Hamilelik İçin Risk Taşıyan 10 Besin

Hamile kaldığınız andan itibaren doğuma kadar geçen 9 aylık süre boyunca, vücudunuz bebeğinizi beslemek ve geliştirmek için çeşitli değişimler yaşayacak. Bu süreçte siz ne kadar sağlıklı beslenirseniz, bebeğinizin gelişimi de buna paralel olarak daha sağlıklı olacaktır. Fakat bazen anne adayları, yemeleri gereken besinler üzerinde dururken, yememesi gereken gıdaları gözden kaçırabiliyor. Ancak Hamilelikte yenmemesi gerekenler listesi de bir hayli kalabalık! İşte, Hamilelikte tüketilmemesi gereken besinler...

Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler

 

1)İşlenmiş Et

 

   

Salam, sucuk ve sosis gibi işlenmiş etler, listeria bakterisi içerir. Listeria, plasenta yoluyla bebeğe ulaşarak onun enfeksiyon kapmasına veya kan zehirlenmesi yaşamasına neden olabilir. Bu durum sonucunda düşük meydana gelebilir. Dolayısıyla üzerinde 'işlenmiş' yazan çoğu şeyi tüketmeden önce iyi pişirmelisiniz ve o şekilde tüketmelisiniz. Hatta mümkünse, besin değeri olmayan bu besinleri hiç tüketmemelisiniz.

2)Pastörize Edilmemiş Peynirler

 

   

Gebelik döneminde pastörize edilmemiş hiçbir süt ürünü önerilmezken, özellikle pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerden kaçınılması gerekiyor. Bu ürünler E.coli, listeria, sambonella ve kampilobakter bakterisi içerdiğinden gebeler için tehdit oluşturuyor. Pastörize edilmemiş peynirler; rokfor, krem peynir, feta gibi yumuşak peynirlerdir.

3)Tütsülenmiş Deniz Ürünleri

 

   

Tütsülenmiş Deniz Ürünleri, tıpkı işlenmiş etlerdeki gibi listeri bakterisi bulunduruyor. Bu da yapılan araştırmalara göre düşüğe veya erken doğuma neden olabiliyor.

4)Çiğ Etler/Deniz Ürünleri

 

   

Çiğ deniz ürünleri, çiğ etler veya kümes hayvanları, toksoplazmoz, kaliform ve salmonella riski taşıdığından gebelere önerilmez. Özellikle çiğ istiridye ve deniztarağından kaçınmalısınız. Hamilelik döneminde balık tüketirken iyi pişmiş olmasına ve pişerken her yerin matlaşmasına dikkat etmelisiniz. 

5)Mayonez ve Krema

 

  

Hamilelikte mayonez tüketilmesi, çiğ yumurtadan yararlanılarak yapıldığı için kesinlikle önerilmiyor. Çiğ yumurta, sarmonella bakteri riski taşıdığından gıda zehirlenmelerine yol açabilir ki bu da iyice hassas ve savunmasız olan, bağışıklığı düşmüş vücudunuz için oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor.

6)Yüksek Cıva İçeren Balıklar

 

   

Hamilelik döneminde balık tüketimi hem anne adayı hem de bebeğin gelişimi için vazgeçilmezdir. Fakat yediğiniz balığın yüksek civa içerip içermediğini araştırmalısınız. Yüksek civa içeren dipbalıklarının gebelik döneminde tüketilmesi asla önerilmiyor. Yüksek civanın bebeğin gelişmekte olan sinir sistemine zarar verdiği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. FDA'nın açıkladığı, civa oranı yüksek olan balıkların başında ise; köpek balığı ve kılıç balığı geliyor.

7)Alkol

 

   

Hamilelik döneminde alkol tüketmemeniz konusunda bütün bilim insanları hemfikir. Alkol, plasenta yoluyla bebeğe ulaşarak onun gelişimini olumsuz etkileyebileceği gibi düşüğe de neden olabilir.

8)İyi Yıkanmamış Sebzeler

 

   

İyi yıkanmamış sebze ve meyveler sadece hamileler için değil, çoğu insan için ciddi riskler barındırıyor. Temizleyen meyvede bulunan bakteriler, insan sağlığı fazlasıyla tehdit edebiliyor. Bu durum, bağışıklığı düşük olan hamile kadınlar için ayrı bir önem taşıyor. Hamileliğiniz boyunca yiyeceğiniz meyve ve sebzeleri iyice yıkadığınıza emin olmalısınız. Hatta yıkadıktan sonra bir müddet su dolu kabın içinde bekletmeniz sizin için en iyisi olacaktır.

9)Karaciğer

 

   

Karaciğer, içerisinde yüksek miktarlarda A vitamini içeren bir sakatat türüdür. İçindeki yüksek A vitamininin, bebekte herhangi bir anomaliye veya düşüğe neden olabileceği düşünüldüğü için, doktorlar tarafından kesinlikle tüketilmesi önerilmiyor.

10)Bazı Bitki Çayları

 

   

Çoğu insan bitki çayını şifa niyetine tüketir ve oldukça yararını görür. Fakat hamilelikte bitki çayı tüketimi için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Her bitki çayı olmasa da aloavera, kekik, ginseng, sedef otu, adaçayı ve fesleğen gibi bitki çaylarının doğum kasılmalarını erken başlatabildiği ve bebekte doğum anomalilerine sebep olabildiği düşünülüyor.

Hamilelik döneminde sıklıkla yapılan beslenme hataları hakkında, buraya tıklayarakbilgi alabilirsiniz.