Hamile Çalışanı İşten Çıkartan ‘Ayrımcılık Tazminatı’ Ödeyecek!

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, binlerce kadın işçiyi sevindiren bir karara imza attı. Yüksek mahkeme, hamile olduğu sebebiyle iş akdi feshedilen kadın çalışana ‘ayrımcılık tazminatı’ ödenmesine hükmetti.

Hamile Çalışanı İşten Çıkartan ‘Ayrımcılık Tazminatı’ Ödeyecek!

Bir şirkette kalite müdürlüğüne bağlı iş güvenliği uzmanı olarak çalışan kadın işçi, iddiaya göre hamile olması sebebiyle işten çıkartıldı. İş akdinin feshedilmesine sebep olarak; çalışma arkadaşlarıyla uyumsuzluk, iletişim sorunları ve yöneticisiyle saygı çerçevesinde konuşmama gibi durumlar gösterilen mağdur işçi, 4. İş Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Hamile olması sebebiyle işten çıkartıldığını belirten kadın işçi, adil davranma ilkesine aykırılık nedeniyle ayrımcılık tazminatı ve fazla mesai ücretlerinin tahsilini istedi. Davalı şirket ise işten çıkartılma sebebin hamilelik olmadığını yineleyerek davanın reddini talep etti.

Mahkeme, fazla mesainin ispatlandığına ancak kadın işçinin hamile olması nedeniyle iş akdinin feshedildiği ile ilgili yeterli delil bulunmadığına karar verdi. Davacı kadının avukatı ise kararı temyize götürdü.

Oy Birliği ile Karar Bozuldu

Bunun üzerine Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, emsal niteliğinde bir karara imza attı. Kadın işçinin haksız yere işten çıkarıldığının vurgulandığı dava dilekçesinde şu ifadelere yer verildi; ‘ Mail yazışmaları ve dosya içeriğine göre, davacının iş yerinde olumsuzluklara neden olan bir davranışının bulunmadığı, aksine yöneticisi tarafından takdir edildiği, davacının hamileliğini hastane raporu ile birlikte işverenine bildirdiği anlaşılmaktadır. Bunun üzerine yöneticisinin, işyeri insan kaynakları müdürlüğüne yazdığı yazıda, davacıdan verim alınamadığını ve kendisi ile çalışmak istemediğini belirtmiştir. Sonrasında işveren tarafından iş sözleşmesinin feshedildiği anlaşılmaktadır. Davalı işveren 4857 Sayılı Kanun’un 5. Maddesinin son fıkrasına göre herhangi bir ihlal yaşanmadığını kanıtlayamamıştır. Mahkemece, ayrımcılık tazminatı talebinin reddedilmesi hatalı bir karardır. Mahkeme kararının oy birliği ile bozulmasına karar verilmiştir.’

Diğer güncel haberlerimizi okumak için buraya tıklayabilirsiniz.