Doğum Şekline Ne Zaman Karar Verilir?

Doğum Şekli Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Belli Olur?

Normal doğum, hem anne hem de bebek için çeşitli avantajları olan en doğal doğum seçeneğidir. Annenin doğumdan bir iki saat sonra bile ayağa kalkabilecek hale gelmesi nedeniyle, herhangi bir beklenmeyen nedenden ya da sağlık açısından sakıncalı bir durum olmadığı müddetçe ve doktorun uygun gördüğü tüm durumlarda normal doğumun tercih edilmesi doğru karar olacaktır. Ancak tüm ayrıntılar göz önünde bulundurularak planlanan doğum şeklinde bile son ana kadar kesin karar verilemez ve gidişat son dakikaya kadar normal doğum seçeneğini göstermiş olsa da sezaryen doğumun zorunlu olabileceği durumlar ile karşılaşılabilir. Peki, tahmini doğum şekli hamileliğin kaçıncı haftasında belli olur ve Hangi durumlarda normal doğum mümkün olmaz?

Tahmini Doğum Şeklini Belirleme Zamanı

Doğum anına kadar anne adaylarının doğum şeklinin normal mi yoksa sezaryen mi olacağı kesin olarak bilinemezken, şartların sabit bir durumda olmasıyla önceden bir doğum seçeneği belirlenebilir. Bu şekilde en azından anne adayının normal doğum yapmasına engel olabilecek herhangi bir faktörün olup olmaması, gebeliğin belli haftalarında yapılacak kontrollerde belirlenebilir. Doğum şekli ile ilgili kesin bir kanıya varmanın mümkün değildir, hamileliğin 37, 38, 39 ve 40. haftalarında gerçekleştirilen kontrollerde; bebeğin kilosuna, kilosunun artış grafiğine, anne karnındaki pozisyonuna ve anne adayının sağlık durumuna bakılarak, tahmini olarak bir doğum şekline karar verilebilir.

Normal Doğumun Mümkün Olmadığı Durumlar

Normal doğumun mümkün olmadığı durum ise;

- Doğum anında bebeğin kalp atışlarında farklılık gözlemlenmesi,

- Bebek doğum kanalına ilerlemekte güçlük çekmesi,

- Bebeğin kilosunun normal ölçülerden fazla olması (İri Bebek)

- Annenin tansiyon değerleri,

- Ve nabız değeri belirleyici faktörlerdir.

Normal Doğum Ne Zaman Gerçekleşir? Detaylar için tıklayın...

Sezaryenle Doğumun Tercih Edilebileceği Durumlar

Sezaryen, gebeliğin doğal yollarla değil de cerrahi bir müdahaleyle sonlandırılması durumu olarak tanımlanır. Doğumun sezaryenle gerçekleşmesi gerektiğinin son dakika değil, daha önceden belirlenebildiği durumlar da mevcuttur. Örneğin;

- Anne adayının daha önce rahim ameliyatı geçirmesi durumunda,

- Bebeğin suyunun az olduğu durumlarda (amniyon sıvısı),

- Her zaman olmasa da çoğunlukla ikiz ya da üçüz bebek gebeliklerinde,

- Bebeğin kilosunun fazla olduğu durumlarda,

- Bebeğin ters geldiği durumlarda,

- Bebeğin boynuna kordon bağının dolanması gibi durumlarda sezaryen tercih edilebilir.

Sezaryenle doğum önceden öngörülebilir ve hazırlıklar buna göre yapılabilir. Ayrıca ikinci doğumunu gerçekleştirecek olan anne adaylarının, ilk doğum şeklinin ne olduğu da önemli bir belirleyicidir. Şayet anne adayı ilk doğumunu sezaryen doğumla gerçekleştirdiyse ikinci doğumun da sezaryen olma ihtimali yüksektir.

Sezaryen Doğum Gebeliğin Kaçıncı Ayında Gerçekleşir? Detaylar için tıklayın...