Kriptik Hamilelik Nedir? Kriptik Hamilelik Belirtileri

Kriptik Hamilelik Nedir? Kriptik Hamilelik Belirtileri
04 Nisan 2024

Kriptik hamilelik, gebeliğin en erken 20. haftaya kadar fark edilememesidir.

Şifreli hamilelik veya gizli hamilelik olarak da bilinen kriptik hamilelik, hamileliğin yaklaşık 20. haftaya, hatta doğuma kadar fark edilememesidir. Çoğu kadın hamileliğini 4 ila 12. hafta arası fark eder. Bunun nedeni semptomların ortaya çıkması veya adet gecikmesi olabilir. Kriptik hamilelikte ise kadınlar gerek önceden düzensiz adet görmelerinden gerekse semptomları hastalığa benzetmek veya tipik hamilelik belirtileri yaşamamaktan dolayı gebeliklerini uzunca bir süre fark edemez. Sizler için hazırladığımız bu yazıda kriptik hamilelik belirtileri, nedenleri ve olası risklerinden bahsettik. Keyifli okumalar!

Kriptik Hamilelik Nedir?

Kriptik hamilelik, kişinin hamileliğini 20. haftaya kadar fark edememesidir. Hatta bazı kadınlar doğum başlayana kadar gebeliğini fark edemeyebilir. Bu durum tıp literatüründe kriptik gebelik olarak adlandırılır. Kulağa ilginç gelse de istatistiklere göre her 500 kadından 1’i hamileliğini 20. haftaya kadar fark etmiyor. 2500 kadından 1’i ise doğum başladığında hamile olduğunu öğreniyor. Peki onca semptomu olan gebelik, nasıl olur da fark edilmez? İşte, kriptik gebeliğe neden olabilen bazı faktörler…

Kriptik Gebelik Neden Olur?

Kriptik gebelik nedenleri şu şekilde özetlenebilir:

1. Düzensiz Adet Dönemleri

Birçok kadın için hamileliğin ilk ve en önemli belirtisi adet görmemektir. Ancak polikistik over sendromu olan veya bazı ilaçlar kullanan kadınlar aylarca adet göremeyebiliyor. Dolayısıyla bu kadınların gebeliklerini fark etmesi uzun sürebiliyor.

2. Tipik Hamilelik Belirtilerinin Olmaması

Hamilelik, her kadının için farklı ve özel bir süreçtir. Mide bulantısı, kusma, baş dönmesi veya göğüs hassasiyeti gibi genel bazı ortak semptomlar olsa da kimileri bu semptomları yaşamayabilir. Özellikle gebelik planlamayan ve hafif semptomlar yaşayan kadınlar, bunları farklı hastalıklara yorabilir.

3. Doğum Kontrol Yöntemleri Kullanmak

Doğum kontrol yöntemleri doğru şekilde kullanılsa dahi hiçbiri %100 güvenli değildir. Spiral, doğum kontrol hapı ve cilt altı implantı gibi doğum kontrol yöntemlerinde az da olsa gebelik ihtimali bulunur. Prezervatif veya geri geçilme yöntemlerinde ise bu olasılık biraz daha fazladır. Dolayısıyla doğum kontrol yöntemlerini düzenli ve doğru kullanan kadınlar, akıllarına gebelik ihtimalini getirmeyeceğinden hamileliklerini uzun bir süre fark edemeyebilirler.

Kriptik Hamilelik Nedir? Kriptik Hamilelik Belirtileri

4. Hamilelik Testinin Negatif Çıkması

Hamilelik testleri doğru zamanda ve doğru yöntemle kullanılmadıklarında yanlış negatif sonuçlar verebilir. Zira evde yapılan gebelik testi kitleri, idrardaki beta hCG hormonunu tespit ederek çalışır. Eğer erken haftalarda yapılırsa veya üzerindeki talimatlara uyulmazsa yanlış negatif sonuç verme olasılığı yükselir. Bu durumda kadınlar negatif test sonucuna güvenerek yaşadıkları semptomları farklı şeylere yorabilir.

5. Daha Önce Gebe Kalmakta Zorluk Çekmek

Geçmişte hamile kalmakta zorluk çeken veya kısırlığa neden olabilecek sağlık sorunları olan kadınlar hamile olduklarına inanamayabilirler. Özellikle yaşı ilerlemiş kadınlar hamile kalabileceğini düşünmeyebilir.

6. Hafif Kanama ve Lekelenmeler

Hamileliğin erken dönemlerinde döllenmiş yumurta rahme tutunmaya çalışırken bir miktar kanama veya lekelenme görülebilir. Yerleşme kanaması olarak da bilinen bu kanama, döllenmeden yaklaşık 2 hafta sonra gerçekleşir. Özellikle adet dönemlerinde çok fazla kanaması olmayan kadınlar, yerleşme kanamasını adet kanaması ile karıştırabilir ve hamilelik ihtimalini göz ardı edebilir.

7. Kilo Almamak

Her kadının gebelik döneminde kilo alma hızı farklı olabilir. Bazıları onlarca kilo alırken kimileri 6 – 7 kg alabiliyor. Hatta nadir de olsa bazı kadınlar kilo almak yerine kilo dahi verebiliyor. Özellikle beslenmesine dikkat eden ve egzersiz yapan kadınlarda kilo faktörü ön plana çıkmadığından gebelik ihtimali gözden kaçabiliyor.

8. Bebeğin Hareketlerini Hissetmemek

Anne karnındaki bebeklerin hareketleri ortalama 17 – 20. haftalar arasında hissedilir. Ancak plasenta rahmin ön tarafındaysa bebeğin hareketleri hissedilmeyebilir. Dolayısıyla hamilelik şüphesi doğmayabilir.

9. Ruhsal Sorunlar veya İnanmamak

Stres veya korku, bazı kadınlarda hamileliğin kabullenilmesini güçleştirebilir. Aynı zamanda depresif bozukluklar veya şizofreni gibi hastalıklar da kriptik hamileliğe yol açabilir.

Kriptik Hamilelik Nedir? Kriptik Hamilelik Belirtileri

Kriptik Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Kriptik gebelik genellikle normal gebelik belirtilerinin olmaması veya daha hafif hissedilmesi ile tanımlanır. Bazı kadınlar ise normal gebelik belirtileri yaşayıp bunları farklı hastalıklara yorarak gebeliğinin farkına varmaz. İşte hamile olma ihtimaliniz varsa, izlemeniz gereken ipuçları şu şekildedir:

  • Adet gecikmesi
  • Lekelenme
  • Ağrılı veya şişmiş göğüsler
  • Mide bulantısı, kusma
  • Baş dönmesi
  • Kramp
  • Kabızlık
  • Şişkinlik
  • Sık idrara çıkma
  • Yiyeceklere karşı ani istek veya isteksizlik

Kriptik Hamileliğin Olası Komplikasyonları

Kriptik hamilelik yukarıda da belirttiğimiz gibi hamileliğin 20. haftaya kadar, hatta doğuma kadar fark edilememesidir. Bu durum elbette bazı riskleri artırabilir. Örneğin:

  • Düzenli kadın doğum uzmanı muayenelerinin olmaması, bazı sorunların erkenden teşhis ve tedavi edilmesini engelleyebilir.
  • Hamile olduğunu bilmeyen anne adayları sigara, alkol veya sağlıksız beslenme gibi alışkanlıklarına devam edebilir.
  • Gebelik diyabeti veya preeklampsi gibi belirli durumların teşhisi için gerekli testler yapılmayacağından anne ve bebek için bazı riskler doğabilir.
  • Gerekli muayeneler ve testler yapılmadığından fetüs konjenital hastalıklar bakımından risk altında olur.
  • Doğum başlayana kadar hamileliğin farkında olunmaması ve çeşitli risklere karşı önlem alınamaması doğum sırasında bazı sorunların yaşanmasına yol açabilir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Hamileliğe Karşı Alerjiniz Olabileceğini Biliyor muydunuz?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Macide Şan ve şeref sahibi kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.