Emziren Anne Diyeti Nedir? Emziren Anneler İçin Diyet Listesi!

9 aylık hamilelik sürecinin sonlanmasından sonra birçok anne, aldığı kiloları kısa bir sürede vermek ister. Ancak emzirme döneminde süt üretimlerinin de etkilenebileceğini düşündüklerinden, "Emziren anneler diyet yapabilir mi?" veya "Emziren anne diyeti nedir?" gibi soruların yanıtı anneler tarafından merak ediliyor. Peki, emzirme döneminde diyet yapılır mı? Emziren anneler elbette diyet yapabilir. Ancak uzmanlar, doğumdan hemen sonra diyete başlanılmasını önermiyor. Zira doğum yapan annenin vücudunun toparlanması ve süt üretiminin düzene girmesi için en az 3 - 4 ay beklenilmesi gerekiyor. Belli bir süre geçtikten sonra ise doktorun onayı doğrultusunda, beslenme uzmanına danışarak emzirme dönemine uygun diyetler yapılabilir. Bu dönemde anneler, internette yer alan emziren anne detoksu veya emziren anneye 1 ayda 5 kilo verdiren diyet gibi yöntemlere kesinlikle başvurmamalıdır. Diyet, annenin metabolizma hızı, yaşı, kilosu, kronik hastalıkları veya emzirme gibi faktörlere göre mutlaka beslenme uzmanı tarafından hazırlanmalıdır. 

Emziren Anneler Diyet Yapabilir?

Emziren anneler elbette diyet yapabilir. Ancak doğumdan sonraki ilk 3 – 4 ay kilo vermeye yönelik diyet yapılması önerilmemektedir. Zira bu dönemde hem annenin bedeni doğum sonrası toparlanma sürecine girer hem de süt üretiminin düzene girmesi için belli bir süre geçmesi beklenir. 3 – 4 ay geçtikten sonra uzman bir diyetisyenden yardım alarak diyet yapılabilir. Emziren anne diyetindeki amaç, hamilelik döneminde alınan kiloların yavaş bir şekilde verilmesi ve süt üretiminin desteklenmesidir. Bu nedenle şok diyetler kesinlikle uygulanmaz. Zaten emzirme döneminde hiçbir çaba harcamadan yalnızca emzirmeyle günlük ortalama 300 – 500 kalori harcanır. Dolayısıyla bu dönemde kilo vermek sanıldığı kadar zor değildir. Dikkat edilmesi gereken nokta, alınan kiloların yavaş ve sağlıklı bir şekilde verilmesi, süt üretiminin olumsuz etkilenmemesi ve anne ile bebeğin sağlığının korunmasıdır. Bu nedenle emzirme döneminde diyet yapmak isteyen anneler, öncelikle doktorlarına danışmalı ve sağlıkları açısından herhangi bir risk oluşup oluşmayacağını öğrenmelidir. Doktorlarının önerisi doğrultusunda, emziren anne diyeti konusunda tecrübeli olan bir diyetisyenden danışmanlık alabilirler.

Emziren Anne Diyeti Nedir?

Emziren anne diyeti; hamilelik döneminde alınan kiloların doğumdan sonra yavaş bir şekilde verilmesini amaçlayan, aynı zamanda süt üretimini destekleyen bir beslenme programıdır. Gebelik döneminde ortalama 9 – 12 kilo alınması normal karşılanır. Ancak kişilerin hamilelik öncesi kiloları veya metabolizma hızları gibi değişkenler göz önüne alındığında, bu rakamlar artıp azalabilmektedir. Birçok anne, az da olsa çok da olsa aldığı kiloları doğumdan sonra hızlı bir şekilde vermek ister. Fakat uygulanan bu şok diyetler, beslenme açısından yapılabilecek en büyük yanlışlardan biridir. Doğumdan sonra yapılan katı diyetler, hem annenin kas kaybı yaşamasına hem de süt üretiminin olumsuz etkilenmesine neden olabilmektedir. Ayrıca aşırı kalori kısıtlaması, emzirme döneminde annelerin yorgun ve halsiz düşmesine yol açabilir. Dolayısıyla doğumdan sonra hem kilo vermek hem de süt üretiminin olumsuz etkilenmesi önlemek amacıyla yapılacak olan diyetlerin mutlaka beslenme uzmanı kontrolünde uygulanması gerekir.

Emziren Anne Diyet Listesi

Emziren anne diyet listesi şeklinde internette yer alan diyet önerilerinden kesinlikle uzak durulmalıdır. Zira diyet bireyin yaşı, boyu, kilosu, metabolizma hızı, hastalığı vb. faktörlere göre beslenme uzmanları tarafından kişiye özel olarak hazırlanmalıdır. Bu dönemde beslenmeyle ilgili yapılacak yanlışlar bebeği de doğrudan ilgilendirir. Çünkü annenin yediği tüm besinler, süt yoluyla bebeğe de geçip bebeğin fiziksel, mental, sosyal ve motor gelişimini etkilemektedir. Bu nedenle emziren anneler için diyet listesi mutlaka beslenme uzmanı tarafından hazırlanmalıdır.


Doğumdan Sonra Göbek Sarkması Nasıl Önlenir?

Emziren Anne Diyeti Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

1. Aç Kalmayın

Emzirme döneminde diyet yapılırken ana amaç kesinlikle kiloların hızlı bir şekilde verilmesi olmamalıdır. Zira annenin kilo vermek için uzun süre aç kalması, sütün de olumsuz etkilenmesine neden olacaktır.

2. Bol Bol Su İçin

Sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazı olan su, metabolizmanın hızlanması ve yağ yakımı konusunda en büyük destekçidir. Ayrıca emzirme döneminde bol su içmek anne sütü üretimi için de önemlidir. Bilindiği gibi anne sütünün %85’inden fazlası sudan oluşur. Yetersiz içildiğinde sütün miktarı da azalabileceği için annelerin her emzirme sonrası 1 bardak su içmesi önerilir.

3. Şekerli Gıdalar Süt Yapmaz!

Toplumda şerbetli gıdaların süt yapacağına dair yaygın bir inanış bulunsa da bu inancı destekleyen hiçbir bilimsel çalışma bulunmuyor. Aksine şekerli besinlerin sütten ziyade anneye ekstra kilo olarak döndüğü, fazla kilonun ise başka sağlık sorunlarına yol açtığı biliniyor. Bu nedenle süt yapacağı inancıyla şekerli besinleri tüketmeyin. Bunun yerine şeker ihtiyacınızı meyvelerden gidermeye çalışın. Böyle gerekli vitamin desteğini de en sağlıklı yoldan sağlamış olursunuz.

4. Dengeli Beslenin

Gün içinde ihtiyacınız olan kalsiyumu, proteini, vitamin ve mineralleri alabileceğiniz şekilde beslenmeye dikkat edin. Ayran, kefir gibi süt ürünlerinden kalsiyum, yumurta, et/balık gibi yiyeceklerden protein, mevsim sebze ve meyvelerinden ise vitamin/mineral ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

5. Kalori Hesabını Kendiniz Yapmayın

Günlük kalori ihtiyacınızı beslenme uzmanına danışarak öğrenebilirsiniz. Kalori hesabını kendiniz yapar ve gün içinde çok düşük kalori alırsanız, bundan hem sütünüz hem de sağlığınız olumsuz etkilenecektir.

6. Süt Üretimini Destekleyen Besinleri Tüketmeye Dikkat Edin

Emziren annelerde sütün miktarını etkileyen birçok faktör bulunuyor. Bunların başında düzenli emzirme, emzirme pozisyonu, su tüketimi gibi etkenler geliyor. Bununla birlikte bazı yiyeceklerin de anne sütüne olumlu katkılar yaptığı düşünülmektedir. Bunlardan en bilinenleri ise hurma, ceviz, badem, yeşil yapraklı sebzeler, kompostolar, yulaf, su, balık, rezene ve havuçtur. Siz de beslenme programınıza bu besinleri dengeli bir şekilde ekleyerek süt üretimine destek olabilirsiniz.

Emziren Anneler Neler Yemeli?

Öncelikle emziren anne diyet listesi gibi listelere bu yazımızda yer vermeyeceğiz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi diyet listesi mutlaka beslenme uzmanı tarafından kişiye özel olarak oluşturulmalıdır. Ancak bu dönemde sağlığınız ve süt üretiminiz için faydalı olabilecek besinleri sıralayabiliriz. Emziren anneler ne yemeli sorusuna, şu şekilde yanıt verilebilir;

  • Yumurta, tavuk ve et gibi protein içeriği yüksek besinler,
  • Vitamin ve mineral açısından zengin meyve ve sebzeler,
  • Balık ve ceviz gibi omega 3 kaynağı yiyecekler,
  • Kefir, yoğurt, ayran gibi kalsiyum alınabilecek besinler.

Anne Sütünü Artıran Besinler Nelerdir?