Gebelere Özel Besleyici Kurban Kavurması Tarifi

Kurban Bayramının olmazsa olmazları arasında şüphesiz kurban kavurması yer alır. Nefis kokusu ve lezzeti ile sofralarda yerini alan kavurma gebelerin bol bol tüketebilecekleri besinler arasında yer alır. Kırmızı et, protein açısından oldukça zengin olması nedeniyle uzmanlar tarafından gebelik dönemi boyunca tüketilmesi önerilen besinler arasındadır. Hamilelere beslenme uzmanları tarafından günlük ortalama 100-120 gr. kırmızı et tüketmeleri önerilir. Gebelerin korkmadan tüketebilecekleri etin çiğ olmaması ve iyi pişirilmesi bebeğin sağlığı açısından önem taşır. Bayramda eti bol bol kavurma yaparak tüketecek anne adayları için Kurban Kavurması Nasıl Yapılır? Sorusunun cevabı ile gebelere özel besleyici kurban kavurması tarifini yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kurban Kavurması Nasıl Yapılır?

Kavurma, lezzeti sayesinde çoğu insanın yanında anne adaylarının da severek yedikleri et yemekleri arasında yer alır. Kurban kavurmasının yapılışı oldukça kolay görünse de kavrulan etin yumuşak olması için pişirme aşamasında bazı püf noktalarına dikkat edilmesi gerekir. Bayramda kurban kesen vatandaşlar, kavurma yapmaya genellikle bayramın ilk günü kurban kesilir kesilmez başlarlar. Buna karşın uzmanlar tarafından kesilen etlerin mutlaka bir gün dinlendirilmesi uyarısında bulunulur. Etin dilenmemesi nedeniyle lezzetli ve yumuşak bir kavurma yapmanın mümkün olmayacağı belirtilir. Kavurma yaparken etin but kısmının tercih edilmesini tavsiye eden beslenme uzmanları, etin çiğ veya az pişmiş olmasının hem besin değerinin düşmesine hem de içeriğindeki mikroorganizmalar nedeniyle besin zehirlenmesine yol açacağına dikkat çekerler. (Çiğ et yemek gebeler için çok riskli bir durumdur)   

  

Kurban Kavurması İçin Malzemeler

 

  • 2 kilo koyun eti ya da dana eti
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 baş kuru soğan
  • Tuz

   

Kurban Kavurması Yapılışı

Öncelikle kavurma yapacağınız etler, kuşbaşı değil ise etleri kesme tahtasında alın ve dikkatlice keskin bir bıçakla sinirlerini temizleyin ve kuşbaşı şeklinde çok büyük olmayacak kadar orta büyüklükte doğrayın. Geniş bir çelik tencereye sıvı yağı koyun ve kızdırın, etler suyunu salana kadar orta ateşte ara ara karıştırarak pişirin ve içerisine kabuğu soyulmuş bütün soğanı doğramadan ekleyin. Ocağın altını kısın, etler yumuşayana kadar kısık ateşte (yaklaşık 1 saat) ara sıra karıştırarak pişirin, ocaktan almadan 15 dk. önce tuz atın ve sıcak servis yapın. 

  

Etin Çiğ Kalamamasına Dikkat Edin

Gebelik döneminde eti tüketirken etin az pişmiş ya da çiğ olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtilir. Gebelik döneminde az pişmiş ya da çiğ et tüketen anne adaylarına toksoplazma hastalığı bulaşma riski yüksektir. Toksoplazma enfeksiyonu bilinen hastalık gebelerde düşüğe neden olabilmektedir. Bunun yanında eti çok fazla pişirerek üzerinde kahverengi tabaka oluşmamasına da dikkat edilmesi önerilir.   Hamileler Kurban Ciğeri Yiyebilir mi? Detaylar İçin Tıklayın