. Bu yapı, döllenmeden sonraki 2. ile 3. hafta arasında gelişimini tamamlar. Bu gelişimin sorunlu olması, nöral tüpün herhangi bir bölgesinin açık kalmasına sebep olur ve bu durum Nöral Tüp Defekti olarak adlandırılır. Nöral Tüp Defekti, en sık rastlanan doğumsal anomeller arasındadır. Bu nedenle folik asit bebeğiniz için hayati bir öneme sahiptir. Bakmanızda Fayda Var: Folik Asit Nedir? Neden Önemlidir?

Ektopik gebelik (dış gebelik) olabilir mi?

Gebeliğin ilk 3 ayında halk arasında dış gebelik olarak bilinen ektopik gebelik, anne ölümlerinin sık yaşandığı sebeplerden biridir. Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışında başka bir yere tutunması sonucunda görülür ve her 50 gebelikten birinde dış görülür. Dış gebelik maalesef normal gebeliğe dönüştürülemez. Bu nedenle dış gebelik mutlaka sonlandırılır.   

Bakmanızda Fayda Var: Ektopik Gebelik (Dış Gebelik) Nedir?

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Gebelikte düzenli egzersiz yapan kadınların, egzersiz yapmayanlara göre toparlanma ve kendine gelme süresi daha kısadır. Aynı zamanda egzersiz yapmak, sezeryanla doğum yapma riskini de düşürür. Egzersizlerin doktor onaylı birlikte yapılması gerekir. Doktorunuza danışmadan yapacağınız egzersizler, gebeliğinizde sıkıntı varsa bebeğiniz ve sizin için tehlikeli olabilir.   

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

GEBELİKTE 11. HAFTA CİNSELLİK

Gebeliğin ilk ayları cinsel isteğinizin azaldığı bir dönem olabilir. Gebelikte 11. hafta cinsellik, bu süreçte yaşanılan mide bulantısı, yorgunluk, sık sık uyuma isteği, duygu durum değişikliği vb. durumlar anne adayını cinsellikten soğutabilir. Bu durumun nedeni hormonlarda meydana gelen değişimlerdir. Gebeliğin ikinci döneminde normale dönecek, cinsel isteğinizde artış meydana gelecektir.

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.