Normal Doğum Sonrası Cinsel İlişkiye Ne Zaman Başlanabilir?

Normal Doğum Sonrası Cinsel İlişkiye Ne Zaman Başlanabilir?
31 Temmuz 2019

Normal doğum sonrası cinsel ilişki ile ilgili tüm merak ettikleriniz makalemizde...

Normal Doğum Sonrası Cinsel İlişki

Doğum yaptıktan bir süre sonra anneliğe ve bebeğe alışıp, yavaş yavaş gebelik öncesi yaşama dönüş serüveniniz başlar. Eski düzeninize dönüşünüzün bir parçası da elbette cinselliktir… Kadınların bir çoğu doğum sürecinden sonra veya gebelik dönemlerinde ‘Normal doğumdan sonra vajina eski haline ne zaman gelir, cinsel yaşama ne zaman başlayabilirim’ gibi soruların yanıtlarını arar durur. Biz de bu makalemizde, normal doğum sonrası cinsel ilişki ile ilgili merak ettiklerinizi derledik.

Normal Doğum Sonrası Cinsel İlişkiye Ne Zaman Başlanabilir?

İster normal doğum ister sezaryen doğum yapmış olun, doğumdan sonra vücudunuzun kendini toparlamaya ihtiyacı vardır. Lohusalık dediğimiz bu toparlanma sürecinde; rahim ağzı kapanıp yavaş yavaş eski haline dönmeye başlar. Eğer varsa epizyotomi dikişleriniz iyileşir, kanamalarınız gün geçtikçe azalır. Kanama rengi giderek açılıp, akıntı şeklinde bir süre daha devam eder. Kanama sırasında cinsel ilişkiye girmek enfeksiyon riskini arttıracağından, kanama iyice kesilinceye kadar cinsellikten uzak durmak gerekir. 6 hafta sonra doktor muayenenizde herhangi bir sorun görülmezse, cinselliğe tekrar başlayabilirsiniz.

Normal Doğum Sonrası Cinsel İlişkiye Ne Zaman Başlanabilir?

Tıbbi durumların dışında, doğumdan sonra cinsel yaşama tekrar başlayabilmek için bir diğer kriter de sizin hazır olup olmadığınızdır. Bazı kadınlar birkaç hafta içinde cinsellik isteği duyarken, bazıları aylarca cinsel istek duymayabiliyor. Eğer siz de kendinizi hazır hissetmiyorsanız, acele etmeyin ve durumu eşinizle paylaşın. 

Şimdi, doğum sonrası en çok merak edilen soruların yanıtlarına bakalım…

İlk İlişkide Canım Acıyacak mı?

Normal doğumdan sonra merak edilen konulardan biri de ilk ilişkiden sonra ağrı olup olmayacağı ile ilgilidir. Eğer epizyotomi dikişi varsa ve belirtilen süreden önce cinselliğe başladıysanız ağrı duyabilirsiniz. Ancak vücudunuzun kendini toparlamasına izin verirseniz, ağrı veya acı duymanız pek beklenilen bir durum değildir. Acı duyuyorsanız altta yatan sorunun tespit edilmesi amacıyla tekrar muayene olmalısınız.

Vajinam Gevşeyecek mi?

Doğumdan sonra elbette bir miktar genişleme söz konusu olabilir. Ancak vajina esnek bir dokudadır ve doğumdan sonra mümkün olduğunca kendini toparlayacaktır. Siz de toparlanma sürecine kegel egzersizleri yaparak destek olabilirsiniz. Nasıl yapılacağını öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Normal Doğum Sonrası Cinsel İlişkiye Ne Zaman Başlanabilir?

Vajinal Kuruluk Yaşayacak mıyım?

Kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojen, doğumdan sonra hızlı bir şekilde en alt düzeylere iner. Östrojenin azalması ile birlikte vajinal kuruluk yaşamanız çok normal. Her kadın bu durumu yaşamaz ancak başınıza gelirse jinekoloğunuzun önerdiği kayganlaştırıcı ürünlerden kullanabilirsiniz.

Genital Bölgemin Görüntüsü Bozulacak mı?

Doğumdan sonra özellikle epizyotomi dikişi yapılan kadınlar genital bölgesinin görüntüsünün bozulacağından büyük endişe duyar. Oysa vajina tabiri caizse arsız dokulu bir yapıdadır ve iyileşmesi neredeyse tüm organlarımıza göre daha hızlıdır. Doğumdan hemen sonra ödemli, koyu renkli ve her zamankinden biraz farklı görünen cinsel organınız, yaklaşık 4-6 hafta sonra neredeyse eski haline döner. Epizyotomi özenli bir şekilde dikilirse, ancak çok yakından bakınca fark edilebilir. Koyuluk ise kişisel farklılıklar neticesinde bazı kadınlarda kalabilir ancak bu duruma ender rastlanılır.

Doğumdan sonra spiral ne zaman takılabilir? Detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Normal Doğum Sonrası Cinsel İlişkiye Ne Zaman Başlanabilir?

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Herhangi bir şikâyetiniz olmasa da doğum yaptıktan 1 hafta sonra mutlaka kadın doğum doktorunuza kontrole gitmelisiniz. Bu ilk kontrolden sonra da düzenli aralıklarla gitmeli, rahminizin küçülüp küçülmediğine baktırmalısınız. Bu düzenli kontrollerden bağımsız olarak; eğer epizyotomi bölgesinde şişlik, aşırı ağrı/yanma, akıntı veya kötü koku varsa, ateş veya titreme olduysa, yine vakit kaybetmeden doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Doğumdan Sonra Hangi Korunma Yöntemi Tercih Edilmeli?

Doğumdan sonra aylık iğneler, kola takılan implantlar, doğum kontrol hapları ve rahim içi araçlar gibi pek çok korunma yöntemi ile korunabilirsiniz. Eğer bir daha çocuk yapmayacaksanız, geri dönüşü zor ve maliyetli olan tüpleri bağlatma yöntemini de tercih edebilirsiniz. Doğum kontrol hapı kullanacaksanız östrojen ağırlıklı olanları kullanmamalısınız. Östrojenin anne sütüne olumsuz etkisi olduğu bilinmektedir. En doğrusu, kontrol için gittiğinizde jinekoloğunuzla birlikte karar vermek olacaktır.

Kaynak: Dr. Alper Mumcu

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Yabalak 1. Yabancı. 2. Issız kır,ova. 3. Dışan, başka ülke, gurbet. 4. Ekin Tarlası.