Momo Tehlikesi Büyüyor! İşte Alınması Gereken Önlemler!

Momo Nedir?

Momo Hoax ya da Momo Challenge olarak da bilinen Momo, ilk kez 2018 yılında gündeme gelen ve çocukları intihara sürüklediği iddia edilen bir karakter. Evdeki kesici aletlerin nerede bulunduğunu söyleyen, hatta bu kesici aletlerle çocuklara bileklerini kesme talimatı verdiği öne sürülen Momo'nun Whatsapp üzerinden çocuklara ulaşabildiği konuşuluyor. Ayrıca Youtube'daki bazı çizgi film aralarına Momo'nun sızdığı, çocuklar için büyük tehlike saçtığı iddia ediliyor.

Momo Hakkında Ne Biliniyor?

Arjantin’de 12 yaşındaki bir kız çocuğun Whatsapp üzerinden yayılan oyunun etkisiyle intihar ettiği ülke gündemine oturmuştu. 25 Temmuz 2018’de Bueros Aires Times adlı gazetede yayımlanan habere göre, bu vakanın Momo ile ilişkili olabileceğinden şüphelenilse de polis birimi herhangi bir kanıt bulamadı. Bir gün sonra, yani 26 Temmuz 2018’de ise BBC Brezilya, Meksika Tabasco Eyaleti Bilgisayar Suçları Araştırma Birimi’nin her şeyin bir Facebook grubunda başladığına dair yaptığı açıklamayı yayımladı.

Momo Gerçek mi, Uydurma mı?

Son günlerde pek çok ebeveynin panik yaşamasına neden olan ve çocukları intihara sürüklediği iddia edilen Momo ile ilgili Harvard Üniversitesi, BBC ve New York Times gibi dünyanın önde gelen yayın kuruluşları da açıklama yaptı. Açıklamaların ortak sonucu, Momo’nun sahte olduğu ve medya eliyle körüklenen bir panik olduğu ifade edildi. Oyunla ilgili kesin bir bilgiye henüz sahip olunmadığı, görsel olarak kullanılan figürün ise Japon sanatçı Keisuke Aisawa’ya ait ‘Mother Bird’ (Anne-Kuş) heykeli olduğu ifade edildi. Öte yandan, özel bir üniversitenin medya bölümünde öğretim üyesi olan Esra E. Bilgiç, söz konusu oyunun sahte olduğunu, medyada yayılan haberler ile boş yere bir panik havasının yaratıldığını belirtti.

İsimleri Değişse de Tehlike Aynı

Dün Mavi Balina, bugün Momo, yarın başka bir oyun... İsimleri değişse de risk giderek artıyor. Ebeveynler için gerçek olan şey şu ki, internet ortamı çocuklar için ciddi tehlikeler barındırıyor. Dolayısıyla sadece Momo için değil, her zaman çocuğunuzun güvenli internet kullanımı için gereken önlemleri almalısınız.

Alınması Gereken Önlemler

Panik havası yaratan Momo için Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi 8 maddelik bir önlem listesi açıkladı. ‘Momo: Dijital İstismar Girişimi’ bilgilendirmesinde aşağıdaki 8 öneriye yer verildi.

1)Çocuklarınızın sosyal medyadaki faaliyetlerini mutlaka takip edin. Özellikle video içeriği olan sitelerde ‘Hassas Video’ özelliğini açın. Çocuğunuza verdiğiniz tüm cihazlarda bu filtrenin açık olmasına dikkat edin.

2)Tanımadığınız kişilerden, özellikle Meksika (+57), Kolombiya (+52) ve Japonya’dan (+81) gelen mesaj isteklerini kesinlikle kabul etmeyin ve çocuğunuzu bu mesajlar hakkında bilgilendirin.

3)Çocuğunuzun sosyal medyadaki faaliyetlerini dikkatlice gözlemleyin. Özellikle anonim hesaplar ve tanımadığı kişilerle iletişim kurmasını engelleyin.

4)Çocuğunuzun kullanacağı tüm cihazlarda ebeveyn koruması kullanın. Periyodik olarak gezinme geçmişini kontrol edin.

5)Güvenilir ve lisanslı kaynaklardan internet erişimi sağlayın. Sosyal medyadaki reklam bağlantılarına tıklarken dikkatli olun.

6)Çocuklar internette yaptığı aramalar sonucunda birçok tehlikeli içerik ile karşılaşabilir. Bu nedenle daima kontrollü bir internet gezintisi hedefleyin.

7)Sosyal emdya üzerinden gönderilen oyun davetlerini reddedin. Çocuklarınızın internette oynadığı oyunlardaki arkadaş edinimlerini kontrol edin.

8)Bu şekilde ortaya çıkan siber zorbalıklarda insan faktörü çok önemlidir. Asılsı haberler ile kişileri suistimal etmeyin. Kaynağını bilmediğiniz haberleri paylaşıp, meşrulaşmasına destek olmayın.

Diğer haberlerimizi okumak için buraya tıklayabilirsiniz.